Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μαύρη τούρτα - Χριστίνα Μούτσου

  Μαύρη τούρτα – Χριστίνα Μούτσου

  -

  Μαύρη τούρτα

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Οικογενειακά μυστικά. Πόσο πολύπλοκες κάνουν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις; H Μαύρη τούρτα της συγγραφέως και ψυχαναλύτριας Χριστίνας Μούτσου είναι ένα καθαρά ψυχολογικό μυθιστόρημα, αληθινό και άμεσο. Μία σύνθετη οικογενειακή ιστορία που περιστρέφεται γύρω από ένα μυστικό σχετικά με τη μητρότητα, στα πλαίσια ενός ανεπίλυτου ερωτικού τριγώνου.

  Αντισυμβατικό βιβλίο, με αναλυτική και διεισδυτική αφήγηση πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, με ανατροπές και αγωνία, ανακαλύπτεις σταδιακά αλήθειες και για τους ήρωες και για σένα τον ίδιο. Εξάλλου η ανθρωπολογία, η ψυχανάλυση μα και η λογοτεχνία ενδιαφέρονται για τα νήματα που ορίζουν τις καθημερινές σχέσεις και τον ψυχισμό μας, προσφέροντάς μας μια βαθιά κατανόηση της υποκειμενικής μας εμπειρίας και της εσωτερικής συναισθηματικής μας πραγματικότητας.

  Μαύρη τούρτα

  Μέσα από εννιά δεξιοτεχνικές χρονικές μεταβάσεις, απανωτά σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων και τέσσερα κύρια πρόσωπα, ξεδιπλώνεται το μυστικό που φωλιάζει στο επίκεντρο μιας οικογένειας. Μια πολυεπίπεδη προσπάθεια της αναζήτησης του εαυτού μας με μια εξωτερική βοήθεια. Μια στοχαστική προσέγγιση της ίδιας σκοτεινής ιστορίας από την υποκειμενική οπτική γωνία τεσσάρων διαφορετικών προσώπων και ψυχοσυνθέσεων, μέσα στη συνεχόμενη διαμάχη παρελθόντος και παρόντος.

  …ελάχιστα πράγματα μας ορίζουν περισσότερο από το πλέγμα των οικογενειακών μας δεσμών…

  Ελένη, Ντίνος, Δάφνη, Ελεωνόρα…

  Ένα παιχνίδι προοπτικής, καθώς καθένας τους βιώνει το ίδιο έντονα, αλλά και διαφορετικά τον κυκεώνα των συναισθημάτων που προκύπτουν από τη εμπλοκή τους στην υπόθεση.

  Τι θα συνέβαινε αν ο ένας άνθρωπος που είχε επιλέξει να τη φέρει στη ζωή έπαυε να ζει; Θα πέθαινε μαζί του κι ένα κομμάτι του εαυτού της;

  Οι ήρωες είναι τόσο ανθρώπινοι, αυθεντικοί, καθημερινοί, ζωντανοί, με προτερήματα και ελαττώματα. Και τραγικά πολύπλοκοι, χωρίς να κουράζουν. Μας παρουσιάζονται χωρίς φτιασιδώματα για να καταλήξουμε οι ίδιοι αν θα κερδίσουν τη συμπάθειά μας. Ταυτιζόμαστε μαζί τους. Κρύβουν μυστικά, άγχη, πάθη, θυσίες, λάθη, όπως όλοι μας. Τολμούν να είναι αληθινοί. Δε διστάζουν να συγκρουστούν ολέθρια, βουτούν στην ειλικρίνεια με κάθε κόστος. Εσωτερικές πάλες, έλλειψη ευθυνών, αδυναμίες, υπομονή θίγονται υπέροχα. Τι προοπτικές διαφαίνονται σ’ αυτό το καλειδοσκόπιο;

  Για όσους από μας έχουμε μια προδιάθεση για διπλή ζωή, μέσω των καταβολών μας, το ν’ αγαπάμε δύο ανθρώπους είναι ίσως η μόνη δυνατή έκβαση.

  Πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από την αποκλειστική δυαδικότητα μητέρας-μωρού σε ένα ευρύτερο φάσμα πολλαπλών σχέσεων και επαφών; Δεδομένου πως όλοι αποζητάμε αγάπη και προσοχή, τελικά…

  Σε όλη του τη ζωή έτρεφε ένα παράπονο για τους γονείς του που δεν του είχαν δώσει την ευκαιρία να μορφωθεί όπως έπρεπε:  ήταν πολύ απορροφημένοι με τις μικρότητες του χωρισμού τους για ν’ ασχοληθούν με τη δική του πνευματική ανάπτυξη. Σ’ όλη του τη ζωή το μυαλό του παρέμενε ανήσυχο, ανίκανο να βρει μια διέξοδο για να εκφράσει τις δυνατότητές του. Το να είναι δημιουργικός στη δουλειά του ήταν βέβαια κάτι, αλλά το κυνήγι του πλούτου είχε αφήσει το μεγαλύτερο και ικανότερο κομμάτι του νου του αχρησιμοποίητο και ανικανοποίητο.

