Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ Δρόμος των Βασιλέων - Ο Ψυχοπομπός - Brandon Sanderson

  Ο Δρόμος των Βασιλέων – Ο Ψυχοπομπός – Brandon Sanderson

  -

  Ο Δρόμος των Βασιλέων – ο Ψυχοπομπός. Σε αυτόν τον δεύτερο ελληνικό τόμο, που ολοκληρώνει το πρώτο κομμάτι του Δρόμου των Βασιλέων στην αγγλική έκδοση, ο Brandon Sanderson συνεχίζει το αργό ξεδίπλωμα του κόσμου της Ρόσαρ.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους τρεις βασικούς ήρωες, με μερικά ιντερλούδια από διαφορετικές οπτικές. Ο Ντάλιναρ, ο θείος του βασιλιά της Άλεθκαρ, εξακολουθεί να προβληματίζεται για τη χρησιμότητα και τη φύση του πολέμου τους ενάντια στους Παρσέντι για τις καρδιές των πετραδιών στη Θρυμματισμένη Πεδιάδα, βασανιζόμενος από έντονα οράματα που τον προειδοποιούν ότι κάτι πλησιάζει, κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός για το οποίο οφείλει να είναι προετοιμασμένος.

  Μήπως τα οράματα του Ντάλιναρ ήταν μονάχα φαντασίες; Συχνά αναπολούσε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος της Άλεθκαρ. Μήπως το μυαλό του έστελνε αυτά τα οράματα για να τον κάνει να αισθάνεται ήρωας, προσφέροντάς του μια δικαιολογία που θα του επέτρεπε να επιδιώκει πεισματικά τους στόχους του;

  Ο Κάλαντιν, ο αγαπημένος μου από τους ήρωες του βιβλίου, εντείνει τον αγώνα του να ενώσει το πλήρωμα της Τέταρτης Γέφυρας και να τους μετατρέψει σε κάτι περισσότερο από αναλώσιμους μελλοθάνατους. Το κοφτερό του μυαλό και οι ηγετικές του ικανότητες τον βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως κάνει και η Σιλ, το τελώνιο του ανέμου που τον συντροφεύει.

  Στη Σάλαν, που μαθητεύει δίπλα στην Τζάσναχ για να γίνει λόγια, αφιερώνεται ο μικρότερος αριθμός σελίδων, αλλά και αυτή έχει μία μικρή εξέλιξη στην ιστορία της. Συνολικά, στο κλείσιμο του βιβλίου και οι τρεις βασικοί μας ήρωες βρίσκονται σε κομβικά σημεία της προσωπικής τους ιστορίας. Βασικά, βρίσκονται σε σημεία που λες ότι τώρα επιτέλους η κεντρική ιστορία ξεκινάει… στο επόμενο βιβλίο βέβαια.

  «Οι φήμες λαθεύουν», επέμεινε ο Ντάλιναρ, «αν λένε πως έχω πάψει να νοιάζομαι». Ακούμπησε ξανά τα δάχτυλά του πάνω στην επιφάνεια του χάρτη, χαϊδεύοντας τη λεία περγαμηνή. «Νοιάζομαι, Ρόιον. Νοιάζομαι πολύ. Νοιάζομαι για τον λαό αλλά και για τον ανιψιό μου. Νοιάζομαι για το μέλλον αυτού του πολέμου και γι’ αυτό προτείνω να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα μια πιο επιθετική τακτική».

  «Χαίρομαι που το ακούω».

  Ένωσέ τους.

  Αυτό είναι το κακό με τον Δρόμο των Βασιλέων, αυτή η τόσο βασανιστικά αργή εξέλιξη, κατά την οποία δεν γίνονται παρά ελάχιστα ενδιάμεσα γεγονότα που να κρατούν το ενδιαφέρον. Ο δεύτερος τόμος μού άφησε την αίσθηση της στασιμότητας στο μεγαλύτερο μέρος του, ότι ο Sanderson πλατειάζει προσθέτοντας ελάχιστα νέα στοιχεία και εξηγώντας ή αναλύοντας ακόμα λιγότερα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν επρόκειτο για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο ή λιγότερο διάσημο συγγραφέα, ο editor θα τον είχε βάλει να κόψει χιλιάδες λέξεις που δεν προσφέρουν τίποτα και να κάνει το έργο του πολύ πιο συμπαγές, αν είσαι ο Sanderson ωστόσο, ο οποίος μέχρι τις αρχές του 2021 είχε πουλήσει 21 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του, προφανώς μπορείς να γράφεις ό,τι και όσο θέλεις.

