Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Μαυσωλείο του Λένιν - Ναός Αγίου Βασιλείου

  Μαυσωλείο του Λένιν – Ναός Αγίου Βασιλείου

  -

  Μαυσωλείο του Λένιν – Ναός Αγίου Βασιλείου

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

   Στη συνέχεια του ταξιδιού μας θα επισκεφτούμε το Ναό του Αγίου Βασιλείου, ένα από τα σύμβολα της πόλης της Μόσχας. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή, ρωσικό, ορθόδοξο, καθεδρικό ναό, που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία και είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1555 και 1561, μετά από εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού.

  Το 1588, ο τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης επέκτεινε το ναό, προσθέτοντας στην ανατολική πλευρά του ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά του ολόκληρος ο ναός. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας, απέναντι ακριβώς από το Κρεμλίνο. Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια στις κορυφές των οποίων δεσπόζουν οι χαρακτηριστικοί κρεμμυδοειδείς τρούλοι και σε συνδυασμό με την πολυχρωμία, δομούν κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

  Αποτελεί λοιπόν το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ρωσικής αρχιτεκτονικής που σχετίζεται με τη ναοδομία και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1990. Από το 1928 λειτουργεί ως τμήμα του κρατικού ιστορικού μουσείου.

  Λίγο πριν αφήσουμε την Κόκκινη Πλατεία και τα αξιοθέατά της, θα κάνουμε και μια στάση σε ένα άλλο αξιοθέατο. Αναφερόμαστε στο Μαυσωλείο του Λένιν. Βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία και φιλοξενεί το ταριχευμένο σώμα του ηγέτη της Σοβιετικής Επανάστασης από την ημέρα του θανάτου του στις 21 Γενάρη 1924.

  Αμέσως μετά το θάνατό του, μια τεράστια κινητοποίηση της σοβιετικής αρχής συγκέντρωσε τους διασημότερους χημικούς επιστήμονες και ιατρούς της εποχής με σκοπό της διατήρηση του σώματος αυτού του τεράστιου προσώπου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το οικοδόμημα του μαυσωλείου είναι έργο του διάσημου Ρώσου αρχιτέκτονα Αλεξέι Σούτσεφ και σχεδόν καθημερινά, έξω από αυτό, υπάρχει μια τεράστια ουρά επισκεπτών που περιμένουν υπομονετικά την είσοδό τους στο μνημείο.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της δημόσιας έκθεσης του ταριχευμένου σώματος του Λένιν δεν έχει σταματήσει παρά μόνο για ορισμένα διαστήματα, όπως σε περιπτώσεις πολέμου. Συγκεκριμένα, το 1941 το λείψανο είχε μεταφερθεί στη Σιβηρία για να γλιτώσει από το ενδεχόμενο εισβολής στη Μόσχα των Ναζιστικών στρατευμάτων.

  Μαυσωλείο του Λένιν – Ναός Αγίου Βασιλείου

  Πηγή: Taxidologio.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here