Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οι Μάνες του Πόντου - Μάρθα Πατλάκουτζα

  Οι Μάνες του Πόντου – Μάρθα Πατλάκουτζα

  -

  Οι Μάνες του Πόντου είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Μόλις γύρισα και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, αναρωτήθηκα πώς να διαβάσω άλλο βιβλίο μετά από αυτό!

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Έζησα σελίδα τη σελίδα τον πόνο, τον ξεριζωμό, το θανατικό, τις αγριότητες των Τούρκων. Οι σκηνές ζωντανές ακόμη στο μυαλό μου…

  Τρεις γενιές γυναικών: Ευγενία, Σοφία, Δωροθέα.

  Τρεις γυναίκες που κρίθηκαν όχι μόνο από τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά απέναντι στον θάνατο. Μια αληθινή ιστορία ζωής μέσα από τις μαρτυρίες τους. Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη μνήμη μιας πατρίδας που μάτωσε και που αναζητά ανάπαυση στο παρόν.

  Το ταξίδι ξεκινάει από την Τραπεζούντα του 1915. Η Ευγενία, ορφανή από γονείς, παντρεύτηκε τον Ιορδάνη από συνοικέσιο. Μαζί του απέκτησε τρεις γιους και μια κόρη. Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει ο διωγμός των χριστιανών από τους Τούρκους. Πρώτα αρπάζουν τον Ιορδάνη και τον βάζουν να βαδίσει σε μια πορεία θανάτου.

  Όμως για το βρεφούδι ήταν ήδη αργά. Το μολυσμένο γάλα είχε περάσει στην κοιλίτσα του και λίγη ώρα αργότερα ξεψύχησε. Το έθαψαν πρόχειρα σε μια γούρνα. Σταυρό δεν μπόρεσαν να του βάλουν. Έκαναν την προσευχή τους, παρακαλώντας αυτό το αγγελούδι να ανταμώσει τη μάνα του στον ουρανό.

  Διάβαζα και έκλαιγα. Τόση βαναυσότητα, τόση αγριότητα, δεν τις χωρούσε ο νους μου!

  Δύο σκηνές έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη μου. Σε εκείνα τα δύο σημεία έκλεισα το βιβλίο μη μπορώντας να αντέξω τη βαρβαρότητα που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι. Πόσος πόνος, Θεέ μου!

  Και τη στιγμή που παρέδιδαν τα παιδιά τους στους άντρες που τους είχε ανατεθεί αυτός ο μακάβριος ρόλος, είχαν ήδη πεθάνει μέσα τους… Το τελευταίο μωρό δεν άφηνε τη ρώγα της μάνας του κι όλο βύζαινε για να κρατηθεί στη ζωή. Το τράβηξαν από την αγκάλη της και εκείνη σωριάστηκε στην παγωμένη γη, παρακαλώντας το Θεό να κάνει κάτι, να τη βοηθήσει…

  Η οικογένεια της Ευγενίας χωρίζεται. Ο πρωτότοκος γιος της φεύγει για το Σοχούμ κι από κει για την Αμερική. Τα άλλα δύο αγόρια καταφεύγουν στα βουνά της Σάντας πολεμώντας σαν θεριά για την ελευθερία του τόπου τους. Φύλακας-άγγελος της Ευγενίας η καλή της φίλη, Ζουχάλ. Η δύναμη και η αγάπη της Ζουχάλ και του Αλή είναι πιο δυνατές από το μίσος των συμπολιτών τους, έτσι φυγαδεύουν την Ευγενία με την κόρη και τον γαμπρό στη Γάγγρα. Καταδικασμένη να μη δει ξανά την οικογένειά της ενωμένη, πνίγει τον πόνο της βαθιά στην καρδιά της.

  Η Σοφούλα με τον Νικόδημο έζησαν κάποια χρόνια ευτυχισμένοι. Αλλά η ευτυχία δεν κράτησε πολύ. Ο θάνατος επισκέφτηκε το σπίτι τους, βυθίζοντας την οικογένεια στο πένθος, μαυρίζοντας για άλλη μια φορά την ψυχή τους. Τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας δεν σταματούν εκεί. Αναγκάζονται να φύγουν ξανά, διωγμένοι από τους κομμουνιστές.

  Οι θύμησες της χαμένης πατρίδας και ο ξεριζωμός για δεύτερη φορά ξυπνούν βαθιές μνήμες. Το παρελθόν έρχεται να τους θυμίσει, ολοζώντανο, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, γεγονότα και εικόνες που σημάδεψαν τη ζωή τους.

