Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟι Αγώνες του Σκορπιού - Maggie Stiefvater

  Οι Αγώνες του Σκορπιού – Maggie Stiefvater

  -

  Αυτό το βιβλίο είναι ένα από αυτά που έχουν γίνει παράδοση για εμένα: τα βιβλία που κάθε χρόνο, μία συγκεκριμένη εποχή, τα επισκέπτομαι και τα διαβάζω ξανά. Οι Αγώνες του Σκορπιού ανήκουν στον Νοέμβρη. Είναι ο Νοέμβρης, λες και η συγγραφέας κατάφερε να ενσταλάξει την ουσία του μέσα σε 500 σελίδες και να την παγιδεύσει σαν ακριβό άρωμα.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Οι Αγώνες του Σκορπιού - Maggie StiefvaterΑυτό είναι ένα βιβλίο που μυρίζει σα χειμωνιάτικη θάλασσα, σαν κρύος άνεμος και χορτάρι, σαν το αγαπημένο σου χοντρό πουλόβερ. Ένα βιβλίο που έχει γεύση από αλμύρα, μελωμένα κέικ, και τσάι με… βούτυρο (διαβάστε το και θα καταλάβετε). Ένα βιβλίο του οποίου οι σελίδες θα καλπάσουν μπροστά από τα μάτια σας καθώς θα αγωνιάτε να δείτε τι θα γίνει παρακάτω. Ένα βιβλίο που θα αφήσει στην καρδιά σας ένα αποτύπωμα σε σχήμα οπλής αλόγου.

  Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Θίσμπι και σαν σκηνικό μοιάζει πολύ με την Ιρλανδία. Κάθε Νοέμβρη, στις όχθες αυτού του νησιού (και πουθενά αλλού στον κόσμο) αναδύονται τα θαλάσσια άλογα, τα cappaill uisce όπως ονομάζονται.

  Μια ιστορία γεμάτη πείσμα και αποφασιστικότητα, με γήινους, ανθρώπινους χαρακτήρες και μία φύση πανέμορφης αγριάδας.

  Μοιάζουν αρκετά με τα χερσαία άλογα… αν εξαιρέσεις ότι είναι άγρια κι επικίνδυνα και τρώνε αδιακρίτως ζώα και ανθρώπους. Στις όχθες λοιπόν του Θίσμπι διοργανώνονται κάθε χρόνο εκείνες τις μέρες οι Αγώνες του Σκορπιού, που προσελκύουν ορδές τουριστών. Στους Αγώνες, οι γενναίοι αναβάτες καλούνται να δαμάσουν τα θαλάσσια άλογά τους, να τα ιππεύσουν χωρίς να σκοτωθούν (και χωρίς να φαγωθούν) και ένας να κερδίσει το χρηματικό έπαθλο. Ο Σον Κέντρικ, ένας κλειστός και απόμακρος δεκαεννιάχρονος, είναι ο σταρ των αγώνων και φέτος σκοπεύει να κερδίσει ξανά. Όχι τα χρήματα, όχι: ο Σον παλεύει να κερδίσει την ελευθερία του. Η ορφανή Πακ Κόννολλυ από την άλλη θα συμμετέχει για πρώτη φορά. Χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα για την οικογένειά της και δε θα αφήσει κανέναν να της απαγορεύσει να αγωνιστεί επειδή η παράδοση δεν επιτρέπει στις γυναίκες να ιππεύσουν τα θαλάσσια άλογα.

  Μου θύμισε βιβλία που διάβαζα στην προεφηβική και εφηβική μου ηλικία, δυνατές ιστορίες, γεμάτες αισθήσεις, αυτά που μου χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο νεαρό μου μυαλό και τα θυμάμαι ακόμη τόσα χρόνια μετά. Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει μία θέση στις βιβλιοθήκες των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών.

  Σύνοψη: Πρώτη ηµέρα του Νοέµβρη σήµερα, άρα κάποιος θα πεθάνει.

  Ακόµη και κάτω από έναν τόσο λαµπερό ήλιο, η παγερή, φθινοπωρινή θάλασσα έχει χρώµατα νυχτερινά: βαθύ µπλε, µαύρο, καφετί. Οι αµέτρητες οπλές των αλόγων φτερνοκοπούν την άµµο, σκαρώνοντας σχέδια που αλλάζουν διαρκώς.

  Οι αναβάτες καβάλα στ’ άλογά τους τρέχουν στην παραλία, σ’ ένα µονοπάτι που αχνοφαίνεται ανάµεσα στα µαύρα νερά και στους απόκρηµνους βράχους από κιµωλία. Τελείως ακίνδυνος δεν είναι ποτέ αυτός ο τόπος, αλλά και ποτέ τόσο επικίνδυνος όσο σήµερα, ηµέρα των αγώνων.

  Κάποιοι παίρνουν µέρος στους αγώνες για να νικήσουν, κάποιοι άλλοι για να επιβιώσουν. Τις πρώτες µέρες κάθε Νοέµβρη γίνονται οι Αγώνες του Σκορπιού. Κάθε ιππέας πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει το άλογο της θάλασσας που ιππεύει, ώστε να φτάσει στο τέρµα. Ορισµένοι επιβιώνουν. Κάποιοι πεθαίνουν στην ακτή.

  Ο δεκαεννιάχρονος Σον Κέντρικ έχει νικήσει αρκετές φορές σ’ αυτούς τους αγώνες. Είναι ένα παλικάρι που δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια. Και τους φόβους του, αν τύχει να φοβάται κάτι, ξέρει να τους κρατάει µέσα του εφτασφράγιστο µυστικό.

  Η Πακ Κόννολλυ είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είχε σκεφτεί να συµµετάσχει στους Αγώνες του Σκορπιού, µέχρι που το ’φερε η τύχη ν’ αναγκαστεί να το κάνει. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πάρει µέρος, κι ας µην είναι καθόλου προετοιµασµένη για ό,τι επακολουθήσει.

  Όπως και στην τριλογία της Ρίγος, Άπνοια, Παντοτινά, η συγγραφέας οδηγεί την ιστορία της µέχρι τα άκρα, µέχρι το σηµείο όπου και η αγάπη και η ζωή έρχονται αντιµέτωπα µε δυσθεώρητα εµπόδια. Θα επιβιώσουν µόνο εκείνοι που το λέει η καρδιά τους.

  Οι Αγώνες του Σκορπιού είναι µια ανεπανάληπτη εµπειρία για τον αναγνώστη.

  Τίτλος:   Οι Αγώνες του Σκορπιού

  Συγγραφέας:  Maggie Stiefvater

  Μεταφραστής:  Αγγελική Δαρλάση

  Ημερομηνία έκδοσης:   Ιανουάριος 2015

  Εκδότης: Πατάκης

  Ηλικία:  12+

  Σελίδες:  504

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