Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού

  Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού

  -

  Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με τη Λεμεσό από το σήμα κατατεθέν της πόλης, το μεσαιωνικό της κάστρο. Βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης και στεγάζει τη μεσαιωνική συλλογή του Κυπριακού Μουσείου. Αν και νωρίτερα υπήρχε ένα κτήριο παλαιότερο και μεγαλύτερο, το παρόν οικοδόμημα χρονολογείται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αρχαιολογική έρευνα εντός του κάστρου αποκάλυψε ότι χτίστηκε πάνω σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-7ος μ.Χ. αιώνας) και ένα βυζαντινό μνημείο (10ος-11ος μ.Χ. αιώνας). Άλλα ευρήματα κάτω από το κάστρο, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σημαντικού ναού, πιθανώς του πρώτου καθεδρικού ναού της πόλης.

  Σύμφωνα με την παράδοση, στο κάστρο αυτό ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας, κι επίσης την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Τα οχυρωματικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και υπάρχουν απόψεις ότι αποτελούν κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου κάστρου.

  Μεσαιωνικό κάστρο της ΛεμεσούΣύμφωνα με τον Etienne Lusignan, το αρχικό κάστρο χτίστηκε από τον Guy de Lusignian το 1193. Το 1538, οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λεμεσό και το κάστρο. Ο Ενετός κυβερνήτης της Κύπρου, μετά την εκ νέου κατάκτηση του κάστρου, αποφάσισε να το κατεδαφίσουν, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάσχεσή του. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε το 1567/8. Μετά την οθωμανική εξαγορά της Κύπρου το 1576, τα απομεινάρια του κάστρου ενσωματώθηκαν στο νέο οθωμανικό φρούριο με τα οποία ενισχύθηκε σημαντικά (περίπου το 1590).

  Ο υπόγειος θάλαμος και ο πρώτος όροφος μεταμορφώθηκαν σε κελιά φυλακών και παρέμειναν σε χρήση μέχρι το 1950. Όταν οι κεντρικές φυλακές μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία, το Κάστρο της Λεμεσού παραχωρήθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και χρησιμοποιήθηκε ως Επαρχιακό Μουσείο. Εκεί στεγάζεται η Μεσαιωνική Συλλογή του Κυπριακού Μουσείου από το 1987. Η ιστορική εξέλιξη της Κύπρου, η οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική εξέλιξή της καθώς και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της από τον 3ο έως τον 18ο αιώνα μ.Χ., μπορούν να μελετηθούν μέσω των εκθεμάτων σε αυτήν τη συλλογή.

  Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή άρθρου: https://www.cyprusalive.com

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here