Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μυστική δαντέλα - Μαρία Γαβριελάτου

  Μυστική δαντέλα – Μαρία Γαβριελάτου

  -

  Η Μαρία Γαβριελάτου, μέσα από το νέο της βιβλίο «Μυστική δαντέλα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ, μας συστήνει την Ελισσώ και μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα παλαιότερης εποχής.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Η μοίρα χτύπησε την ηρωίδα μας από νωρίς. Γνώρισε την απώλεια, βίωσε τον πόνο, την απόρριψη, το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας και σήκωσε στους ώμους ένα βαρύ φορτίο.

  Μια αληθινή ιστορία ανιδιοτελούς αγάπης και αυταπάρνησης μιας γυναίκας που δεν θέλησε να φυλακίσει τα όνειρά της.

  Μεγάλωσε σε ένα μικρό νησί –δεν μας δίνεται το όνομά του– κι έτσι ο αναγνώστης τοποθετεί την ιστορία στο αγαπημένο του νησί. Μικρή, προδομένη από τον αδύναμο Φίλιππο, πέφτει στα δίχτυα του αδυσώπητου Λέανδρου. Παντρεύτηκε από χρέος, έζησε κοντά του βάναυσες στιγμές. Εγκατέλειψε ό,τι πιο πολύτιμο είχε για να καταφέρει να ζήσει.

  Με πατέρα αλκοολικό, ανήκει στην “οικογένεια του μπεκρή“. Απογοητευμένη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, σαν σωτήρια σανίδα μοιάζει ο γάμος της με τον Σμυρνιό επιχειρηματία Λέανδρο Βραχνό. Έστω και χωρίς να το θέλει. Τότε ο άντρας της φανερώνει το αληθινό του, διεστραμμένο πρόσωπο. Μπαίνει σε μια κόλαση για χάρη της οικογένειάς της. Με κάποιο παιχνίδι της μοίρας, βρίσκεται μόνη στον Πειραιά. Με νέα ταυτότητα. Η εκδίκηση απαιτεί χρήμα και δύναμη… Θα τα καταφέρει;

  Πεισματάρα ψυχή, δυνατή, αγωνίστρια.

  «Εγώ είμαι θαλασσινός, δεν κάνω για αυτά. Εγώ δεν γίνομαι δούλος κανενός».

  «Όταν πεινάει το σπίτι σου, τα πάντα κάνεις. Αχ, ρε Ηλία, πώς κατάντησες έτσι; Ποιος να μου το ’λεγε πως θα ’ρχόταν μια μέρα που θα ζούσα τέτοια δυστυχία. Μα δεν με νοιάζει για μένα. Για το κορίτσι, που είναι της παντρειάς, καίγομαι. Ποιος θα την πάρει, όταν ξέρουν πως δεν είναι από καλή οικογένεια; Η κόρη του μπεκρή λένε όλοι, το ξέρεις;»

  «Πάψε, μάνα!» πετάχτηκε η Ελισσώ.

  Πάλεψε σαν λέαινα η Ελισσώ για να ξεφύγει από τα «πρέπει» της εποχής, δεν λύγισε στις δυσκολίες, δεν έσκυψε το κεφάλι στις αντιξοότητες, παρ’ όλη τη λαβωμένη ψυχή της, την πληγωμένη καρδιά της, την προδοσία… Όσες φορές έπεσε, άλλες τόσες σηκώθηκε πιο δυνατή, πιο ανθεκτική, πιο σκληρή.

  Φιλία. Λάθος επιλογές. Κακοποίηση, αποξένωση, εκδίκηση.

  Αποκαλύψεις μυστικών που κρατήθηκαν στην αφάνεια με δόλο ήρθαν στο φως. Θαύμασα τη “θανατηφόρα” Ελισσώ γιατί ήταν αποφασισμένη να πάρει ο καθένας ό,τι του αξίζει. Στο τέλος ήρθε η δικαίωση και η λύτρωση! Μια λύτρωση, μια δικαίωση κι ένας Άγγελος που δικαιωματικά της χρωστούσε η μοίρα αλλά και η ίδια η ζωή.

  Ένα από τα μηνύματα του βιβλίου ήταν πως παρ’ όλες τις αδικίες που δέχθηκε η ηρωίδα –με τις σωστές και τις λάθος επιλογές–, ούτε στιγμή δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της. Κι αυτό ακριβώς την έκανε να ξεχωρίσει. Χρησιμοποίησε ό,τι άσχημο είχε βιώσει, για ανέλιξη και επιτυχία, χωρίς να αφεθεί έρμαιό του. Η επιμονή κι η αποφασιστικότητά της είναι αξιοζήλευτες.

  Η οδύσσεια μια γυναίκας που άφησε την καρδιά της να μιλήσει μέσα από τα πάθη της. Που θυσίασε τα πάντα, ακόμα και τον εαυτό της, για να εκδικηθεί το άδικο.

