Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΉμισυς - Γεωργία Καλαμαρά

  Ήμισυς – Γεωργία Καλαμαρά

  -

  Ο Ήμισυς, η paranormal fiction νουβέλα της Γεωργίας Καλαμαρά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και μας ταξιδεύει στην Ισπανία, σε μία σκοτεινή ιστορία πάθους και απόγνωσης.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ίσως ακόμα πιο εύστοχο από απλά «μεταφυσική μυθοπλασία», θα ήταν να εντάξουμε αυτή τη νουβέλα στο είδος του Σκοτεινού Ρομαντισμού. Εδώ, το πλάσμα που παρακολουθούμε και θα μας οδηγήσει σε όλους τους προβληματισμούς για την ανθρώπινη φύση είναι ένας Ήμισυς: ο Σεραφίν Λόμπο, μισός άνθρωπος, μισός δαίμονας. Ο Σεραφίν έχει κάνει την επιλογή να ζει στη Γη, ανάμεσα στους ανθρώπους, όμως αυτό επιφέρει και ένα τρομερό κόστος: απαγορεύεται να αγγίξει τους άλλους. Ένα άγγιγμά του μεταφέρει ψυχικές ασθένειες και οδηγεί τα θύματά του σε μαρτυρικό θάνατο.

  Ο Σεραφίν έχει χτίσει μία αποστειρωμένη ζωή: αυτήν ενός εκκεντρικού ιδιωτικού ερευνητή του οποίου η μικροβιοφοβία δικαιολογεί τις παράξενες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μέχρι που μία ωραία πρωία σκάει σαν βόμβα στη ζωή του η Μπελέν, ένα φως που δεν επιτρέπεται να αγγίξει παρά τον παράφορο έρωτά του για αυτήν. Αυτή η γνωριμία θα λειτουργήσει ως το χαλικάκι που πυροδοτεί μία χιονοστιβάδα γεγονότων, κλιμακούμενα σε κίνδυνο και τραγικότητα, μέχρι το εντυπωσιακό φινάλε.

  «Μπελέν, όπως Βηθλεέμ. Εκθαμβωτική και ιερή ταυτόχρονα. Τόπος προσκύνησης και ταπεινότητας», συλλογίστηκα.
  «Βελάσκο, όπως κοράκι. Επιβλητικό, αγέρωχο κι ευφυές. Μαύρο σαν την άβυσσο και πιστό στη σύντροφό του μέχρι θανάτου…»
  Διάβαζα ξανά και ξανά το όνομά της και το επαναλάμβανα φωναχτά από μέσα μου ενώ πάλευα να συγκρατήσω τα σάλια που γέμιζαν το στόμα μου.
  «Μπελέν Βελάσκο: Μια Βηθλεέμ στην ψυχή ενός κορακιού…»
  Χαμογέλασα. Μπορεί το δικό μου όνομα να φανέρωνε πως ήμουν ένας λύκος εγκλωβισμένος σε ένα αγγελικό σεραφείμ ή το αντίστροφο, όμως πρακτικά ήμουν κι εγώ ένας μαύρος κόρακας που ζούσε σε ένα ιερό, κατά κάποιο τρόπο, έδαφος.

  Ο Ήμισυς είναι μία νουβέλα που ξεχειλίζει από συναισθήματα έντονα, φλογερά, με μία τάση στο δράμα η οποία εντάσσεται στην απόλυτα επιτυχημένη χρήση μιας κουλτούρας που και επίσης χαρακτηρίζεται από συναισθηματική ένταση, αυτής της Ισπανίας, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς ως εξωτερικοί παρατηρητές. Η συγγραφέας αποτύπωσε άρτια αυτήν την ατμόσφαιρα με αρώματα, τραγούδια, το ύφος των διαλόγων, τα ερωτικά ποιήματα που ανθίζουν ανάμεσα στα κεφάλαια, δίνοντας στη νουβέλα της μία πολύ διακριτή και ξεχωριστή ταυτότητα, δικαιώνοντας στο έπακρο όσους συγγραφείς επιλέγουν να αγνοούν αυτό το στενόμυαλο που ακούμε συχνά «Γιατί δεν γράφεις κάτι για την Ελλάδα;».

