Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Δέσποινα Τζιάκη

  Συνέντευξη – Δέσποινα Τζιάκη

  -

  Συνέντευξη – Δέσποινα Τζιάκη

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Δέσποινα Τζιάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Άνοιξη παντού» από τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Έχετε εκδώσει και άλλα βιβλία στο παρελθόν. Να φανταστώ ότι η ενασχόλησή σας με τα παιδιά έδωσε την αφορμή για να γράψετε παραμύθια;

  Δ.Τζ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να συνομιλήσω μαζί σας και με τους αναγνώστες σας. Έχω εκδώσει βιβλία για παιδιά ατομικά και σε συλλογικούς τόμους. Οι σπουδές μου στα παιδαγωγικά, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το βιβλίο και την ανάγνωση, με οδήγησαν στη συγγραφή ιστοριών για παιδιά. Συζητώντας με τα παιδιά καθώς επεξεργαζόμαστε κείμενα παιδικής λογοτεχνίας και παιδικά βιβλία και εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές, συχνά δημιουργούμε μαζί νέες ιστορίες. Δημιουργούμε ήρωες και καταστάσεις διαφορετικές από τις αρχικές. Όλα αυτά εμπλουτίζουν και τις δικές μου ιδέες και αλληλεπιδρούμε ακολουθώντας κάθε φορά διαφορετικά μονοπάτια. Μια ιστορία για να γελάσουμε, για να μάθουμε, για να παίξουμε!

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι το βιβλίο σας «Άνοιξη παντού». Ένα βιβλίο που μιλάει στις καρδιές μας, με υπέροχη εικονογράφηση και σπουδαία μηνύματα. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  Συνέντευξη - Δέσποινα ΤζιάκηΔ.Τζ.: Η ιστορία αυτή ήρθε την άνοιξη του 2020 στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας λόγω της πανδημίας covid-19. Έχω μεγαλώσει μέσα στη φύση και ζω στην εξοχή. Έχοντας περισσότερο χρόνο αλλά και μια διαφορετική οπτική λόγω των συνθηκών, οι εικόνες της άνοιξης και τα συναισθήματα που μας γεννούν έγιναν λέξεις. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της άνοιξης, που ολοκληρώθηκε με τις υπέροχες εικόνες, και έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους που μπορεί να εμπνεύσει για περισσότερες δράσεις εικαστικές, μουσικές, θεατρικές!

  Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Άνιμα, ενός συλλόγου που βοηθά στην προστασία της άγριας ζωής. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος; Μπορούν τα σημερινά παιδιά να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένα απέναντι στη φύση;

  Δ.Τζ.: Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τους ανθρώπους που προσφέρουν τόσα πολλά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση της άγριας ζωής. Νομίζω ότι έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Τα σημερινά παιδιά χρειάζονται τη δική μας καθοδήγηση για να βρουν νέους δρόμους, νέες λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, φιλικές προς την ίδια τη ζωή τους, γιατί είμαστε όλοι μέρος της φύσης. Είναι σημαντικό να τους δοθούν ευκαιρίες να ζήσουν μέσα στη φύση, να γνωρίσουν βιωματικά το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά γύρω τους και τη σχέση τους με την ποιότητα της ζωής μας.

  Το βιβλίο σας προωθεί την αγάπη για τη φύση και τα ζώα, την αισιοδοξία, τη φιλία και τη συνεργασία. Είστε αισιόδοξη ως άνθρωπος; Πιστεύετε ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινος με μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις;

