Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΜαρουσώ - Θεόδωρος Λιμήτσιος

  Μαρουσώ – Θεόδωρος Λιμήτσιος

  -

  Μαρουσώ. Ένα όμορφο κοινωνικό βιβλίο, η ιστορία της ζωής της Μαρουσώς από πριν τη γέννησή της μέχρι τη στιγμή που καταφέρνει να ξεδιαλύνει την αλήθεια για τη ζωή της.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Η ιστορία διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη. Αρχίζει με την ιστορία της Ισιλάης, μιας νεαρής που μεγαλώνει στην Καππαδοκία και, για λόγους που περιγράφονται μέσα στο βιβλίο, αφήνει τη Νεάπολη και πάει να ζήσει στα Ματιανά. Τη συμπάθησα πολύ την Ισιλάη, βρήκα την ιστορία της όμορφη. Λίγο οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, λίγο και ο χώρος της Καππαδοκίας, έκανε την ιστορία για εμένα πολύ καλή. Μακάρι να ήταν μεγαλύτερη.

  Μιλούσε συνεχώς στη θεία της για την ερμηνεία των ονείρων και την ανησυχία που της δημιουργούσαν όσον αφορά το μέλλον τους με τον Ονούρ, αλλά η Αζιζέ πάντα την καθησύχαζε λέγοντάς της ότι τη μοίρα μας την καθορίζουμε οι ίδιοι και όχι οι εφιάλτες μας. Όταν οι εφιάλτες γίνουν πραγματικότητα, πάει να πει πως “εμείς δεν κάναμε κάτι σωστά και πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες”.

  Κύρια πρωταγωνίστρια όμως της ιστορίας είναι η Μαρουσώ, η οποία από την Κωνσταντινούπολη φεύγει για τον Βόλο και το Πήλιο και από εκεί για την Πίνδο. Τραγική η ιστορία της, γεμάτη από συναισθήματα, με ανθρώπους κακούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τις ζωές των άλλων για να επικρατήσουν ή απλά για να γίνουν τα πράγματα όπως τα επιθυμούν. Αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον για την ευτυχία των συνανθρώπων τους, προκειμένου να “μη λέει ο κόσμος”. Αλλά και επαφή με ανθρώπους όμορφους, που προσφέρουν όλα όσα έχουν για τον συνάνθρωπο, αγαπούν και νοιάζονται. Η Μαρουσώ συναντά και από τις δύο κατηγορίες ανθρώπων στη ζωή της, άλλοι την καταστρέφουν και άλλοι στέκονται βράχοι δίπλα της μέχρι να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μέχρι το τέλος της ιστορίας, όπου όλα εξηγούνται και δένουν με έναν τρόπο που ομολογώ ότι δεν είχα προβλέψει.

  Ο πατέρας του έψαχνε απεγνωσμένα τους τελευταίους μήνες να τον παντρέψει, αλλά δυστυχώς στον κύκλο των εύπορων και όχι μόνο Ελλήνων – γιατί το οικονομικό ήταν το τελευταίο που τον ενδιέφερε – δεν υπήρχε κάτι που να ταίριαζε στα γούστα του. Ο Γιώργης δεν ήταν μόνο όμορφος αλλά και έξυπνος, οπότε σίγουρα θα έπεφτε αργά ή γρήγορα πάνω στην ιδανική γυναίκα.

  Μου άρεσε ο τρόπος που περιγράφει τη ζωή και τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, ειδικά στον Βόλο την περίοδο που πλησιάζει η απελευθέρωσή του. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, χωρίς να προσπαθεί να θυμίσει ιστορικό μυθιστόρημα, απλά περιγράφοντας κάποια στοιχεία της ζωής και της καθημερινότητας. Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που είναι δομημένο. Μπορώ να πω ότι ακολουθεί τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων εκτός από λίγες εξαιρέσεις, τις οποίες συναντάμε κυρίως όταν πρόκειται να αλλάξει ιστορία και από την Ισιλάη να περάσει στη Μαρουσώ, όπου λίγο μπλέκει τις ιστορίες. Επίσης, μου άρεσε που πολλά στοιχεία αποκαλύπτονται μέσω προφητικών ή άλλων ονείρων, βρήκα τα περισσότερα από αυτά αρκετά σκοτεινά και θα έλεγα τρομακτικά, πιο πολύ σαν εφιάλτες, ακόμη και όταν το μήνυμα που ήταν να περάσουν ήταν ευχάριστο.

  Κάθε Σάββατο, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου εδώ στο Τσαρσί, συμβαίνει το αδιαχώρητο. Έμποροι και αγρότες έρχονται απ’ όλη την περιοχή για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να προμηθευτούν οι ίδιοι τα απαραίτητα. Και μόνο σε αυτή την αγορά και αυτή τη συγκεκριμένη μέρα επιτρέπεται η συνύπαρξη επαγγελματιών με διαφορετικό θρήσκευμα. Ο εθνοθρησκευτικός αυτός διαχωρισμός ισχύει παντού, ακόμη και στο σπίτι, αλλά όχι εδώ στην αγορά.

  Γενικά, είναι ένα προσεγμένο βιβλίο με μια όμορφη ιστορία. Ο συγγραφέας σίγουρα ξέρει να διηγείται και γράφει στρωτά και όμορφα.

  Περίληψη: Τον μήνα με τα δύο φεγγάρια, όταν λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, γνέθουν οι Μοίρες το νήμα της ζωής.

  Μια τέτοια νύχτα έρχεται στον κόσμο η Μαρουσώ. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της. Μιας ζωής πολυκύμαντης, όπου η νηνεμία έπεται της καταιγίδας, το φως ακολουθεί το σκοτάδι, και το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα.

  Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει το 1830 από τα βάθη της Ανατολίας, στη μακρινή και γοητευτική Καππαδοκία, περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα αγέρωχα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου η Θεσσαλία αγκαλιάζει την Ήπειρο.

  Η Μαρουσώ, μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο που το παρελθόν της χάνεται στο έρεβος της λήθης. Το παρόν της φωτίζεται από την αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μέλλον της, άδηλο, όπως η μοίρα… μοιραίνει.

  Η αινιγματική Μαρουσιάνα του Εγώ μεγάλωνα για σένα… σε αυτό το βιβλίο γίνεται η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Μαρουσώ, που ταξιδεύει παλεύοντας να ξεδιαλύνει τους γρίφους της ζωής της.

  ΜαρουσώΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μαρουσώ

  Συγγραφέας: Θεόδωρος Λιμήτσιος

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 280

  Έκδοση: 2021

  ISBN: 978-960-19-0858-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here