Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More

  Lockdown – Peter May

  -

  Lockdown. Μια λέξη που πριν έναν χρόνο μάς ήταν τελείως άγνωστη και τώρα αποτελεί την καθημερινότητά μας.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αν είχε κυκλοφορήσει πριν λίγα χρόνια, θα λέγαμε ότι έχει στοιχεία δυστοπίας. Θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη ο κόσμος πεθαίνει μαζικά από έναν ιό γρίπης, το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες του, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και ο έλεγχος γίνεται από τον στρατό. Σήμερα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: ίσως μόνο τα οδοφράγματα που έχει στήσει ο στρατός στους δρόμους του Λονδίνου προκειμένου να ελέγχει όσους κυκλοφορούν.

  Έστριψε στην Κέρτλινγκ Στριτ και φτάνοντας στο φυλάκιο της εισόδου σταμάτησε έξω από την μπλε καγκελόπορτα. Απέναντι από την πύλη ήταν ένα στρατιωτικό τζιπ με πολυβόλο στο πίσω μέρος. Δυο στρατιώτες κάπνιζαν μέσα από υφασμάτινες μάσκες.

  Οι συνθήκες ζωής ωστόσο των πολιτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δευτερεύον ζήτημα στο βιβλίο, αφού αυτό όσον αφορά την πλοκή του είναι καθαρόαιμο αστυνομικό. Μου άρεσε που την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας ενός μικρού παιδιού αναλαμβάνει μια ομάδα από επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Εκτός από τον αστυνομικό, έχουμε και μια ειδικό στην ταυτοποίηση των οστών, ερευνητές στα εργαστήρια και άλλες ειδικότητες, που όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους και ανταλλάσσουν τα δεδομένα που προκύπτουν από την εργασία τους. Έχει επίσης αρκετή βία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στα επίπεδα των σκανδιναβικών αστυνομικών μυθιστορημάτων.

  Γενικά, όλοι οι πρωταγωνιστές μού ήταν συμπαθείς, κατά κάποιον μυστήριο τρόπο συμπάθησα ακόμα και κάποιον από τους κακούς. Μου άρεσαν και οι αναφορές στο παρελθόν τους που εξηγούσαν την εξέλιξη του χαρακτήρα τους. Επίσης, μου άρεσε η εξήγηση και οι πληροφορίες που δίνει σχετικά με τους ιούς και τις μεταλλάξεις τους, το βρήκα πολύ επίκαιρο.

  Ο Μακνίλ είχε κακό προαίσθημα γι’ αυτό το μέρος, μια αίσθηση λες και παγερά δάχτυλα άγγιζαν το σβέρκο του. Ρίγησε και αισθάνθηκε σαν να είχε μπροστά του κάτι φριχτό.

  Προσωπικά, και επειδή αγαπώ πολύ τα μυθιστορήματα που ασχολούνται με ιατρικά θέματα, θα προτιμούσα να είχε δώσει μεγαλύτερη έκταση στις περιγραφές της νόσου και της ζωής των πολιτών κι ας μην είναι απαραίτητες για την πλοκή και τη ροή της ιστορίας. Αν και βασικό μέρος της πλοκής ήταν βασισμένο στην ασθένεια, δεν υπήρχαν εκτενείς περιγραφές των ασθενών, παρά μόνο συνοπτικές αναφορές του πώς διαχειρίστηκαν την κρίση και τους νεκρούς. Νομίζω ότι θα μπορούσε επίσης να δώσει περισσότερη έκταση στις περιγραφές των συναισθημάτων των ηρώων. Επίσης, στο τέλος το βρήκα λίγο τραβηγμένο ως προς τις ικανότητες ενός από τους πρωταγωνιστές, ο οποίος φέρεται θα έλεγα υπεράνθρωπα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια αιτιολόγησης.

  Το κάνουν αυτό, ξέρεις, οι ιοί. Άτιμα πράγματα! Σχεδόν σαν να είναι προγραμματισμένοι να βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο για να σκοτώσουν όλους τους άλλους οργανισμούς. Ένας ιός έχει μόνο έναν λόγο ύπαρξης, ξέρεις. Να πολλαπλασιάζεται εκθετικά. Και όταν αρχίσει να εξαπλώνεται, είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσεις.

  Διαβάζεται γρήγορα, εύκολα και ευχάριστα, η ιστορία ρέει όμορφα και γενικά είναι μια πολύ καλή παρέα. Είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό που έχει δόσεις αληθοφάνειας βασισμένες στον παραλογισμό της κατάστασης που ζούμε.

  Περίληψη: Ανακοίνωσαν πως το είκοσι πέντε τοις εκατό του συνόλου του πληθυσµού θα νοσήσει από τον ιό. Εβδοµήντα ή ογδόντα τοις εκατό από το ποσοστό αυτό θα καταλήξει. Ήξερε ήδη πως είχε εκτεθεί ευθέως στον ιό, και οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες.

  ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

  Λονδίνο. Το επίκεντρο µιας παγκόσµιας πανδηµίας. Μια µητρόπολη σε καθολικό lockdown. Η βία και η κοινωνική αναταραχή απειλούν να επικρατήσουν. Ο στρατιωτικός νόµος έχει ήδη επιβληθεί. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής από τον θανατηφόρο ιό, που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Το σύστηµα υγείας συντρίβεται υπό το βάρος των συνθηκών.

  ΕΝΑ ∆ΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΠΑΙ∆Ι

  Σε ένα εργοτάξιο για ένα νοσοκοµείο έκτακτης ανάγκης, οι εργάτες ανακαλύπτουν τον σάκο µε τα οστά ενός δολοφονηµένου παιδιού. Ένας αδίστακτος δολοφόνος δρα ανεξέλεγκτος στην πόλη. Στόχος του, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει την ταυτοποίηση του µακάβριου αυτού ευρήµατος.

  ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ

  Ο επιθεωρητής Τζακ Μακνίλ, µετρώντας τις τελευταίες ώρες του στην υπηρεσία, αναλαµβάνει δράση. Στο µεταξύ, η καριέρα και ο γάµος του καταρρέουν, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στον απειλητικό κλοιό του ιού. Οι δυνάµεις του κακού παρακολουθούν κάθε κίνησή του, έτοιµες να σκοτώσουν ξανά ώστε να µην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ποιος θα τον σταµατήσει πρώτος – ο ιός ή οι δολοφόνοι;

  Στοιχεία βιβλίου

  LockdownΤίτλος: Lockdown

  Συγγραφέας: Peter May

  Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  ISBN: 978-960-19-0815-1

  Σελίδες: 368

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here