Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Λέξεις που πονάνε - Abby Cooper

  Λέξεις που πονάνε – Abby Cooper

  -

  Η συγγραφέας Abby Cooper συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της «Λέξεις που πονάνε». Στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ η μετάφραση του βιβλίου είναι της Χαράς Γιαννακοπούλου. Απευθύνεται σε ηλικίες 10+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως ακόμα και μια λέξη μόνο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάνουν λάθος.

  Η Ελίζ, η ηρωίδα του βιβλίου, έχει διαγνωστεί με μια σπάνια πάθηση. Τη λεξιφάνεια ή αλλιώς εν συντομία ΛΕΦ. Λέξεις που προφέρουν οι γύρω της αποτυπώνονται στο σώμα της και της προκαλούν έντονο κνησμό. Οι λέξεις που την πληγώνουν, ειπωμένες από άλλους, μένουν για αρκετό διάστημα πάνω της και την ταλαιπωρούν. Όσες όμως είναι θετικές, της προσφέρουν ανακούφιση.

  ΛΕΦ σήμαινε αρνητικές λέξεις με φαγούρα και θετικές λέξεις με ανακούφιση. Σήμαινε πως έπρεπε να προσέχω με ποιον κάνω παρέα, ώστε να ακούω περισσότερα θετικά απ’ ό,τι αρνητικά. Σήμαινε να προσέχω πώς με αποκαλούσαν οι άλλοι.

  Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά, βρίσκει την Ελίζ αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Νέο σχολείο, νέοι συμμαθητές. Ο ιατρός που την παρακολουθεί, αυτό το βλέπει ως μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για την ίδια. Η Ελίζ όμως είναι ιδιαίτερα αγχωμένη και αισθάνεται μοναξιά, καθώς η Τζεγκ, κολλητή της φίλη από το δημοτικό, αναζητεί τη συντροφιά νέας παρέας κοριτσιών και όχι τη δική της.

  Όλα αλλάζουν για την Ελίζ όταν βρίσκει ένα σημείωμα από άγνωστο αποστολέα που της γνωστοποιεί ότι ξέρει τι της συμβαίνει και προτίθεται να τη βοηθήσει.

  Θα καταφέρει η Ελίζ να ανακαλύψει τον μυστηριώδη αποστολέα των μηνυμάτων; Θα εναρμονιστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον;

  Η συγγραφέας αναφέρεται στη διαφορετικότητα αλλά και στη λεκτική βία. Μια μορφή εκφοβισμού που αφήνει ανεξίτηλες πληγές σε όσους την υφίστανται. Η συγγραφέας εύστοχα παρουσιάζει όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις της ηρωίδας της αλλά και της οικογένειάς της. Οι χαρακτήρες των ηρώων είναι αληθοφανείς και πείθουν τους αναγνώστες του βιβλίου. Από το βιβλίο δεν λείπει και το χιούμορ, που κάνει πιο ανάλαφρα τα δύσκολα θέματα στα οποία αναφέρεται.

  Διαβάζοντας το βιβλίο, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Υπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες που συναντάμε σε μια σχολική κοινότητα. Παιδιά συνεσταλμένα και ντροπαλά, άνετα, δημοφιλή, παιδιά που ασκούν εκφοβισμό και παιδιά που τον υπομένουν.

  Οι γονείς που έχουν κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας σίγουρα θα διαπιστώσουν ότι έχουν κοινές συμπεριφορές με τη μητέρα της ηρωίδας. Ως μητέρα, κατανοώ τη δυσκολία της να αποδεχτεί το πρόβλημα του παιδιού της, αλλά παράλληλα βλέπω και τις υπερβολικές της αντιδράσεις στην προσπάθειά της να βοηθήσει την κόρη της. Σε κάθε περίπτωση, είτε ο αναγνώστης του βιβλίου είναι παιδί είτε ενήλικας, αξίζει να διαβαστεί. Πολλά τα θετικά στοιχεία που θα αποκομίσουν και οι δυο πλευρές.

  Περίληψη: Η ζωή της Ελίζ είναι γεμάτη λέξεις. Λέξεις χαρούμενες και λέξεις που πονάνε πραγματικά. Νέα σχολική χρονιά, νέο σχολείο, μια κολλητή που είχε επιλέξει άλλες φίλες και δε θα την προστάτευε πια από τις λέξεις όπως παλιά. Κι ένα αγόρι που την άφησε. Τα πράγματα άλλαζαν και μάλιστα προς το χειρότερο. Μέχρι που μια μέρα η Ελίζ λαμβάνει ένα σημείωμα: «Ξέρω ποια είσαι και ξέρω τι περνάς. Θέλω να σε βοηθήσω». Στην προσπάθεια να λύσει το μυστήριο, η Ελίζ θα βρει νέους τρόπους να αποδέχεται τον εαυτό της και να βγει δυνατή.

  Λέξεις που πονάνε - Abby CooperΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Λέξεις που πονάνε

  Συγγραφέας: Αbby Cooper

  Eκδόσεις: Παπαδόπουλος  

  Σελίδες: 272

  ΙSBN: 978-960-569-650-4

  Ημ. Έκδοσης: 28/02/2017

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here