Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ο κουρσάρος της καρδιάς μου - Φανή Πανταζή

  Ο κουρσάρος της καρδιάς μου – Φανή Πανταζή

  -

  Ο κουρσάρος της καρδιάς μου

                                           Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Ένα πολύ όμορφο, ρομαντικό μυθιστόρημα βασισμένο ως επί το πλείστον σε αληθινή ιστορία είναι αυτό το βιβλίο της κυρίας Φανής Πανταζή. Μου τράβηξε την προσοχή από το πολύ όμορφο εξώφυλλο που με μαγνήτισε πραγματικά!! Μια γυναίκα με δύο πολύ γλυκά μάτια, ένα καράβι και η θάλασσα…. αινιγματική η ματιά της, μα και μελαγχολική.…   

  600 σχεδόν οι σελίδες που σε παρασέρνουν να διαβάσεις την ιστορία δύο γενεών, απόγονος των οποίων είναι και η συγγραφέας μας. Όλα ξεκινούν στην πανέμορφη Σύρο γύρω στο 1850, όπου παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας του Πετρή και της Δέσποινας Βικέλα. Ο Πετρής, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου λουκουμοποιείου του νησιού ζει πολύ άνετα με την σύζυγο και τα τρία του παιδιά, την Φώτω 9 ετών, τον Αρτέμη 8 και την πεντάχρονη Ασημίνα, πανέμορφη, πανέξυπνη, ατίθαση, πεισματάρα… Η Ασημίνα θα είναι και η βασική μας ηρωίδα. Κατέπληξε τους πάντες όταν μετά από δική της απαίτηση ξεκίνησε τα σχολικά μαθήματα από 5 ετών και πολύ σύντομα γίνεται απίστευτος βιβλιοφάγος με τρομερή δίψα για μάθηση.               

  Παράλληλα όμως, στην Σύρο, μεγαλώνει με τον παππού του και ο Τζώρτζης Σαλβάγος, που δυστυχώς έχασε και τους δύο γονείς του. Ο παππούς έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και ο εγγονός από μικρός του έχει πάρει εκτός από το όνομα και την εξυπνάδα. Ακολουθεί παντού τον παππού και «ρουφάει» όλα τα καθημερινά θέματα του εργοστασίου και τις λύσεις που δίνονται. Στο παρασκήνιο πάντα κινείται και ο «κακός» της υπόθεσης, ο ανιψιός του παππού Λουκάς Σαλβάγος, ο οποίος θέλει να κληρονομήσει (αρπάξει) όλη την περιουσία.. Ο Τζώρτζης εξαφανίζεται, κουρσάροι τον αρπάζουν για πολλά χρόνια, ο παππούς πεθαίνει από την στενοχώρια και ο Λουκάς πραγματοποιεί τα όνειρά του..               

   Τα χρόνια περνούν και ο Τζώρτζης καταφέρνει να διαφύγει από τους κουρσάρους και να γυρίσει στο νησί του. Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει απαιτεί σωστούς χειρισμούς και σωστούς συνεργάτες. Έχοντας και το κατάλληλο μυαλό μπορεί και αποκτά ό, τι του ανήκει.

  Κάπου εκεί μπαίνει η Ασημίνα στη ζωή του σαν σίφουνας και η αγάπη τους, τους οδηγεί στα ουράνια!! Το ζευγάρι κάνει όνειρα μα η οικογένεια της Ασημίνας δεν θέλει τον Τζώρτζη για γαμπρό, καθώς πολλοί διαδίδουν πως υπήρξε κουρσάρος. Απαγόρευση που απευθύνεται σε λάθος άνθρωπο όμως, στην Ασημίνα δηλαδή, η οποία με τον γνωστό ατίθασο χαρακτήρα της και νιώθοντας τόσο μεγάλη αγάπη για τον «κουρσάρο της καρδιάς της», συναινεί να «κλεφτούν» και να επιστρέψουν πλέον παντρεμένοι.

   Η Ασημίνα μισόκλεισε νυσταγμένα τα μάτια της

  «Τζώρτζη;..»                     

   «Ναι ψυχή μου;»                                                                                      

   «Είσαι σίγουρος ότι δεν ονειρευόμαστε;»                                             

   «Να σου πω την αλήθεια, όχι…»         

   «Όχι;; Δηλαδή, μπορεί να ξυπνήσουμε από στιγμή σε στιγμή;» ρώτησε δήθεν τρομαγμένη.   

  «Ησύχασε βρε κουτό! Είναι δυνατό να βλέπουν δύο άνθρωποι το ίδιο όνειρο;»         

   «Και βέβαια είναι», απάντησε εκείνη με σιγουριά. «Αν αγαπιούνται πολύ…»       

   «Ε! τότε μπορεί και να ονειρευόμαστε».                 

  Έγειρε το κεφάλι του δίπλα στο δικό της και με το απαλό λίκνισμα της θάλασσας αποκοιμήθηκαν αγκαλιασμένοι.        