  Θίγονται, επίσης, η πολυγαμία, η ευαλωτότητα που προκύπτει μέσα στα πλαίσια της συναισθηματικής εγγύτητας, όπως τονίζει η κυρία Μούτσου, οι κοινωνικές τάξεις και ανισότητες και η πολιτιστική ευρωπαϊκή κινητικότητα. Είχε ανατραφεί στην επαρχία, μέλος της ανώτερης μεσαίας τάξης, από γονείς που ενδιαφέρονταν κυρίως για την κανονικότητα και τη σωστή τάξη των πραγμάτων, πράγμα που της είχε κλονίσει την πίστη στη δική της κρίση. Αγγίζονται εσωτερικές, ευαίσθητες χορδές της γυναικείας ιδιοσύστασης, σε μαύρο φόντο απόγνωσης, κόκκινο έρωτα και λευκό ελπίδας. Φυσικά, δεν απουσιάζει και η ψυχανάλυση, μιας και ο κορμός του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια των ψυχαναλυτικών συνεδριών της πρωταγωνίστριας Ελένης, με τη θεραπεύτριά της, Λώρα, και την επουλωτική φάση ως προς την κατανόηση του εαυτού της και τις συνδέσεις παρελθόντος-παρόντος.  

  Πικρά μυστικά μέσα σε λαχταριστό γλύκισμα!

  Μαύρη τούρταΗ έφηβη Ελένη μαθαίνει την αλήθεια για την καταγωγή της, τη στιγμή που οι γονείς της και η ερωμένη του πατέρα της, παλεύουν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν στη συναισθηματικά αφόρητη ατμόσφαιρα που δημιουργεί-ται από τις εύθραυστες δομές που προσπαθούν να διατηρήσουν. 

  Η αφήγηση θέτει ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή παρελθόντος και παρό-ντος, όπως επίσης και τη σχέση μητέρας-κόρης, μα και γενικότερα τη φύση των όποιων στενότερων ανθρώπινων σχέσεων.

  Το να ελέγχει τη ζωή της ήταν το μόνο πράγμα που από πάντα ήθελε, κι ωστόσο ήταν το μοναδικό που της διέφευγε.

  Τι κάνεις όταν οι επιθυμίες και οι ανάγκες σου προκαλούν ψυχικό πόνο στα κοντινά σου άτομα;

  Περίτεχνα κινηματογραφικό, το βιβλίο έχει δομηθεί σε μια ιδιαίτερη πλοκή, που φεύγει ασυναίσθητα. Καθηλώνει. Απαιτεί την προσοχή σου, όπως θα συμμετείχες σε μία γνήσια παράσταση, που μόνο η ζωή ξέρει να παίζει.

  Όπως συνήθως, είχαν παρασύρει η μία την άλλη σε μια υπερδιέγερση που χρειαζόταν να τροφοδοτηθεί με δραματική ένταση σαν πεινασμένο λιοντάρι.

  Μήπως κάνεις περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται απλά για να αποφύγεις κάθε είδους ψυχικό πόνο; Ο πόνος, όμως, φέρνει πάντα μαζί του και την ελπίδα της θεραπείας. Θέλεις να την χάσεις κι αυτήν;

  Το άγγιγμα ενός διαφορετικού άντρα σε διαφορετικά σημεία του κορμιού της φάνηκε στην Ελένη σαν να φτιαχνόταν με ναρκωτικά, μια ευφρόσυνη εγκατάλειψη του σώματός της σ’ έναν ξένο· θα ενωνόταν μαζί του για μια φορά κι έπειτα θα τον εγκατέλειπε για πάντα. 

  Είναι περίεργο που η οικειότητα αποκαθίσταται ανάμεσά μας όταν δεν μπαίνει θέμα σεξ, σκέφτηκε η Ελένη πριν την πάρει ο ύπνος.

  Εδώ κυριαρχεί και αναλύεται μια ταραγμένη και δύσκολη σχέση μάνας-κόρης σε όλο της το φάσμα. Λάθη κι ενοχές ξεδιπλώνονται σπαρακτικά, μα όχι μελοδραματικά. Γιατί όταν υπάρχουν εξ αρχής επιπλοκές στη σύνδεση παιδιού με μητέρα, τα κατάλοιπα είναι ανεπίλυτα θέματα σχέσεων στην ενήλικη ζωή, υποσυνείδητα-απειλές για τον ατομικό ψυχισμό. Η συγγραφέας, αν και πρωτάρα στο είδος, κατακτά εσωτερικά βάθη, χωρίς να χάνει τις ισορροπίες. Πρωταγωνιστές ολοκληρωμένοι, γνήσιοι, όχι κραυγαλέοι, που δεν αλλοιώνονται μετά το πέρας της ανάγνωσης. Η λύτρωση και η αυτογνωσία κατακτώνται μέσα από δοκιμασίες, απελπισία και συνέπειες ανεξίτηλες.