  Η μεγάλη κόρη της Σοφούλας και του Νικόδημου παντρεύεται τον Θεόδωρο και λίγο πριν τον ξεριζωμό χωρίζονται. Ακολουθούν διαφορετικές πορείες. Καταφεύγουν στην Ελλάδα, όμως κι εκεί συναντούν την καχυποψία των Ελλήνων.

  Για να επιβιώσουν δουλεύουν σκληρά, και παρά τις δύσκολες συνθήκες, παρά τον πόνο της ξενιτιάς, τα εμπόδια, τη φτώχεια, την ανέχεια, τις θύμησες της καταστροφής, καταφέρνουν και ορθοποδούν.

  Μάνες που έχασαν τα σπλάχνα τους, μέσα από κύκλους θανάτων κι ανείπωτου πόνου… Η θέληση των τριών γυναικών, ο αγώνας για επιβίωση, για ζωή, οι μάχες που έδωσαν ήταν τα στοιχεία εκείνα που μάζεψαν τα σκορπισμένα κομμάτια τους, που άντλησαν πίστη από το μεγαλείο της ψυχής τους για να συνεχίζουν να ζουν… Υποκλίνομαι στη δύναμή τους!

  Τι να πει κανείς και τι να γράψει όταν πρόκειται για αληθινά γεγονότα; Ποια λόγια είναι ικανά να περιγράψουν όσα αισθάνθηκα κι όσα έμαθα για τη γενοκτονία των Ποντίων; Η κυρία Πατλάκουτζα σε μια πιστή μεταφορά πόνου και ξεριζωμού. Προτείνεται!

  Περίληψη: Τι είναι αρκετό για να χάσει μια μάνα την ψυχή της; Τα όσα πέρασαν οι μάνες του Πόντου δεν είχαν όριο. Πόνεσαν για την πατρίδα που έχασαν. Έκλαψαν για το άδικο. Λύγισαν για τα παιδιά που έθαψαν.

  Τραπεζούντα, 1918. Οι Νεότουρκοι πλέον ήταν ασυγκράτητοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξοντώσουν το χριστιανικό στοιχείο. Βιάζουν, λεηλατούν, ατιμάζουν. Σκελετωμένοι άνθρωποι που μοιάζουν με σκιές, βαδίζουν αγόγγυστα προς τα τάγματα εργασίας.

  Οι μάνες του Πόντου για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες και τις σφαγές των Τούρκων, θα κρυφτούν άλλες στα βουνά της Σάντας και άλλες θα αναζητήσουν καταφύγιο στον Καύκασο. Με μοναδικό τους εφόδιο τη δύναμη για ζωή, θα αναμετρηθούν με τον πόνο της απώλειας και του ματωμένου ξεριζωμού από τη γενέθλια γη. Δεν θα ανασάνουν πια τη μυρωδιά της μάνας πατρίδας. Έχουν χάσει τον Πόντο τους. Για πάντα.

  Και μόλις η ζωή τούς χαμογελάσει ξανά, έστω και αχνά, η ιστορία επαναλαμβάνεται, σαν να προσπαθούσε ο Θεός να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές μέσα από τις πικρές λύπες. Κατατρεγμένες από τις Σοβιετικές αρχές, πρέπει για δεύτερη φορά να παλέψουν με τα θεριά της φύσης. Ο δρόμος θα τους οδηγήσει στην αγκαλιά της Ελλάδας, της πατρίδας που θα τους δεχτεί με καχυποψία.

  Οι μάνες του Πόντου, κουβαλώντας τη δύναμη με την οποία τις είχε μπολιάσει η ρίζα τους, θα δώσουν τον αγώνα τους, και σε πείσμα κάθε δυσκολίας, θα καταφέρουν να σηκωθούν, όσες φορές και αν χρειαστεί να λυγίσουν.

  Ευγενία, Σοφία, Δωροθέα. Τρεις γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, βιώνοντας τον μέγιστο πόνο για αυτά που άφησαν πίσω. Τρεις γυναίκες που κρίθηκαν όχι μόνο από τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά απέναντι στο θάνατο. Μια αληθινή ιστορία ζωής μέσα από τις μαρτυρίες τους.

  Στοιχεία βιβλίου

  Οι Μάνες του Πόντου - Μάρθα Πατλάκουτζα

  Τίτλος: Οι μάνες του Πόντου

  Συγγραφέας: Μάρθα Πατλάκουτζα

  Εκδόσεις: Έξη

  ISBN: 978-618-5240-41-7

  Σελίδες: 467

  Ημερομηνία έκδοσης: 22/6/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here