  Δυστυχώς όμως ο «κακός» επανέρχεται στο προσκήνιο και καταφέρνει να απαγάγει την Ασημίνα και να την στείλει στο χαρέμι του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη… 

  Τι θα γίνει εκεί;;                                                                                           

  Πώς τα καταφέρνει μετά από μεγάλο άγχος και στενοχώριες να ΔΙΑΦΥΓΕΙ;                                                                                                             

  Η αγάπη όλα τα οδηγεί και τα νικά και οι ήρωές μας αλλάζουν σελίδα στη ζωή τους, μετακομίζοντας στην Αλεξάνδρεια. Εκεί θα παρακολουθήσουμε πλέον την ιστορία της οικογένειάς τους και των παιδιών τους, εστιάζοντας περισσότερο στην Ρουμπίνη, η οποία μοιάζει πολύ στον χαρακτήρα με την μαμά Ασημίνα.                             

   Έρωτες-φιλίες-πάθη και λάθη συνθέτουν το σκηνικό.                                   

  Λάθος άνθρωποι σε λάθος στιγμές μπαίνουν στις ζωές των παιδιών και προβλήματα δημιουργούνται στην οικογένεια.                                   

  Η Ρουμπίνη μας εκπλήσσει ευχάριστα προς το τέλος του βιβλίου, με την μετάλλαξή της, όταν καταλαβαίνει την αξία του συζύγου της και της κοινής τους ζωής.

  Ευχάριστο σαν παραμύθι διαβάζεται αυτό το βιβλίο και η συγγραφέας έχει καταφέρει να συνδυάσει τόσο αρμονικά την αληθινή ιστορία της προγόνου της με την μυθοπλασία, ώστε δύσκολα μπορείς να σταματήσεις το διάβασμα μέχρι να φθάσεις στο τέλος.

  Περίληψη: Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Τζώρτζης και η Ασημίνα μεγαλώνουν στη Σύρο και αγαπιούνται από παιδιά. Όταν ο Τζώρτζης αναλαμβάνει την επιχείρηση του παππού του και μπορεί πια να παντρευτεί την αγαπημένη του, πέφτει θύμα απαγωγής από πειρατές. Ύστερα από χρόνια καταφέρνει να απελευθερωθεί και επιστρέφοντας στη Σύρο πιάνει ξανά τα ηνία της επιχείρησής του και απολύει τον άνθρωπο που είχε οργανώσει την απαγωγή του για να σφετεριστεί τη θέση του. Ο Τζώρτζης και η Ασημίνα μπορούν επιτέλους να παντρευτούν αλλά η ευτυχία τους δεν κρατάει πολύ, γιατί η κακιά μοίρα της Ασημίνας τη ρίχνει στο χαρέμι του σουλτάνου. Κι από εκεί μόνο μια γυναίκα νεκρή μπορεί να βγει. Κι όμως… Η ιστορία συνεχίζεται, και στην Αλεξάνδρεια ξεδιπλώνεται ακόμα μια ιστορία αγάπης.

  Η πραγματική ιστορία μιας Συριανής καλλονής που βρέθηκε από τα αρχοντικά της Ερμούπολης στο χαρέμι του πασά. Ο άντρας της όμως, που είναι καπετάνιος, οργανώνει μια μυθιστορηματική απόδραση και, τελικά, η οικογένεια καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια, όπου η ιστορία συνεχίζεται με τις περιπέτειες της δεύτερης γενιάς.

  Περίληψη: Ο κουρσάρος της καρδιάς μου  «”Μοιάζει με μυθιστόρημα!” σκεφτόμουν κάθε φορά που άκουγα από τη γιαγιά μου την ιστορία της Ασημίνας, της πεντάμορφης προ-προ-προ­γιαγιάς μου από τη Σύρα. Μια ιστορία που ξεκινάει γύρω στο 1850 από το νησί, ξετυλίγεται στην Πόλη, στο χαρέμι του σουλτάνου, και μετά στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, όπου προκόβει η δεύτερη γενιά, για να καταλήξει στην Αθήνα, λίγο πριν από τη χαραυγή του εικοστού αιώνα.

  Αποφάσισα λοιπόν να την αφηγηθώ κι εγώ με τη σειρά μου σε τούτο το βιβλίο, πιστεύοντας ότι αυτή η παραμυθένια ζωή θα ενδιαφέρει και τους αναγνώστες. O βασικός κορμός της αφήγησης στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όσο απίστευτα κι αν φαίνονται σήμερα. Ειδικά η απαγωγή της Ασημίνας από τους πειρατές, η παραμονή της στο χαρέμι του σουλτάνου, η περιπετειώδης απελευθέρωσή της από τον άντρα της και η εγκατάστασή τους στην Αλεξάνδρεια είναι πέρα για πέρα αληθινά -γι’ αυτό άλλωστε διασώθηκαν από στόμα σε στόμα. Τα υπόλοιπα, όπως ήταν φυσικό, χρειάστηκε να συμπληρωθούν από τη φαντασία».

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο κουρσάρος της καρδιάς μου

  Συγγραφέας: Πανταζή Φανή

  ISBN: 9789604106066

  Ημερομηνία έκδοσης: 25/5/2010

  Εκδότης: Ωκεανίδα

  Σελίδες: 589

                                                        

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here