Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Κούφιοι άνθρωποι - Brian Keaney

  Κούφιοι άνθρωποι – Brian Keaney

  -

  Κούφιοι άνθρωποι
  Οι υποσχέσεις του Δόκτορα Σιγμούνδου – Βιβλίο 1 

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η τριλογία του Brian Keaney «Οι υποσχέσεις του Δόκτορα Σιγμούνδου» ήταν στα αδιάβαστα πολλά χρόνια. Φοβάμαι τα ολιγοσέλιδα μυθιστορήματα. Νομίζω πως δε θα προλάβουν να μου πουν όσα πρέπει να μου πουν στις λίγες τους σελίδες. Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχαν τύχει έως τώρα της αναγνωστικής μου προτίμησης. Κι ας είναι τριλογία.

  Σε ένα αδιευκρίνιστα μακρινό μέλλον, στο νησί Τάρναγκαρ, η ψυχιατρική κλινική/φυλακή είναι μια πολιτεία από μόνη της. Στο νησί, εκτός από τους κρατούμενους, ζει το προσωπικό που εργάζεται σε αυτή τη φυλακή, με καθεστώς ιδιαίτερα αυστηρό και ταξικό. Η μοίρα όλων είναι προκαθορισμένη ανάλογα με την καταγωγή τους. Κάθε λάθος πληρώνεται με ταξική υποβίβαση. Άρχων όλων αυτών ο Σιγμούνδος, που πορτρέτα του κοσμούν κάθε αίθουσα του νησιού. Ο Δόκτορ Σιγμούνδος ανακάλυψε το Ιχώρ, ένα σκεύασμα που δίνεται σε όλους από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών (σε μία λαμπρή τελετή ενηλικίωσης) και διατηρεί την ειρήνη στην κοινωνία τους. Αυτό του έδωσε τη θέση του απόλυτου άρχοντα. 

  Κούφιοι άνθρωποι
  Κούφιοι άνθρωποι

  Όλοι έχουν τη θέση τους στον μικρόκοσμο του Τάρναγκαρ. Εκτός από τον Ντάντε. Ένας έφηβος, παιδί μιας κρατούμενης που λίγο μετά τη γέννησή του αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Ο Ντάντε είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής κλίμακας. Είναι το παραπαίδι της κουζίνας, το παιδί για όλες τις δουλειές, ένα τ ί π ο τ α. 

  Ήταν ο κατώτερος των κατωτέρων – το παιδί μιας κρατούμενης.

  Είχε πηδήξει απ’ την κορυφή του Μεγάλου Πύργου όταν ο Ντάντε ήταν μωρό. 

  Έτσι, το προσωπικό του ασύλου μεγάλωσε το παιδί της κι από νωρίς ο Ντάντε έμαθε να είναι ευγνώμων για το προνόμιο. 

  Η Μπία είναι ένα κορίτσι γόνος γιατρών, με μέλλον που αναγκαστικά περιλαμβάνει καριέρα στην ιατρική. Η τελετή ενηλικίωσης πλησιάζει, αλλά αυτό δεν την κάνει χαρούμενη. Δεν είναι η ζωή που θέλει να ζήσει. Την απασχολούν τα όνειρά της για μια κατεστραμμένη πόλη την οποία δεν έχει επισκεφτεί ποτέ. Οι προβληματισμοί της δεν γίνονται αποδεκτοί από τους γονείς της, οι οποίοι πιστεύουν πως το Ιχώρ θα τη βοηθήσει να προσαρμοστεί.

  Όταν κάποτε τον ρώτησε (τον πατέρα της) αν καμιά φορά του περνούσε από το μυαλό ότι το Τάρναγκαρ ήταν ένα φρικτό μέρος κι αν θα ήθελε να ζούσε κάπου τελείως διαφορετικά, αυτός νευρίασε κι άρχισε να της φωνάζει πως δεν ακούει ποτέ, πως η κοινωνία όπου ζούσε ήταν η πιο εξελιγμένη στην ιστορία της ανθρωπότητας και πως η δουλειά που έκαναν στο Τάρναγκαρ ήταν εξαιρετικής σπουδαιότητας. 
  «Αυτό που κάνουμε στο Τάρναγκαρ είναι να στεκόμαστε άγρυπνοι φρουροί της πνευματικής υγείας του λαού μας! Η ευθύνη είναι τεράστια και μας τιμά που μας την εμπιστεύτηκαν».

