Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οδυνηρό χάρισμα - Γιάννης Λάμαρης

  Οδυνηρό χάρισμα – Γιάννης Λάμαρης

  -

  Οδυνηρό χάρισμα

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το βιβλίο ξεκινάει λίγο περίεργα, με μια περιγραφή ψαριών και φυτών σε ένα βυθό και με μια αυτοκτονία, όπου και γνωρίζουμε κάποιες μορφές που θα παίξουν ρόλο στην πλοκή πολύ αργότερα. Στη συνέχεια περνάει στη σημερινή εποχή, όπου συναντάμε τον Γιάννη Ασημάκη (βασικό πρωταγωνιστή) σε μεγάλη ηλικία, να επιστρέφει στο σπίτι των γονιών του στη Δεσκάτη, ένα ορεινό χωριό. Εκεί, η μητέρα του του δίνει ένα γράμμα από τη Σμαράγδα, παιδική του φίλη.

  Την επανέλαβε αρκετές φορές και διαχειρίστηκε κάπως τα “ατίθασα στοιχεία και ό,τι σε πνίγει” όπως τον προέτρεπαν και δίδασκαν στο ινστιτούτο εκπαίδευσης οι ειδικοί. Στο Λονδίνο του είπανε πως αν προφέρει πάνω από εκατό φορές μια λέξη που τον περιορίζει, τότε αυτομάτως θα χάσει τη σημασία όπως και το εννοιολογικό της περιεχόμενο. Θυμήθηκε τη νεράιδα που σκόρπιζε χρυσόσκονη παλιά στην κατασκήνωση και ένα επικό κλειδί που τοποθέτησε ο ίδιος στο μπαούλο.”

  Οδυνηρό χάρισμαΜε έναυσμα αυτό το γεγονός περνάμε στην κυρίως υπόθεση και μεταφερόμαστε στα παιδικά χρόνια του Γιάννη, όπου μαζί με τους φίλους του πηγαίνει σε μια κατασκήνωση στη Σαγιάδα, που διευθύνει ο πατέρας της Σμαράγδας. Στην αρχή μας περιγράφει την καθημερινότητα των παιδιών στην κατασκήνωση, ενώ εμβόλιμα υπάρχουν και αναμνήσεις του Γιάννη από τη σχολική ή την οικογενειακή του ζωή, μέχρι τη στιγμή που άθελά του γίνεται μάρτυρας ενός περιστατικού δουλεμπορίας. Με τη βοήθεια των φίλων του και την παρότρυνση δυο πλασμάτων που εμφανίζονται με τις μορφές ενός νάνου και ενός κλόουν, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση ώστε να απελευθερώσουν τους ομήρους.

  «Με έσωσε από βέβαιο θάνατο», επέμεινε και έτσι ο νεαρός κοίταγε κατά καιρούς τις πλαγιές του βουνού, μήπως και δει το αιωνόβιο δέντρο. Δεν ήταν σίγουρος, μα χάζευε ένα παρόμοιο λευκάδι να’ ναι εντελώς αποκομμένο απ’ τα υπόλοιπα. Ακριβώς όπως στην περιγραφή. Η μέλισσα είχε μπλεχτεί στη σίτα και δυνάμωνε τον θόρυβο. Ο ειρμός του ταξίδευε μέσα απ’ τις διηγήσεις του παππού.

  Οδυνηρό χάρισμαΔε θα πω περισσότερα για την εξέλιξη της ιστορίας, θα πω ωστόσο ότι μου έκανε εντύπωση ο λόγος του συγγραφέα που ήταν λίγο διαφορετικός από τον συνηθισμένο γραπτό λόγο, ίσως λίγο πιο πολύπλοκος. Επίσης, δυστυχώς, να πω ότι υπάρχει ένα θέμα με την επιμέλεια του βιβλίου η οποία πρέπει να ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία λίγο δυσνόητα ή με κραυγαλέα λάθη συντακτικά (όπως για παράδειγμα το σημείο που ακολουθεί: “Κάποιος από τα παιδιά έβγαζε το κεφάλι έξω απ’ το παράθυρο και όταν επανήλθε με συστάσεις στη θέση του, ένιωθε άβολα και ατονούσε στη συνέχεια” ), γεγονός που είναι κρίμα γιατί προκειμένου να καταλάβω τι εννοεί με σταματούσε από την πλοκή.

  Περίληψη: Οδυνηρό χάρισμα Το καλοκαίρι του 1987 στην κατασκήνωση της Σαγιάδας βρίσκει μια παρέα παιδιών να περνάει απ΄ την επώαση των ονείρων στην χαρμολύπη, εξαιτίας των δυσάρεστων γεγονότων που προκαλούν ορισμένοι στυγνοί δουλέμποροι ανθρωπίνων ψυχών.

  Επιπρόσθετα, το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ απλώνει το αίσθημα της ανικανότητας για την προστασία των παιδιών στον νέο κόσμο που φτιάχτηκε.

  Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο βιολόγος Χαρίτος αυτοπροσδιορίζεται με τον ανιψιό του και την παρέα των παιδιών. Μοιράζεται πριν φύγει για τη Λυών τα θέλω, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους. Παρατηρεί πως ο νεαρός «ρολάρει» ασυνήθιστα και στηρίζεται σ΄ όλες τις φωνές μέσα του. Μόνο που τον ομφάλιο λώρο στο ασυγκράτητο και εκστασιασμένο νεανικό πνεύμα, κρατούν οι απίθανες μορφές ενός κλόουν και ενός νάνου!

  Ο επιστήμονας σιγουρεύεται τελικά ότι αυτές οι φιγούρες (που εμφανίζονται με το βουητό των μελισσών) έχουν αλλάξει το DNA του παιδιού. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει όσους συναντούν αυτές τις μυστηριώδεις μορφές, για την επίδραση που έχουν πάνω τους στον χωροχρόνο!

  Έτσι ο Γιάννης με τη Σμαράγδα αντιμετωπίζουν καταστάσεις εξιλέωσης, όπου η «μαγεία βρίσκεται παντού» φτάνει να είναι κανείς σε θέση, να ξέρει που να κοιτάξει…

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Οδυνηρό χάρισμα

  Συγγραφέας: Ιωάννης Λάμαρης

  Εκδόσεις: Λευκό μελάνι

  Σελίδες: 288

  Χρόνος έκδοσης: 2018

  ISBN:  978-618-83691-4-6

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση