Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα του συγγραφέα Γιώργου Μπουμπούση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα, σε εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου.

Ο Άρης είναι στενοχωρημένος γιατί, από τότε που ξεκίνησε το σχολείο, όλα τα απογεύματα τα περνάει γράφοντας και διαβάζοντας, χωρίς να του μένει χρόνος για παιχνίδι. Πολλές φορές ζηλεύει την αδελφή του που δεν πηγαίνει σχολείο και έχει πολύ χρόνο για παιχνίδι. Ενώ ο Άρης όταν τελειώνει με τα μαθήματα του, είναι πια νύχτα και πρέπει να κοιμηθεί.

Τις περισσότερες φορές, όταν ο Άρης τελειώνει τις εργασίες του είναι ήδη αργά και το φεγγάρι έχει βγει στον ουρανό. Το μόνο που προλαβαίνει να κάνει  είναι να φορέσει  τις μπλε πιτζάμες του, να πιει μια κούπα γάλα με μέλι και να ξαπλώσει στο κρεβάτι του.

Θα ήθελε η μέρα να έχει μόνο πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Μπορεί  όμως να υπάρχει ημέρα χωρίς απογεύματα;

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, θα ταυτιστούν μαζί του, πολλοί μαθητές αλλά και οι γονείς τους. Ιδιαίτερα οι μαθητές της πρώτης δημοτικού που μέχρι να προσαρμοστούν στις ανάγκες του δημοτικού σχολείου, η μελέτη στο σπίτι είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Η προσαρμογή από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ταλαιπωρεί τα παιδιά. Αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να παίξουν, αφού έχουν πολλές εργασίες για το σπίτι.

«Πόσο θα ήθελα να μην υπάρχουν απογεύματα», σκέφτεται το αρκουδάκι και αποκοιμιέται. Το βράδυ εκείνο ο Άρης ξυπνά πολλές φορές. Στο μυαλό του τριγυρίζει εδώ και ημέρες μια ιδέα για να κάνει τα απογεύματα να σταματήσουν να υπάρχουν.

Γύρω στα μεσάνυχτα σηκώνεται από το κρεβατάκι του, φορά τις παντόφλες και βγαίνει στο δάσος

Ο συγγραφέας, ως δάσκαλος και παιδοψυχολόγος στο επάγγελμα, με το βιβλίο του καθησυχάζει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τον Άρη, το αρκουδάκι της ιστορίας μας. Διαβάζοντας την ιστορία του Άρη, θα καταλάβουν ότι τα απογεύματα δεν είναι τόσο άσχημα.

Στο τέλος της ιστορίας, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν διάφορες δραστηριότητες που θα ακονίσουν το μυαλό τους, αλλά θα μάθουν και διάφορα κόλπα για να κάνουν τα απογεύματά τους όμορφα.

Καλή Ανάγνωση!

Περίληψη: Ο Άρης, ο μικρός αρκούδος, από τότε που ξεκίνησε το σχολείο, σταμάτησε να αγαπά τα απογεύματα. Το απόγευμα είναι η ώρα που διαβάζει κι έτσι χάνει το παιχνίδι στο δάσος με τους φίλους του. Πόσο λυπημένος και θυμωμένος νιώθει. Το αρκουδάκι παίρνει την απόφαση να ζητήσει από την Ημέρα να εξαφανίσει τα απογεύματα! Χωρίς αυτά δε θα υπάρχει διάβασμα για το σχολείο. Μπορεί όμως να υπάρξει ημέρα χωρίς απόγευμα; Και φταίει πράγματι το σχολείο και το απόγευμα που ο Άρης δεν βλέπει πια τους φίλους του;

Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τ’ απογεύματα διαπραγματεύεται το δύσκολο θέμα του διαβάσματος στο σπίτι.  Η ιστορία  δίνει αφορμή για συζήτηση και προτείνει τρόπους σε εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεργαστούν με το παιδί και να το βοηθήσουν να προγραμματίσει και να οργανώνει αποτελεσματικά τη μελέτη του.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα

Κωδικός ISBN: 978-618-5271-25-1

Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης

Εκδότης: Γράφημα

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος
Έτος κυκλοφορίας: 2017
Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here