Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2019
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Κόκκινη πλατεία – Κρεμλίνο

  Κόκκινη πλατεία – Κρεμλίνο

  -

  Κόκκινη πλατεία – Κρεμλίνο

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με τη Ρωσική πρωτεύουσα από την Κόκκινη Πλατεία. Η Κόκκινη Πλατεία είναι η κεντρική πλατεία της Μόσχας και κατ’ επέκταση θεωρείται η κεντρική πλατεία ολόκληρης της Ρωσίας. Αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμεύσει ως η κύρια αγορά της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποιήθηκε για διάφορες επίσημες τελετές και πλήθος άλλων κυβερνητικών εκδηλώσεων.

  Το όνομα της πλατείας, παρά τους λογικούς συνειρμούς που κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες, δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ούτε από από τη σχέση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό. Αντίθετα, προέρχεται από τη ρίζα της ρωσικής λέξης κrasnaya που σημαίνει κόκκινο ή όμορφο.

  Ο χαρακτηρισμός αυτός εφαρμόστηκε για την περιγραφή του παρακείμενου ναού του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ίδια την πλατεία. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτη μία επίσκεψη στην Κόκκινη Πλατεία, ελάχιστοι είναι άλλωστε οι επισκέπτες της Μόσχας που δεν έχουν φωτογραφηθεί σε αυτή, με φόντο ένα από τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν.

  Τo Κρεμλίνο αποτελεί ένα ιστορικό οχυρωμένο συγκρότημα διοικητικών κτιρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας, δίπλα στον ποταμό Μόσχοβα, και συμπληρώνει το σύμπλεγμα των πασίγνωστων αξιοθέατων όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία και ο κήπος του Αλέξανδρου.

  Περιλαμβάνει τέσσερα παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς και είκοσι πύργους που ενισχύουν το τείχος του. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χώρος του Κρεμλίνου χρησιμοποιείται από τον 2ο αιώνα π.Χ ως Γκλάντ, ενώ η σημερινή του ονομασία συναντάται για πρώτη φορά το 1331, με τους ειδικούς όμως να διαφωνούν για την ετυμολογία της. Στις μέρες μας, λειτουργεί ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.

  Κόκκινη πλατεία – Κρεμλίνο

  Πηγή: Taxidologio.gr

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση