Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΟ θρύλος της Παναγίας στον Χάρακα στην Κρήτη

  Ο θρύλος της Παναγίας στον Χάρακα στην Κρήτη

  -

  Ο θρύλος της Παναγίας στον Χάρακα στην Κρήτη. Λοιπόν, αναφέρει η παράδοση, μια αρχόντισσα του Βυζαντίου ταξίδευε στο Κρητικό Πέλαγος με το πλοίο της. Κάποια στιγμή που αυτό έδεσε κι έπιασε ξηρά, εκείνη βγήκε έξω και κάθισε κάτω από ένα δέντρο στον γιαλό να ξεκουραστεί, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξωκλήσι. Την πήρε όμως ο ύπνος και ονειρεύτηκε έναν μεγάλο βράχο (χάρακα) όπου η Παναγία της υπέδειξε πως βρίσκεται η εικόνα της.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Όταν η αρχόντισσα ξύπνησε, έψαξε γύρω της με την ακολουθία της και βρήκε τον βράχο που είδε στο όνειρό της. Μέσα στη μικρή σπηλιά που σχημάτιζε, εντόπισε και την εικόνα της Θεοτόκου. Με πολλή συγκίνηση, αφού την προσκύνησε, την παρέδωσε στους ανθρώπους της περιοχής με την εντολή να κτίσουν έναν ναό, με δικά της έξοδα, και να την τοποθετήσουν μέσα.

  Επειδή ο χώρος γύρω από τον βράχο δεν προσφερόταν για την ανέγερση ναού, η αρχόντισσα τους είπε πως ήθελε να κτίσουν την εκκλησία στο σημείο όπου είδε το όνειρο με την εικόνα. Πριν αναχωρήσει, βρήκε τους τεχνίτες, τους προπλήρωσε για τη δουλειά τους και τους είπε φεύγοντας πως θα επέστρεφε μετά από έναν χρόνο να δει το έργο τους και να προσκυνήσει ξανά την Παναγία.

  Οι τεχνίτες όμως δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Θεώρησαν πως η αρχόντισσα δεν θα επέστρεφε, ήταν κι ένα έργο με τεχνικές δυσκολίες, λόγω του σημείου, κι έτσι σπατάλησαν τα χρήματά της και άφησαν τον ναό ανολοκλήρωτο.

  Όταν τον επόμενο χρόνο όμως είδαν το καράβι της αρχόντισσας να προσεγγίζει την περιοχή, τρόμαξαν για τις συνέπειες που θα είχε η πράξη τους. Έτσι, σκαρφίστηκαν να πουν, για να δικαιολογηθούν, πως έπεσε θανατικό, λόγω ασθένειας, και ότι ήταν επικίνδυνο για εκείνη να πατήσει στην ξηρά. Έβαλαν, για να γίνουν πιο πειστικοί, και τον αρχιμάστορα να προσποιηθεί τον νεκρό ενώ οι γυναίκες τους τον μοιρολογούσαν.

  Η αρχόντισσα πράγματι φοβήθηκε τη μετάδοση της νόσου και δεν τόλμησε να αποβιβασθεί, δίνοντας εντολή να αποχωρήσει το πλοίο από την περιοχή. Όταν όμως εκείνοι που ανέλαβαν να ξεγελάσουν την αρχόντισσα γύρισαν πίσω, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: ο αρχιμάστορας είχε πράγματι πεθάνει. Κατατρομαγμένοι, πίστεψαν πως μετά θα έλθει και η δική τους σειρά, πληρώνοντας το τίμημα της άθλιας πράξης τους. Έτσι, έθαψαν γρήγορα τον νεκρό και ανασκουμπώθηκαν, ολοκληρώνοντας τον ναό μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Έκτοτε τα θαύματα που μαρτυρούνται στην Παναγία τη Χαρακιανή είναι αμέτρητα. Αυτός ήταν ο θρύλος της Παναγίας στον Χάρακα της Κρήτης. 

  Πηγή: https://www.e-storieskritis.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