Κρες – Marissa Meyer

Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Η Τετραλογία της Σελήνης συνεχίζεται με το τρίτο βιβλίο, Κρες. Από το όνομα του κοριτσιού που έχει τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας του παραμυθιού Ραπουνζέλ.

Μια κατάξανθη τεράστια κοτσίδα την εμποδίζει στις κινήσεις της, αλλά λατρεύει να τυλίγει γύρω από τα χέρια της. Φυλακισμένη σε έναν δορυφόρο από πολύ μικρή, κατασκοπεύει την ανθρωπότητα και όχι μόνο, υπακούει τις εντολές της αφέντρας της Σύμπιλ, προς συμφέρον της βασίλισσας Λεβάνα, της τρομακτικής και κακιασμένης βασίλισσας Λούναρ. Μόνη. Με αραιές επισκέψεις από τη Σύμπιλ για προμήθειες και οδηγίες. Με όνειρα να ζήσει ως φυσιολογικό κορίτσι. Ένα κορίτσι εξπέρ στους υπολογιστές και μοναδική χάκερ. Όλη η κατασκοπεία των Λούναρ στηρίζεται στις δικές της ικανότητες.

Η Σίντερ είχε δραπετεύσει από τη φυλακή της Κοινοπολιτείας με τη βοήθεια του ωραίου (και ωραιοπαθή) Θορν Κάρσγουελ. Μαζί, είχαν βρει την Σκάρλετ και τον Γουλφ στο Παρίσι και όλοι τους επιβιβάστηκαν στο Ράμπιον, το κλεμμένο διαστημόπλοιο του Θορν και δραπέτευσαν στο διάστημα για να αποφύγουν τη σύλληψη και την παράδοσή τους στη Λεβάνα. Δεν καταλάβαιναν γιατί δεν εντόπιζαν ραντάρ και άλλα σκάφη. Αλλά όπως μαθαίνουμε, η Κρες ήταν εκείνη που τους βοηθούσε.

Η Κρες έκλεισε τα μάτια της μπροστά στη λάμψη της οθόνης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο αυτοκράτορας Κάι απλώς προσπαθεί να σταματήσει έναν πόλεμο, αλλά πρέπει να ξέρει ότι αυτό δε θα σταματήσει τη μεγαλειοτάτη. Όταν θα έχει πετύχει τις επιδιώξεις της, θα τον σκοτώσει, και τότε τι θα απογίνει η Γη;» Ένας πονοκέφαλος σφυροκοπούσε τους κροτάφους της. «Το είχα για σίγουρο ότι η Σίντερ Λιν του είχε μιλήσει στον χορό, αλλά τι γίνεται αν κάνω λάθος; Τι γίνεται αν δεν έχει ιδέα για τον κίνδυνο που διατρέχει;»

Η Κρες είχε ήδη επικοινωνήσει μία φορά με τη Σίντερ στο παρελθόν. Στο ανδροειδές του πρίγκιπα Κάι που η επισκευή του ήταν η αφορμή να γνωριστούν με τη Σίντερ, υπήρχε ένα τσιπ. Με αυτό το τσιπ η Κρες είχε προειδοποιήσει τη Σίντερ για τα αιμοσταγή σχέδια της Λεβάνα και είχε οδηγήσει τη Σίντερ στην απόφαση να πάει σε εκείνον τον περιβόητο χορό, όπου δεν έχασε γοβάκι αλλά ολόκληρο συνθετικό πόδι και την ελευθερία της… Έτσι λοιπόν, στην δεύτερη επικοινωνία με αυτό το τσιπάκι, η Κρες γνωρίζει όλη την παρέα και ερωτεύεται βεβαίως τον Θορν Κάρσγουελ, τον δυναμικό, πλακατζή και όμορφο κυβερνήτη. Αποφασίζουν να σώσουν την Κρες από τη φυλακή της, μόλις διαπιστώνουν πως είναι με το μέρος τους. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, όμως, πολλά πηγαίνουν στραβά και η παρέα χωρίζεται.