  Ο Ντάντε και η Μπία γνωρίζονται. Κόντρα σε κοινωνικές προκαταλήψεις, κρυφά από όλους, συναντιούνται και μιλούν για όσα τους απαγορεύει η κοινωνία τους να λένε. Η εμφάνιση ενός επικίνδυνου κρατούμενου, του Εζεκιήλ Σεμίραμις, ταρακουνά τις ζωές τους. Ο Εζεκιήλ γνώριζε τη μητέρα του Ντάντε πριν φυλακιστεί και γνωρίζει πολλά για την κατεστραμμένη πόλη. Οι δύο νέοι θέλουν τις απαντήσεις που μπορεί να τους δώσει ο Εζεκιήλ και αποφασίζουν να αποδράσουν μαζί του από το νησί.

  Κούφιοι άνθρωποι

  Η συνέχεια έπεται…  Διάφορες δοκιμασίες και γεγονότα θα καθορίσουν τη μοίρα των δύο εφήβων. Νέοι ορίζοντες, ένας διαφορετικός κόσμος που αγνοούσαν την ύπαρξή του και μία κοινωνική, περιθωριακή ομάδα, οι Πούκα, γίνονται η νέα τους οικογένεια. Οι Πούκα είναι η  Αντίσταση κατά του Δόκτορα Σιγμούνδου και ο Ντάντε με την Μπία θα έχουν ενεργό δράση σε αυτή. 

  «Είναι μια στρατιά ονειροπόλων. 
  Και σου δίνω το λόγο μου πως τίποτε περισσότερο δε φοβάται ο εχθρός μας περισσότερο». 

  Μια ιστορία που διαβάζεται εύκολα, με μικρά κεφάλαια και απλό λεξιλόγιο. Μια κοσμοπλασία που πείθει ως προς τη δυνατότητα ύπαρξής της, μιας και ο κόσμος που έπλασε ο Brian Keaney στο μυαλό του, φαντάζει απόλυτα πιστευτός, αν και σε μερικά σημεία παραπέμπει νοερά στον Όλιβερ Τουίστ του Καρόλου Ντίκενς. Άρτια δομημένοι χαρακτήρες, ωραίες περιγραφές, κατανοητοί διάλογοι. 

  Η αναφορά στο Οδύλλ και την «οδυλλική ενέργεια» αποπροσανατολίζει μερικές φορές επειδή δεν καταφέρνει από την αρχή, ο συγγραφέας, να ξεκαθαρίσει στον αναγνώστη τι ακριβώς σημαίνουν. Μπορεί να γίνεται η σταδιακή αποκάλυψή των όρων για χάρη της μυθιστορηματικής πλοκής, αλλά εμένα με δυσκόλεψε στην αφομοίωση όσων διαδραματίζονται στο βιβλίο εξαιτίας αυτών. 

  Εν κατακλείδι, μια ευχάριστη ιστορία. Η κοινωνική αντίδραση, η εσωτερική αφύπνιση, η επανάσταση, αυτά που περίμενα, δεν ήρθαν στο πρώτο βιβλίο. Ελπίζω η συνέχεια της ιστορίας να με συγκινήσει περισσότερο.

  Περίληψη: ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ – ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΟΣ;
  Ελάτε σε έναν κόσμο απαγορευμένων ονείρων, στον πρώτο τόμο της συναρπαστικής τριλογίας Οι Υποσχέσεις του Δρα Σιγμούνδου. Στο νησί Τάρναγκαρ υπάρχει ένα άσυλο όπου μπορεί να σε φυλακίσουν γιατί ονειρεύεσαι. Ο Ντάντε είναι το παιδί των μαγειρείων, που πηγαίνει το φαγητό στους κρατούμενους. Η Μπία είναι μια καλομαθημένη κόρη γιατρών. Όταν εμφανίζεται ένας επικίνδυνος ασθενής, οι κόσμοι τους συγκρούονται.
  Ποιος είναι ο Εζεκίλ Σεμίραμις; Τι γνωρίζει για τη μητέρα του Ντάντε και την κατεστραμμένη πόλη που ονειρεύεται η Μπία; Ο Ντάντε και η Μπία ξεκινούν για να ανακαλύψουν την αλήθεια και βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο κακό.

  Στοιχεία βιβλίου

  Κούφιοι άνθρωποιΤίτλος: Κούφιοι άνθρωποι

  Σειρά: Οι υποσχέσεις του Δόκτορα Σιγμούνδου – Βιβλίο 1 

  Συγγραφέας: Brian Keaney

  Μετάφραση: Νίκος Γάσπαρης

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 280

  Έτος έκδοσης: 2008

  ISBN: 9789601625072

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here