Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Γιώργος Παπακώστας

  Συνέντευξη – Γιώργος Παπακώστας

  -

  Συνέντευξη – Γιώργος Παπακώστας

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Γιώργο Παπακώστα, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του παιδικού βιβλίου «Η Έλσα και η νεράιδα με το ένα αυτί» από τις Εκδόσεις Ιβίσκος. Ας τον γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Λίγο πριν μιλήσουμε για το βιβλίο σας, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρο ζωής;

  Γ.Π.: Από πολύ μικρός είχα την ανάγκη να εκφράζομαι καλλιτεχνικά κυρίως μέσω της ζωγραφικής, την οποία μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώ ως βασικό και άμεσο τρόπο έκφρασης. Μεγαλώνοντας, άρχισα να εξερευνώ και τη δημιουργική γραφή μέσα από την ποίηση αλλά και αργότερα το παραμύθι.

  Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το πρώτο σας βιβλίο; Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

  Η Έλσα και η Νεράιδα με το ένα αυτί - Γιώργος Παπακώστας
  Συνέντευξη – Γιώργος Παπακώστας

  Γ.Π.: Η συγγραφή της Έλσας προέκυψε αναπάντεχα, μετά από μια ερώτηση του γιου μου για το ποιος τον προσέχει όταν κοιμάται. Ο μικρός τότε ήταν επτά ετών περίπου και οι πρώτες φοβίες του είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Για μένα ήταν μια στιγμή πολύ δυνατή και θυμάμαι χαρακτηριστικά τη βιασύνη με την οποία άρπαξα ένα χαρτί κι άρχισα να γράφω! Η ιστορία της Έλσας είναι ουσιαστικά μια ιστορία μέσα σε μια άλλη ιστορία. Μιλάει για την ανάγκη που έχουν όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, αλλά θέλει να αναδείξει και τη λιγότερο όμορφη πλευρά της ζωής που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν από μικρή ηλικία. Η διαφορετικότητα και η αποδοχή ή η απόρριψή της, η εμπιστοσύνη στους αγαπημένους μας αλλά και η απογοήτευση από τις πράξεις τους, η μοναξιά, η συντροφικότητα, η αγάπη και η πίστη, είναι έννοιες που τα παιδιά μικρότερων ηλικιών δεν καταλαβαίνουν απόλυτα.

  Το «γιατί» που κρύβεται πίσω από τις ανθρώπινες πράξεις δεν μπορούν να το αντιληφθούν ή να το δεχτούν όπως οι μεγάλοι, αλλά μπορούν πολύ ευκολότερα να συγχωρήσουν, να ξεχάσουν και να συμφιλιωθούν. Εκεί βρίσκεται και η ουσία της ιστορίας της Έλσας και της Νεράιδας που την προσέχει: η συγχώρεση είναι λυτρωτική και η αγάπη είναι ανίκητη κι έτσι μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Η Έλσα και η νεράιδα με το ένα αυτί

  Ποια ήταν τα βιβλία που σας κρατούσαν συντροφιά στην παιδική και εφηβική ηλικία;

  Γ.Π.: Ανήκω στη γενιά που διάβασε πολύ Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Μυστικούς Εφτά, Αίσωπο και πολλή, θα έλεγα ατελείωτη, Ελληνική Μυθολογία! Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ήταν το “Of Mice and Men”, το οποίο βρίσκω μέχρι σήμερα εκπληκτικό και ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Αλλά το ένα βιβλίο που, σε σχετικά νεαρή ηλικία, με ταξίδεψε όσο κανένα άλλο είναι «Το Τρίτο Μάτι». Θεωρώ πως ήταν ένας θησαυρός που περίμενε να τον ανακαλύψω.

  Ως νέος συγγραφέας, συναντήσατε δυσκολίες μέχρι να βρείτε εκδοτική στέγη; Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο δρόμος προς την έκδοση στη χώρα μας για τους νέους συγγραφείς;

  Γ.Π.: Σαφέστατα συνάντησα δυσκολίες, γιατί δεν είχα καμία σχέση με τον χώρο του βιβλίου και τις εκδόσεις μέχρι πρόσφατα. Ένα πράγμα που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν πως όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθα σε επαφή σε διάφορους εκδοτικούς οίκους -και που τελικά δεν ενδιαφέρθηκαν για το έργο μου- δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να με γνωρίσουν από κοντά. Αυτό ήταν πράγματι απογοητευτικό. Από την άλλη, ο Ιβίσκος και η Έφη Λάζου επεδίωξαν να συναντηθούμε και να μάθουν ποιος είμαι και γιατί έγραψα για την Έλσα. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, τους χρωστάω τη συγγραφική μου ύπαρξη, γιατί χωρίς τη στήριξή τους δεν θα είχα καταφέρει να πω την ιστορία μου.

  Τι στοιχεία θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Γ.Π.: Είμαι ένας νέος και άπειρος συγγραφέας. Όμως είμαι πατέρας και γνωρίζω πολύ καλά πως τα παιδιά επιζητούν την οικειότητα και την ασφάλεια. Ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να εγείρει ερωτήματα, να κινεί την έμφυτη περιέργεια των παιδιών, να προκαλεί συναισθηματική εγρήγορση και στο τέλος να τα ανταμείβει με μία θετική έκβαση. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πως το δίκαιο μπορεί να επικρατήσει, πως το καλό είναι ισχυρότερο από το κακό και πως όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία να πράξουν το σωστό. Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εικόνα: η εικονογράφηση βοηθά πάρα πολύ στη διαχείριση των συναισθημάτων, ιδιαίτερα στα παιδιά που, ευτυχώς, δεν έχουν μάθει να τιθασεύουν και να καταπνίγουν το συναίσθημα όπως οι μεγαλύτεροι. Επομένως, η ένταση των χρωμάτων και η εκφραστικότητα των χαρακτήρων είναι ζωτικής σημασίας στην πρόκληση των συναισθημάτων και ως εκ τούτου η/ο εικονογράφος πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει η/ο συγγραφέας.

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο σας, αλλά υπάρχουν αυτή την περίοδο νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Γ.Π.: Γράφω τη δεύτερη ιστορία της Έλσας, η οποία είναι πια μεγαλύτερη και πηγαίνει σχολείο. Μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει αυτομάτως και μεγαλύτερες προκλήσεις! Αυτή τη φορά, η Έλσα αντιμετωπίζει η ίδια ένα πρόβλημα, αλλά είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Γ.Π.: Η ιστορία της Έλσας βασίζεται στην ξεχωριστή σχέση μητέρας και κόρης και στόχος μου είναι να αναδείξω τη σπουδαιότητα και τη δύναμή της, εστιάζοντας στην αγάπη, τη συγχώρεση και τη συμφιλίωση. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 8 ετών κυρίως. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ λίγο από αυτό που είμαι. Η αγάπη σας για το βιβλίο μοιάζει ανεξάντλητη και το ζεστό καλωσόρισμά σας με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή. Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here