Η Κρες με τον Θορν καταφέρνουν να προσγειωθούν σε μία έρημο στη Γη! Ο Θορν έχει τυφλωθεί και η Κρες είναι ανίκανη να πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει-πρώτη επίσκεψη στη Γη! Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο φρέσκος αέρας, το ηλιοβασίλεμα, η άμμος της ερήμου, ο ήλιος και φυσικά τα πανέμορφα μάτια του Θορν…

Αλλά, αν σε θέλει η τύχη… φυσικά και καταφέρνουν να επιβιώσουν. Με δυσκολία βέβαια, αλλά την τελευταία στιγμή ένα καραβάνι (με καμήλες και με τα όλα του -δεν παίζει ρόλο που βρισκόμαστε στο μέλλον) που εμφανίζεται από το πουθενά, τους εντοπίζει και τους σώζει. Τους οδηγούν πίσω στον πολιτισμό, αλλά με κακούς σκοπούς τους οποίους μαθαίνουμε στη συνέχεια. Σε όλη αυτή τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, ο έρωτας της Κρες για τον Θορν μεγαλώνει και μαζί θεριεύει και η απογοήτευση ότι ποτέ δεν θα του αρέσει αρκετά.

Η Σκάρλετ ξεμένει με την Σύμπιλ, το δεξί χέρι-πρώτη θαυματοποιό της Λεβάνα και καταλήγει στη Λούνα. Ζόρικη κατάσταση…

Η Σίντερ με τον Γουλφ, έχουν απομείνει οι δυο τους- λάθος! Έχοντας παρέα τον οδηγό τη Σύμπιλ, έναν Λούναρ στρατιώτη που θα παίξει σημαντικό ρόλο αργότερα, καταστρώνουν σχέδια επανένωσης της παρέας, απαγωγής του Κάι και εκθρονισμού της Λεβάνα.

Κρες - Marissa MeyerΜεγαλουργεί η Μέγιερ σε αυτό το βιβλίο. Ένα σωρό σενάρια πλεγμένα μεταξύ τους που αντί να μπερδεύουν ανεβάζουν την πήχη ψηλά. Γνωρίζουμε όλους τους ήρωες καλύτερα αλλά και αυτοί γνωρίζονται μεταξύ τους. Με τις αδυναμίες τους και τα προτερήματά τους αποφασίζουν πλέον συνειδητά να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Καθένας αγωνίζεται για τον δικό του σκοπό και όλοι μαζί για έναν συγκεκριμένο- την εξαφάνιση της Λεβάνα.

Η Σίντερ συνεχίζει να είναι το δυναμικό, ευαίσθητο κορίτσι που αγωνίζεται πρωτίστως για το καλό του κόσμου. Η ανιδιοτέλειά της, η αποφαστικότητά της, τα ταλέντα της και η καλή της καρδιά σε συγκινούν. Και ο Κάι βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο είτε του μυαλού της είτε στο βασίλειό του. Ένα ζευγάρι που γνωρίζει πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι μαζί. Ή μήπως όχι;

Στριφογυρίζοντας στην καρέκλα της, πέρασε τα δάχτυλά της πάνω στη σιωπηλή οθόνη, πληκτρολόγησε έναν κωδικό και ανέσυρε το κρυμμένο παράθυρο που παρακολουθούσε εκατό φορές τη μέρα. Το τσιπ άμεσης επικοινωνίας άνοιξε σαν μαύρη τρύπα, ξεχασμένη και σιωπηλή, πάνω στο γραφείο της. Η Σίντερ δεν είχε ακόμη επιχειρήσει να έρθει σε επαφή μαζί της. Ίσως είχαν κατασχέσει ή καταστρέψει το τσιπ της. Ίσως η Σίντερ Λιν δεν το είχε καν στην κατοχή της.

