Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΟ μύθος της «Κρασοπαναγιάς»

  Ο μύθος της «Κρασοπαναγιάς»

  -

  Ο μύθος της «Κρασοπαναγιάς» λέει πως πριν πολλά, πολλά χρόνια, ένας ναυτικός είχε φορτώσει τη βάρκα του με βαρέλια κρασί και πήγαινε στον Πειραιά για να τα πουλήσει. Στον δρόμο τον έπιασε φουρτούνα, και παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να πάει καλά στον προορισμό του και θα έφτιαχνε ένα εκκλησάκι από κρασί.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πραγματικά η Παναγία τον βοήθησε, και όταν γύρισε έφτιαξε το πολύ μικρό αυτό εκκλησάκι. Για το χτίσιμό του ανακάτεψε χώμα με κρασί αντί για νερό και, γι’ αυτό, το μέρος που έχτισε το εκκλησάκι ονομάστηκε Κρασοπαναγιά.

  Σε άλλη παραλλαγή, ο άνθρωπος αυτός είναι έμπορος κρασιού, δεν φτάνει στον προορισμό του, αλλά αφού σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας, στη συνέχεια έχτισε το εκκλησάκι χρησιμοποιώντας το λίγο κρασί που του είχε απομείνει.

  Οι κάτοικοι των Μεθάνων πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι στην Παναγία άρεσε το κρασί, γι’ αυτό προστατεύει τα αμπέλια της περιοχής, από όπου βγαίνει το περίφημο μεθανίτικο κρασί.

  Ο μύθος της «Κρασοπαναγιάς»

  Η «Κρασοπαναγιά» παραμένει άγνωστη και παρθένα περιοχή. Υπάρχουν δυο τρόποι για να επισκεφτεί κάποιος το όμορφο εκκλησάκι. Ο ένας είναι από τη θάλασσα, με βάρκα ή καΐκι που φτάνει στο απομονωμένο σημείο και στη συνέχεια καταλήγει στον παραπλήσιο κολπίσκο, το Βαθύ. Ένα μικρό και όμορφο ξωκλήσι, που βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα σε απόκρημνα και απότομα βράχια στα Μέθανα.

  Ο άλλος είναι με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το όμορφο χωριό της Καμένης Χώρας. Η απόσταση είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ απαιτητική. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, χρειάζεται παραπάνω προσοχή, καθώς δεν υπάρχει σήμανση, ούτε σαφές μονοπάτι. Οι επισκέπτες χρειάζεται να κατεβούν την απότομη πλαγιά πατώντας πάνω στα βράχια του ηφαιστειογενούς τοπίου.

  Τα νερά γύρω από το εκκλησάκι της «Κρασοπαναγιάς», που «ανοίγονται» στο πέλαγος του Αργοσαρωνικού, είναι καταγάλανα, πεντακάθαρα και πολύ βαθιά. Κοντά στο εκκλησάκι φτάνουν περίπου τα 130 μέτρα, ενώ λίγο πιο μακριά αγγίζουν μέχρι και τα 300 μέτρα βάθος.  

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγές: https://www.facebook.com/Troezen/

              http://lefteria.blogspot.com/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here