Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΒιογραφίεςΜάγια Λυμπεροπούλου

  Μάγια Λυμπεροπούλου

  -

  Μάγια Λυμπεροπούλου. Βαρύ πένθος για άλλη μια φορά πλανάται πάνω από το ελληνικό θέατρο μετά την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου. Έφυγε στα 81 της, μετά από έμφραγμα που υπέστη.

  Σύμβολο μιας ολόκληρης θεατρικής εποχής, του Κουν, του Λαζάνη, η κυρία Λυμπεροπούλου υπήρξε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές ηθοποιών. Ένα σπάνιο ταλέντο και ήθος, που αφήνουν εποχή.

  Ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της από το Θέατρο Τέχνης το 1958, όταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μια νύχτα με την παράσταση “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε συνεχώς για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

  Ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, έπαιξε, σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη, σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης και δίδαξε στην Σχολή του Θεάτρου. Τελευταία φορά που έπαιξε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2002 στην παράσταση “Στον Προορισμό” του Τόμας Μπέρνχαρντ.

  Μοίραζε απλόχερα την αγάπη της και τον επαγγελματισμό της. Αφοσιωμένη στην Τέχνη. Μια ευαίσθητη φιγούρα, μια εύθραυστη παρουσία, με έντονο βλέμμα κι εκφραστική φωνή. Απαράμμιλη  εσωτερικότητα, εκφραστικότητα, γοητευτική προσωπικότητα, μια πολύ συνειδητοποιημένη προσωπικότητα μέσα στο θέατρο, με σταθερότητα στα «όχι» και στα «θέλω» της, πιστή στην έννοια του ρίσκου, που το θεωρούσε ποσοστό της τέχνης του θεάτρου, όπως και την αποτυχία, αλλά πάντα ανοιχτή σε όσα ανακάλυπτε καθημερινά στη διαδικασία της ώσμωσης με το σύνολο των ηθοποιών και των συντελεστών μιας παράστασης.

  Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός. Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μια διανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο.

  Από το 1976,  άρχισε να διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου του Λεωνίδα Τριβιζά. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια και έγραψε ιστορία στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου θήτευσε από το 1988 μέχρι το 1993, μετατρέποντας ένα περιφερειακό θέατρο της επαρχίας σε θέατρο ρεπερτορίου.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here