  Δεν έχω ξαναδιαβάσει κάποιο άλλο έργο της συγκεκριμένης συγγραφέα, αλλά η γραφή της σε αυτό ήταν εξαιρετική. Ακόμα και σε σημεία που η ίδια η ιστορία ήταν υπερβολικά συναισθηματική για τα προσωπικά μου γούστα, ο λυρισμός της γραφής με συνέπαιρνε και με κρατούσε πάντα. Εκτίμησα πάρα πολύ τον τρόπο που είναι δομημένη η ιστορία, με τα κεφάλαια που παίρνουν το όνομά τους από συναισθήματα και από τα στάδια του πένθους. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας πολύ ενδιαφέρων αντι-ήρωας, επιπόλαιος, παρορμητικός, φοβερά τοξικός στη συμπεριφορά του, βαθιά εμμονικός, κι αυτή η εμμονή του με τη θνητή Μπελέν (την οποία ο ίδιος μεταφράζει ως έρωτα, εγώ προσωπικά μεταφράζω ως εμμονή) γίνεται η κλωστή που θα τραβηχτεί και θα ξηλώσει την προσεκτικά κατασκευασμένη του πραγματικότητα και θα τον βυθίσει σε μία δίνη αμφισβήτησης και υπαρξιακής απελπισίας. (Η έλλειψη αφής και ανθρώπινης επαφής έγινε δυστυχώς κάτι οικείο σε όλους μας εν καιρώ πανδημίας, συνεπώς είναι εύκολη η ταύτιση σε αυτό το κομμάτι με τον βασανισμένο Σεραφίν.)

  Ντυμένο με ένα από τα πιο επιτυχημένα εξώφυλλα της χρονιάς –καθώς επικοινωνεί απόλυτα το είδος και το ύφος του βιβλίου–, με ένα κείμενο προσεγμένο, καλογραμμένο και ποιητικό, με μία ιστορία σκοτεινό συναισθηματικό ανεμοστρόβιλο και ένα άκρως ικανοποιητικό τέλος, ο Ήμισυς θα γοητεύσει τους αναγνώστες του είδους.

  Περίληψη:  «Τρία. Ο πόνος διαπερνάει τη σπονδυλική μου στήλη. Δύο. Αισθάνομαι λες και θα ξεκολλήσουν όλα μου τα σωθικά, θα πολτοποιηθούν και θα βρουν διέξοδο από το στόμα και τα ρουθούνια μου. Ένα. Η καρδιά μου εκρήγνυται στον ύστατο παλμό, το κορμί μου σπαρταράει και βουλιάζει κενό στο στρώμα. Είμαι πλέον μια μαύρη άυλη μάζα που τρυπάει την επιδερμίδα της σάρκας μου και ξαμολιέται στον περιβάλλοντα χώρο από το μέρος της καρδιάς. Αυτή είναι η γνώριμη διαδικασία του θανάτου μου».

  Ο Σεραφίν Λόμπο, ιδιωτικός ερευνητής στη Μαδρίτη, έχει ένα θανάσιμο μυστικό: βιώνει καθημερινά τη νεκρανάσταση. Κι αυτό γιατί είναι ήμισυς: μισός θνητός και μισός δαίμονας. Έχοντας χτίσει το προφίλ του μικροβιοφοβικού, καταφέρνει να επιβιώσει στη γη και νιώθει ευτυχισμένος. Ώσπου γνωρίζει την Μπελέν. Τότε ο κόσμος του καταρρέει. Η ευτυχία μετατρέπεται στην απόλυτη δυστυχία και η κατάρα που τον ακολουθεί εκ γενετής θεριεύει. Πόσο εφικτή είναι η διαβίωση σε έναν κόσμο όπου η αφή έχει πρωτεύοντα ρόλο; Ευχή ή κατάρα ο έρωτας; Αξίζει τελικά κάποιος να ζει σαν ήμισυς;

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ήμισυς

  Συγγραφέας: Γεωργία Καλαμαρά

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο 

  Ημερομηνία έκδοσης: 2021

  Σελίδες: 188

  ISBN: 978-618-5556-27-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here