  Ο λόγος που επιλέγει η συγγραφέας παρουσιάζεται απλός, παραστατικός, με καλή ροή και μια δυνατή πλοκή. Με ανατροπές που καθηλώνουν. Μπλέκεται ο έρωτας, τα μίση, τα πάθη, ο δόλος, η προδοσία, τα λάθη, η φιλία, η οικογένεια, τα μυστικά, η λύτρωση. Περνά μηνύματα ζωής. Γιατί ο δρόμος προς την ευτυχία περνά πάντα μέσα από αγώνα. Πώς να δεχτείς φραγμούς;

  Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω τη –διεισδυτική για μένα– πένα της κυρίας Γαβριελάτου, μα κομμάτια του βιβλίου της θα μείνουν στη μνήμη μου για πολλές εβδομάδες.

  Περίληψη: Σαν μυστική δαντέλα κεντήθηκε η ζωή της Ελισσώς, δίνοντάς της πόνο και μεγάλες απώλειες. Από κορίτσι μεταμορφώθηκε σε γυναίκα -σε μια μυστηριώδη γυναίκα- κι απ΄ το νησί βρέθηκε -το 1922- στον Πειραιά και στο μπορντέλο της μαντάμ Χαρίκλειας κι από κει στην Αθήνα! Στόχος της, να γίνει ισχυρή! Έτσι η Φτώχεια έγινε Πλούτος, η Καλοσύνη μετατράπηκε σε Μίσος, η Αγάπη σε Οίκτο και ο Θάνατος σε Ζωή! Το πλήρωμα του χρόνου δεν είχε έρθει μόνο για την επιστροφή της Ελισσώς στο νησί, αλλά και για να πληρώσουν όσοι της έκλεψαν τη ζωή. Τα μυστικά που βάφτηκαν με αίμα έπρεπε να αποκαλυφθούν και τη θέση της εκδίκησης, στην καρδιά της Ελισσώς, να πάρει η Λύτρωση!

  Η οδύσσεια μιας γυναίκας που άφησε την καρδιά της να μιλήσει μέσα από τα πάθη της.

  Λίγο πριν τη μικρασιατική καταστροφή, ο άρχοντας Λέανδρος Βραχνός επιστρέφει μόνιμα στον τόπο του. Στόχος του, να παντρευτεί και να κάνει απογόνους. Θύμα του η Ελισσώ, ένα κορίτσι που η ζωή την ανάγκασε να γίνει γυναίκα. Μια γυναίκα που μόνο απώλειες είχε να θρηνήσει.
  Η ζωή της Ελισσώς μαζί του ήταν ένα συνεχές βασανιστήριο. Το μόνο που ήθελε ο Βραχνός ήταν να του χαρίσει έναν γιο, γι’ αυτό και οι καθημερινοί βιασμοί ήταν ο μόνιμος ακόλουθός της. Προδομένη, παραδίνεται και βαδίζει μόνη το δρόμο που της χάραξε η μοίρα. Όμως, όταν το ημερολόγιό της πέφτει στα χέρια του άντρα της, η τιμωρία της είναι χειρότερη από το θάνατο. Κλειδωμένη στο κελάρι, χωρίς φαΐ και νερό, γυμνή μέσα στο φρικτό της σκοτάδι, θα νιώσει πως ήρθε το τέλος.
  Η Ελισσώ θα καταφέρει να το σκάσει εγκαταλείποντας ό,τι αγαπούσε περισσότερο. Με την ψυχή και το κορμί της λεηλατημένα, θα βρεθεί χαμένη ανάμεσα στο πλήθος των προσφύγων, που καταφτάνουν ξεριζωμένοι από τη Σμύρνη, στο λιμάνι του Πειραιά. Με καινούρια ταυτότητα, ο δρόμος της θα την οδηγήσει στα μπορντέλα, να πλένει και να καθαρίζει τα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια. Έτσι άρχισε να υφαίνεται η μυστική δαντέλα της ζωής της…
  Μοναδικός της στόχος να επιστρέψει πίσω στο νησί. Να έρθει αντιμέτωπη με τον άντρα της και τα εγκλήματα που έκανε εις βάρος της, και ήταν τόσα πολλά. Κάθε αποκάλυψη και ένας καημός. Κάθε απώλεια και πόνος.

  Μια αληθινή ιστορία ανιδιοτελούς αγάπης και αυταπάρνησης μιας γυναίκας που δεν θέλησε ποτέ να φυλακίσει τα όνειρά της.

  Μυστική δαντέλαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μυστική δαντέλα

  Συγγραφέας: Μαρία Γαβριελάτου

  Εκδότης: EΞΗ

  Σελίδες: 570

  ISBN: 978-618-5240-32-5

  Ημερομηνία έκδοσης: 26/6/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here