  Δ.Τζ.: Όταν έχουμε την τύχη να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή και αλληλεπίδραση με παιδιά προσχολικής ηλικίας, είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε ενέργεια και κάποιες φορές ξεχνάμε τη δική μας ηλίθια… Ο κόσμος μας αλλάζει συνεχώς και μαζί του κι εμείς. Δεν είναι μια γραμμική διαδικασία προς κάτι που θεωρούμε καλύτερο. Ο στόχος μας όμως πρέπει να είναι να καλλιεργήσουμε τις ανθρώπινες αξίες όπως τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα ζώα, τη γενναιοδωρία, την αλληλεγγύη, τον διάλογο, την κατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη. Και βέβαια ξεκινάμε από τα μικρά, τα κοντινά μας, που είναι πιο εύκολο και πρακτικά εφικτό να δράσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε για ό,τι συμβαίνει σε τόπους μακρινούς, αφού όλα επηρεάζονται και συνδέονται στο οικοσύστημα που ζούμε μαζί.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο:  Άνοιξη παντού

  Η εικονογράφηση του βιβλίου σας είναι υπέροχη. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας με την εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη. Κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί όλα όσα είχατε φανταστεί για τους ήρωές σας;

  Δ.Τζ.: Η συνεργασία μου με την εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη και με τον εκδοτικό οίκο Κίτρινο Πατίνι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Οι ήρωες της ιστορίας μου δεν είναι φανταστικοί, είναι εικόνες της φύσης, οικείες σε εμένα αφού έχω μεγαλώσει μαζί τους από μικρό παιδί. Όμως η εικονογράφηση της Λιάνας είναι πρωτότυπη, ελκυστική και παιχνιδιάρικη, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία των ηρώων. Από την εμπειρία μου, τα μικρά παιδιά δίνουν μεγάλη σημασία στην εικονογράφηση, παρατηρούν, εντοπίζουν και ασκούν κριτική στις περιπτώσεις που το κείμενο και η εικόνα έρχονται σε σύγκρουση. Είμαι σίγουρη πως οι εικόνες του βιβλίου θα μας εμπνεύσουν για εικαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά ή ακόμα και για νέα κείμενα.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά;

  Δ.Τζ.: Ως συνέχεια από την παραπάνω ερώτηση θα ήθελα να πω ότι συχνά αφιερώνω χρόνο παρατηρώντας έργα τέχνης και νέες τεχνικές εικονογράφησης παιδικών βιβλίων. Μέσα εκεί ανακαλύπτω νέους ήρωες που περιμένουν να πούμε την ιστορία τους, τις περιπέτειές τους. Είναι πολλοί… Άλλοι ανυπόμονοι να φανερωθούν στους αναγνώστες και άλλοι κρυμμένοι και ντροπαλοί που θέλουν τον χρόνο τους! Αυτή την περίοδο θα ήθελα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο διάβασμα νέων παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούν από νέους δημιουργούς, αλλά και νέα έργα από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς παιδικής λογοτεχνίας.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Δ.Τζ.: Να ανακαλύπτουν τους υπέροχους φωτεινούς κόσμους των βιβλίων μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά μέσα στις σελίδες των παιδικών βιβλίων συναντούν νέες γνώσεις, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Να στηρίζουν το παιδικό βιβλίο, τους δημιουργούς, και να απαιτούν τη λειτουργία βιβλιοθηκών σε κάθε γειτονιά. Οφείλουμε ως κοινωνία να παρέχουμε ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση και δημιουργικό χρόνο. Να τους προτείνουμε ελκυστικές δημιουργικές δράσεις για να μην προσηλώνονται στις οθόνες. Βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, εκθέσεις βιβλίων, παιχνίδια και δραστηριότητες στη φύση, ας γεμίσουν τον χρόνο μας και τις διακοπές μας!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Δ.Τζ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ που οι εύστοχες ερωτήσεις σας με έκαναν να προβληματιστώ και να δω την έκδοση του βιβλίου από μια διαφορετική οπτική. Εύχομαι τα παιδιά να απολαύσουν το βιβλίο μας και να αποτελέσει έμπνευση για τις δικές τους ιδέες… Να πετάξουν σαν πεταλούδες, να φυτέψουν σπόρους, να πιουν νερό από την πηγή, να φροντίσουν τη δική τους άνοιξη!

  Συνέντευξη – Δέσποινα Τζιάκη

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here