Η Σκάρλετ είναι… η Σκάρλετ. Δυναμική. Με ειλικρίνεια που σπάει κόκαλα. Και ερωτευμένη βεβαίως με τον Γουλφ (λογικό, εδώ κόβουμε εμείς φλέβα γι αυτόν!). Γουλφ: ο άνθρωπος (Λούναρ για να κυριολεκτούμε) που καταφέρνει να δαμάσει τα φονικά του ένστικτα και να έχει ως προταιρεότητά του την Σκάρλετ. Που μακριά της με δυσκολία αναπνέει.

Η Κρέσεντ είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες ηρωίδες. Μεγάλωσε μόνη, κλεισμένη σε έναν δορυφόρο με συντροφιά τον εαυτό της σε μικρότερη ηλικία περασμένο σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Φαντασία ανεξέλεγκτη και ρομαντισμός που λείπει από τη Σίντερ και την Σκάρλετ.

Κρες - Marissa MeyerΝτροπαλή και θηλυκή χρειάζεται έναν ήρωα τον οποίο βρίσκει στο πρόσωπο του Θορν. Δεδομένου του ταλέντου της σε ηλεκτρονικά συστήματα και πληροφορική αλλά και του εγκλεισμού της σε έναν μικρό δορυφόρο, θα περίμενε κανείς να είναι πιο ανεξάρτητη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Εντάξει, δεν την χαρακτηρίζεις βαρετή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει τη γοητεία των δύο προαναφερθέντων δεσποινίδων της παρέας. Αλλά, είπαμε! Ο Θορν είναι ο πρίγκιπάς της! Όλο και κάτι θα κάνει ώστε να αποκτήσει η μικρή της παρέας αυτοπεποίθηση και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Υπέροχη συνέχεια σε μία δυναμική σειρά. Μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, πολλές ανατροπές, ατελείωτη δράση και ενδιαφέρον και φυσικά έρωτα. Ένα παραμύθι που σε μαγεύει (το ξαναείπα αυτό;).

Με εντυπωσιακό φινάλε, μας αφήνει με κομμένη την ανάσα για το τελευταίο βιβλίο της σειράς.

Περίληψη: Το τέλος του Σκάρλετ, του δεύτερου μέρους της Τετραλογίας της Σελήνης, βρίσκει τη Σκάρλετ, τον Θορν, τη Σίντερ και τον ξαναγεννημένο Γουλφ να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από την απειλή της Λεβάνα. Την ίδια στιγμή η βασίλισσα των Λούναρ προετοιμάζει τη νέα επίθεσή της στη Γη.

Στο Κρες, το τρίτο μέρος της τετραλογίας, θα μεταφερθούμε σ’ έναν δορυφόρο που περιστρέφεται γύρω από τη Γη κάθε δεκαέξι ώρες. Εκεί είναι κλεισμένη από τότε που ήταν παιδί η Κρες, με μόνη συντροφιά τις οθόνες της. Όλος αυτός ο χρόνος που έχει περάσει με τα κομπιούτερ την έχει κάνει εξαιρετική χάκερ, αλλά τώρα πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο επικοινωνεί με το διαστημόπλοιο όπου βρίσκονται η Σίντερ, ο κυβερνήτης Θορν, η Σκάρλετ και ο Γουλφ. Προς διάσωσή της σπεύδει ο Θορν. Όμως η παράτολμη απόπειρα δεν πάει καλά και η ομάδα αναγκάζεται να χωριστεί.  

Εν τω μεταξύ η βασίλισσα Λεβάνα δεν έχει σκοπό να αφήσει κανέναν και τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον γάμο της με τον αυτοκράτορα Κάι. Η μοναδική ελπίδα που έχει ο κόσμος για να σωθεί βρίσκεται στα χέρια της Σίντερ και της Σκάρλετ…

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Κρες

Συγγραφέας: Meyer Marissa

Εκδότης:  Πατάκη

ISBN: 9789601650968

Αριθμός Σελίδων: 728

Έτος Έκδοσης: 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here