  Παρά τη στασιμότητα στο μεγαλύτερο μέρος του ωστόσο, υπήρχαν κομμάτια που σου εκτόξευαν το ενδιαφέρον, που σε έκαναν να διψάς να μάθεις τη συνέχεια, όπως εκείνη η συγκλονιστική ματιά στο μακρινό παρελθόν και τους Ακτινοβόλους Ιππότες – κομμάτια που με έκαναν να σκέφτομαι ότι όταν πάρει μπρος τελικά αυτή η ιστορία, ενδέχεται να είναι από τις καλύτερες και επικότερες που θα έχω διαβάσει.

  Φερέγγυες πηγές λένε ότι όντως, στο επόμενο βιβλίο επιτέλους όλα φτιάχνουν στη ροή και στην πλοκή, ότι επιτέλους απογειώνεται και δικαιολογεί τη φήμη του το Αρχείο του Θυελλόφωτος, οπότε θα αντιμετωπίσω αυτούς τους δύο πρώτους τόμους σαν πρίκουελ, μια ήπια εισαγωγή στον κόσμο, τους χαρακτήρες και την κεντρική ιστορία που θα ξεδιπλωθεί στη συνέχεια. Αν σας άρεσε ήδη ο Sanderson, ξεκάθαρα θα αγαπήσετε κι αυτό το βιβλίο του. Αν δεν έχετε ξαναδιαβάσει Sanderson αλλά αγαπάτε το αργό και λεπτομερές χτίσιμο ενός κόσμου, επίσης θα σας ικανοποιήσει αυτό το βιβλίο. Είμαι αισιόδοξη ότι η υπομονή του αναγνώστη ανταμείβεται στους ερχόμενους τόμους.

  Περίληψη:  Ρόσαρ, ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η πέτρα και η βροχή, γεμάτος τερατώδη ζώα και με τρομερές θύελλες να σαρώνουν την επιφάνειά του. Ένας κόσμος όπου μεγάλα βασίλεια δημιουργούνται μέσα από ακατάπαυστους πολέμους, και στον οποίο το Θυελλόφως εμποτίζει κρυστάλλινες σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλές των ανθρώπων με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, από μέσα φωτισμού μέχρι μονάδες χρήματος. Αυτός είναι ο κόσμος της Ρόσαρ, που κάποτε υπεράσπιζαν οι Ακτινοβόλοι Ιππότες, άνδρες και γυναίκες με θαυμαστές πανοπλίες υπερφυσικής δύναμης και ξίφη που μπορούσαν να κόψουν τα πάντα. Όμως τώρα, αιώνες μετά, οι Ακτινοβόλοι έχουν χαθεί μέσα στο μύθο, και η Αιώνια Θύελλα απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την πλάση.

  Β’ ΤΟΜΟΣ, ο Ψυχοπομπός:

  Η νεαρή Σάλαν προσπαθεί να γίνει μαθητευόμενη της Τζάσναχ Κόλιν, της ισχυρότερης και σοφότερης γυναίκας του βασιλείου της  Άλεθκαρ. Όμως αυτό που πραγματικά έχει σκοπό να κάνει είναι να κλέψει από την Τζάσναχ τον Ψυχοπομπό, το κόσμημα που μπορεί να μετουσιώνει την ίδια την ύλη!

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Δρόμος των Βασιλέων, Τόμος Β’ – Ο Ψυχοπομπός

  Συγγραφέας: Brandon Sanderson

  Σειρά: Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, Βιβλίο 1ο

  Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος 

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 384

  ISBN: 978-618-5194-52-9

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here