Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Ταξίδι στη λογοτεχνία με προορισμό τον ποιητή Jim Morrison

  Ταξίδι στη λογοτεχνία με προορισμό τον ποιητή Jim Morrison

  -

  Ταξίδι στη λογοτεχνία με προορισμό τον ποιητή Jim Morrison

  Γράφει η Αγγελική Δαφτσίδου

  Το προσωπικό μου ταξίδι στον έντεχνο λόγο είναι κάποιο είδος χαρτογράφησης και εξερεύνησης στα εκάστοτε λογοτεχνικά ρεύματα, στις γενιές ποιητών και σε οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο διαμόρφωσε με τον τρόπο του κοινωνικά ρεύματα ή άλλαξε λίγο τον τρόπο που σκεφτόμαστε και γράφουμε.

  Η αλληλουχία και η σύνδεση της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες κάθε φορά με συναρπάζει αλλά και με εκπλήσσει, θα έλεγα, με το πόσο συνδεδεμένη είναι η τέχνη του γραπτού λόγου με τα τεκταινόμενα της κάθε εποχής.

  Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί μια παρέα φίλων με κοινό τρόπο σκέψης, στην Αμερική του ΄50, που κατάφερε να αλλάξει τη λογοτεχνία, σπάζοντας κάθε καλούπι και σύμβαση που είχε διαμορφωθεί μέχρι τότε. Χωρίς περίτεχνα σχήματα λόγου, με απλές φόρμες και ακατέργαστες σκέψεις, έρχεται η Γενιά του Μπιτ και συγκρούεται με κάθε τι παραδοσιακό.

  Ο Τζακ Κέρουακ (που χάρισε στη λογοτεχνία το αριστούργημα «Ο δρόμος») και η παρέα του, δίνουν το όνομα Μπιτ στη νέα λογοτεχνική παράδοση, που καθιερώνει και αγιοποιεί για πρώτη φορά στα χρονικά της λογοτεχνίας την “κοινωνία των απόβλητων”. Ο ίδιος λέει:

  «Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών. Σε αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη»

  Jim MorrisonΈνας ποιητής που αγαπώ να διαβάζω, αλλά και να ακούω, είναι ο ροκ σταρ Τζιμ Μόρισον, που επηρεασμένος από τη γενιά του Μπιτ, γράφει ποιήματα από πολύ μικρός, με τις πρώτες του απόπειρες να γίνονται με έναν τρόπο αυτόματης γραφής. Ανήσυχο πνεύμα, ανυπότακτος στην πατρική, αλλά και σε κάθε μορφή εξουσίας, εγκαταλείπει για λίγο την ποίηση και γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Κι αυτά, όμως, γεμάτα συμβολισμούς εξέγερσης στο πατριαρχικό σύστημα. Παρομοιάζει τον κόσμο σαν ένα πλοίο τρελών, δίχως σκοπό, δίχως προορισμό, καταδικασμένο να συντριβεί.

  Στην ποίησή του, από την πρώτη κιόλας ποιητική του συλλογή με τίτλο “THE LORDS”, εντύπωση προκαλεί πως τα ποιήματά του δεν είναι ακριβώς ποιήματα. Περισσότερο μοιάζουν με σκέψεις στη μορφή ενός ρητού, μιας παρατήρησης ή ενός αποφθέγματος. Την εποχή αυτή σπουδάζει κινηματογράφο, διψά για μάθηση και ζει ανάμεσα στις διασκεδάσεις και στη μελέτη εκατοντάδων βιβλίων. Αντισυμβατικός, συνειδητά απροσάρμοστος, ένας επαναστάτης του λόγου και της τέχνης, ό,τι δηλαδή αγαπά και αντιπροσωπεύει η Γενιά του Μπιτ.

  “THE LORDS (Notes on Vision)”

  «Μ’ αρέσει να βλέπω», είπε, «γιατί μόνο

  με το να βλέπει μπορεί ένας άνθρωπος

  της γνώσης να γνωρίσει»

  «Τί είδους πράγματα βλέπεις;»

  «Το κάθε τι»

  «Μα κι εγώ βλέπω το κάθε τι χωρίς να

  είμαι άνθρωπος της γνώσης».

  «Όχι, δε βλέπει».

  «Εγώ νομίζω ναι».

  «Κι εγώ σου λέω πως όχι».

  «Τί σε κάνει να το λες αυτό; Δον Χουάν;»

  «Βλέπεις μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων».

  1. C. Castaneda- Μια ξεχωριστή πραγματικότητα

  μετ. Λ. Θεωδορακόπουλος

  Ταξίδι στη λογοτεχνία με προορισμό τον ποιητή Jim Morrison

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here