  Είμαστε θύματα των επιλογών μας;

  Το ύφος του βιβλίου είναι υπαινικτικό, δωρικό, καθαρό, προσιτά κατανοητό. Απλή, έξυπνη, αβίαστη γραφή, με ευκρίνεια. Μία προς μία, σαν στρώσεις τούρτας, άλλοτε γλυκές, άλλοτε λίγο πικρές, όπως τα βιώματα της ψυχής μας.

  Τουλάχιστον αυτή δεν είχε ξαναρωτήσει αν όντως τον ήθελε (τον καφέ) “πάρα πολύ γλυκό” όπως οι περισσότεροι άντρες συνάδελφοί της, οι οποίοι ασκούσαν την ελάχιστη εξουσία που είχαν κάνοντάς τον να νιώθει άβολα γιατί, παρότι ήταν επιβλητικός άντρας, δεν έπινε τον καφέ του πικρό, λες και η πικράδα ήταν σημάδι αντρισμού.

  Μια Μαύρη Τούρτα διαφορετική. Εξίσου νόστιμη όσο χορταστική. Μόνο θα κερδίσεις αν τη διαβάσεις.

  “Για να φτιάξεις μια ωραία τούρτα, χρειάζεσαι τουλάχιστον τρία επίπεδα -όσο περισσότερα τόσο καλύτερα- αλλά και τρία αρκούν, θα είναι υγρή και πλούσια. Η ιστορία σου είναι σαν τούρτα. Πρέπει να βλέπεις και τα τρία επίπεδα όταν την κοιτάς. Λιγότερο από τρία, και δεν τη βλέπεις καθαρά. Λιγότερο από τρία και δεν απολαμβάνεις όλη τη γεύση.”

  Περίληψη: Μαύρη τούρτα Τώρα είχε κουλουριαστεί στη δική της πλευρά του κρεβατιού. Δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί στον πειρασμό να χαϊδεύει πότε-πότε τα στρωσίδια στην αδειανή μεριά του Νικόλα, κρύα και ατσαλάκωτα στο άγγιγμά της. Μακάρι να μπορούσε να κλάψει, σκέφτηκε, αλλά τα δάκρυα δεν ανέβαιναν ως τα μάτια της. Όλη η θλίψη κρυβόταν κάπου βαθιά και σκοτεινά μέσα της, σ’ ένα μέρος που δεν μπορούσε να φτάσει.

  Πρέπει να είχε λαγοκοιμηθεί, μιας και την ξύπνησε η εξώπορτα που άνοιξε κι έκλεισε. Γύρισε να κοιτάξει το ξυπνητήρι στο κομοδίνο του Νικόλα. Τέσσερις και πέντε. Έμεινε ν’ αφουγκράζεται καθώς τα βαριά βήματα σταμάτησαν στον καναπέ του καθιστικού. Περίμενε κρατώντας την αναπνοή της, αλλά δεν άκουσε τίποτε άλλο.

  Συνέχισε να περιμένει, ακόμη με κρατημένη ανάσα, ελπίζοντας ν’ ακούσει τα σκαλιά να τρίζουν κάτω απ’ τα πόδια του, αλλά επικρατούσε απόλυτη σιγή. Της φάνηκε ότι είχαν περάσει ώρες, αλλά το ρολόι έδειχνε μόλις τέσσερις και τέταρτο. Ανίκανη ν’ αντέξει την αναμονή, κατέβηκε ξυπόλυτη τη σκάλα και μπήκε στο καθιστικό…

  Τέσσερις άνθρωποι πιασμένοι στον κυκεώνα ενός οικογενειακού μυστικού, επιχειρούν χρόνια μετά να βρουν τον εαυτό τους. Από τη Θεσσαλονίκη ως το Λονδίνο και από την Αθήνα ως το Παρίσι, οι διαδρομές τους χτίζουν μια ιστορία με πολλά επίπεδα, αξεδιάλυτα σαν τις πολλαπλές στρώσεις μιας πλούσιας τούρτας. Ένα εσωτερικό ταξίδι και ταυτόχρονα ένα παιχνίδι προοπτικής, με τέρμα και αφετηρία την αέναη αναζήτηση των πρωταγωνιστών για την προσωπική τους Ιθάκη.

  Μαύρη τούρταΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Μαύρη τούρτα

  Συγγραφέας: Χριστίνα Μούτσου

  Εκδόσεις: Αρχέτυπο

  ISBN: 978-960-421-250-7

  Σελίδες: 410

  Χρονολογία έκδοσης: Mάρτιος 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση