Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες - Αναστασία Ξυγκάκη

  Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες – Αναστασία Ξυγκάκη

  -

  Η Αναστασία Ξυγκάκη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Τίτλος του βιβλίου «Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες».

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας μάς μεταφέρει στην Ισπανία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Εστρέλλα Φερνάντες είναι η κόρη του δικηγόρου αλλά και γαιοκτήμονα Αλφόνσο Φερνάντες. Η σύγκρουση με τη σκληρή μητέρα του θα τον αναγκάσει να φύγει από το αρχοντικό μαζί με την κόρη του και να ζήσουν σε ένα μικρό ψαροχώρι. Η Εστρέλλα έχει χάσει τη μητέρα της.

  Ο Δον Αλφόνσο Φερνάντες μεγαλώνει την Εστρέλλα με αγάπη αλλά και με αρκετές ελευθερίες για εκείνη την εποχή. Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή της. Μαζί κάνουν και ταξίδια με την μπρατσέρα τους, που έχει το όνομα της νεκρής του γυναίκας.

  Ένα βράδυ, ο Δον Αλφόνσο θα βρεθεί νεκρός μέσα στην μπρατσέρα του. Μετά την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου της πατέρα, η Εστρέλλα θα μάθει πολλά που αγνοούσε για την οικογένειά της. Κυρίως για τη γιαγιά της.

  Η γιαγιά της, από τότε που χήρεψε στα σαράντα έξι της, διαχειριζόταν επίσημα πλέον την τεράστια κτηματική περιουσία της οικογένειας Φερνάντες, όταν δεν ήταν κλεισμένη μ’ ένα τσούρμο συμβουλάτορες στο άβατο, για τη μικρή Εστρέλλα, γραφείο της, ήταν στην Εκκλησία ή σε συναντήσεις με τους ανώτερους εκπροσώπους της, καρδινάλιους από το Βατικανό, επισκόπους από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

  Αυτά που θα μάθει θα τη συγκλονίσουν και θα ορκιστεί να εκδικηθεί όσους έχουν εμπλακεί στη διάλυση της οικογένειάς της. Δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να τιμωρηθούν όλοι όσοι φέρθηκαν άδικα τόσο σε εκείνη όσο και στους γονείς της.

  Η συγγραφέας, με φόντο τις εξεγέρσεις των χωρικών εναντίον των γαιοκτημόνων στην Ισπανία, παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα αισθηματικό, διανθισμένο με ιστορικά στοιχεία, αποφθέγματα συγγραφέων, ποιήματα, αναφορές σε έργα σπουδαίων ζωγράφων. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι απλοϊκή. Είναι φανερό ότι η συγγραφέας έκανε έρευνα πάνω στα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που περιγράφει στις σελίδες του βιβλίου της. Είναι επίσης φανερό ότι χειρίζεται με τρόπο εξαιρετικό την ελληνική γλώσσα.

  Έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο και διαφορετικό αναγνωστικό κοινό. Στο βιβλίο της υπάρχει έρωτας, ιστορικό πλαίσιο, ηθικές αξίες, μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά και η συγχώρεση. 

  Σε κάποια σημεία του βιβλίου εντόπισα κάποιες υπερβολές στη συμπεριφορά της ηρωίδας της. Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο είναι η έλλειψη ερμηνειών στους πολλούς ναυτικούς όρους που χρησιμοποιεί η συγγραφέας. Ο αναγνώστης καλείται να αναζητήσει την ερμηνεία αυτών των λέξεων, διακόπτοντας αρκετές φορές τη ροή της ανάγνωσης. Παρά τα μικρά αρνητικά στοιχεία που εντόπισα, θεωρώ ότι είναι μια αξιόλογη πρώτη συγγραφική προσπάθεια.

  Περίληψη: Ισπανία, τέλος 19ου αιώνα αρχές 20ού. Μία ιδιαίτερα ταραγμένη κοινωνικά και πολιτικά εποχή που σημαδεύεται από τις συνεχείς αγροτικές και εργατικές εξεγέρσεις εναντίον του καθεστώτος και τη βίαιη καταστολή τους.
  Ο απαρηγόρητος από τον χαμό της γυναίκας του μεγαλοϊδιοκτήτης γης Δον Αλφόνσο Φερνάντες και η έξυπνη και θαρραλέα μοναχοκόρη του Εστρέλλα, μετά τη φυγή τους από το αρχοντικό τους στη Μαδρίτη, ζουν ήσυχα σ’ ένα μικρό ψαροχώρι της Μούρσιας.

  Ο ξαφνικός θάνατος του λατρεμένου της πατέρα και ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό που έρχεται στο φως, συγκλονίζουν τη νεαρή Εστρέλλα και την οδηγούν στον ματωμένο δρόμο της εκδίκησης. Δεν διστάζει, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοτεινό σχέδιό της, να απαρνηθεί το όνομα και τα πλούτη της και να συμμαχήσει με τους ορκισμένους εχθρούς της τάξης της, τους εξεγερμένους ελευθεριακούς.

  Σ’ αυτή τη θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν που τη στοιχειώνει, η Εστρέλλα θα συναντήσει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός αναρχικού και θα πληρώσει το τίμημα των επιλογών της.

  Ο καθρέφτης της Εστρέλλα ΦερνάντεςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες

  Συγγραφέας: Αναστασία Ξυγκάκη

  Εκδόσεις: Αγγελάκη 

  Σελίδες: 446

  ISBN: 978-960-616-144-5

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Mια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία – Ευαγγελία Γκιώνη

  Το βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Quiz 10 – Γενικών γνώσεων

  Quiz 10 - Γενικών γνώσεων Πόσες σωστές απαντήσεις θα βρείτε στο quiz μας; Ανακαλύψτε τις γνώσεις σας μέσα από τις απαντήσεις!

  Βασίλης Αλεξάκης: Ο συγγραφέας που μπαινόβγαινε ανάμεσα στα ελληνικά και στα γαλλικά.

  Πολύ λίγοι συγγραφείς έχουν κάνει επιτυχία γράφοντας σε μια ξένη γλώσσα και ακόμα πιο λίγοι γράφοντας σε δυο γλώσσες, τη μητρική τους και μια...

  Θηράματα – Gabriel Bergmoser

  Θηράματα. Η Μάγκι πατάει το γκάζι τέρμα στον αυτοκινητόδρομο, προσπαθώντας να ξεφύγει. Πίσω της ακολουθεί ένα κομβόι αυτοκινήτων με ανθρώπους που την κυνηγούν. Είναι...