Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο Θωμάς - Λίτσα Ψαραύτη

  Ο Θωμάς – Λίτσα Ψαραύτη

  -

  Ο Θωμάς 

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη, «Ο Θωμάς», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Ανήκει στη σειρά ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών.

  Φτάνουν πια τα κλάματα και η απελπισία. Δεν θ’αφήσουμε τον πόνο να μας γονατίσει. Όλοι μαζί θα σηκώσουμε το σταυρό και θα δείτε πόσο πιο ελαφρύς θα είναι.

  Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η συγγραφέας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννιούνται με πνευματική υστέρηση, καθώς και οι οικογένειες τους.

  Ο ΘωμάςΜέσα από τον ήρωα του βιβλίου της, τον Θωμά, παρουσιάζει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας τα άτομα με πνευματική υστέρηση. Τον αγώνα που δίνουν καθημερινά μαζί με τους γονείς τους, για να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.Ένα βιβλίο ανθρώπινο, αληθινό, συγκινητικό. Η συγγραφέας αναφέρεται στην δυσκολία που έχουν οι γονείς να δεχτούν την πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο για κανέναν γονέα να αποδεχτεί ότι το παιδί του είναι διαφορετικό. Να πρέπει να αντιμετωπίσει τα σχόλια του κόσμου, των συγγενών.

  Την επόμενη μέρα κιόλας ανοίξαμε το σπίτι μας. Παππούδες, θείοι, θείες, ξαδέλφια μπαινόβγαιναν, έπαιζαν με τον Θωμά, κουβεντιάζαμε και για λίγη ώρα ο καημός αλάφρωνε. Άρχισα πάλι να βλέπω τ’ ανθισμένα λουλούδια, τον ήλιο που ανέτελλε, άκουγα τους ανθρώπους να τραγουδάνε, να γελάνε. Μερικές φορές έπιανα τον εαυτό μου να χαμογελάει κι απορούσα.

  Ο ΘωμάςΈνα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδικό κοινό αλλά και σε ενήλικο, γιατί τα καλά βιβλία μπορούν να διαβαστούν από όλους χωρίς διακρίσεις. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης θα προβληματιστεί, θα συγκινηθεί, θα χαρεί.

  Περίληψη: Ο δωδεκάχρονος Θωμάς γεννήθηκε με πνευματική υστέρηση. Οι γονείς του τον αγάπησαν πολύ, έγινε η χαρά της ζωής τους. Καθώς μεγάλωνε, τον βοηθούσαν να ανταποκρίνεται μόνος του στις καθημερινές του ανάγκες. Στο Ειδικό Σχολείο που πήγε έκανε πολλούς φίλους και έμαθε πολλά: να γράφει, να διαβάζει και να φτιάχνει όμορφα πήλινα αντικείμενα. Το ταλέντο του στο τρέξιμο τον οδήγησε στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αμερική. Κι εκεί έγινε φίλος με τα παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, και την ώρα που αγωνιζόταν ανέδειξε τις αξίες της ευγένειας και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» των Ολυμπιακών Αγώνων.

  Ένα βιβλίο που προβάλλει τη μάχη που δίνουν οι οικογένειες για να διεκδικήσουν για τα παιδιά τους με ειδικές ανάγκες τα αυτονόητα δικαιώματά τους ως άνθρωποι.

  Ο Θωμάς Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο ΘΩΜΑΣ

  Συγγραφέας: ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Ημ. Έκδοσης: 03/05/2018

  Σελίδες: 56

  ISBN: 978-618-01-2424-8

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here