Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Οι πελαργοί θα ξανάρθουν - Μαρούλα Κλιάφα

  Οι πελαργοί θα ξανάρθουν – Μαρούλα Κλιάφα

  -

  Το βιβλίο «Οι πελαργοί θα ξανάρθουν» της συγγραφέως Μαρούλας Κλιάφα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και απευθύνεται σε ηλικίες 10+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για παιδιά που αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1976 και μέχρι σήμερα επανεκδίδεται και διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους.

  Η συγγραφέας μας μεταφέρει στα Τρίκαλα. Ήρωας του βιβλίου ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Γιάννης, που ζει με την οικογένειά του στο Βαρούσι των Τρικάλων. Όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο Γιάννης. Πολλές φορές θυμώνει που οι μεγάλοι δεν τον εμπιστεύονται και δεν μιλούν ξεκάθαρα. Η μαμά του φοβάται συνεχώς και η γιαγιά κλείνει τα παράθυρα για να μην ακούγονται έξω οι ομιλίες τους.

  Ο πατέρας του Γιάννη τού δίνει ένα ημερολόγιο με κλειδαριά, για να γράφει εκεί τα μυστικά του και όλα όσα θέλει να θυμάται μετά από χρόνια.

  Η μαμά δε συμφωνεί. Λέει πως άμα μοιραζόμαστε τα μυστικά μας με τους άλλους, είναι καλύτερα. Αν το μυστικό είναι λυπητερό λέει, φεύγει η μισή λύπη από σένα και ξελαφρώνεις. Αν πάλι είναι χαρούμενο, δίνεις και στον άλλον χαρά κι έτσι η χαρά μεγαλώνει κι αγκαλιάζει όλον τον κόσμο.

  Σε αυτό το ημερολόγιο θα γραφτούν από τον μικρό ήρωα αρκετά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην επταετία μέχρι τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

  Κάντε υπομονή, παιδιά μου. Κάντε υπομονή. Οι πελαργοί δεν μας ξέχασαν. Δεν μπορεί να μας ξέχασαν. Εδώ γεννήθηκαν. Τούτος ο τόπος είναι η πατρίδα τους. Αργά ή γρήγορα θα ξανάρθουν. Να ’χετε πίστη και να τους περιμένετε. Να ’σαστε έτοιμοι να τους καλωσορίσετε. Όπου να ’ναι οι πελαργοί θα ξανάρθουν για να μας φέρουν την Άνοιξη…

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο που ταξιδεύει τους αναγνώστες του στα Τρίκαλα περασμένων δεκαετιών, αναφέρεται σε ήθη και έθιμα της πόλης. Μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού, η συγγραφέας, χωρίς έντονους συναισθηματισμούς, καταγράφει καταστάσεις, συμπεριφορές, και φέρνει πιο κοντά στα παιδιά μια άγνωστη σε αυτά πτυχή της ιστορίας μας. Μια δύσκολη περίοδος για τους υποστηρικτές της Δημοκρατίας, που πρέπει να θυμόμαστε και να φροντίζουμε για τη διατήρηση της μνήμης της.

  Περίληψη: Εσύ κοίτα τη δουλειά σου. Να μην ακούς και προπαντός να μη μιλάς. Γιατί αλλιώς»…
  Αλλιώς, τι;

  Ο Γιάννης, ένα παιδί δέκα χρόνων, που ζει στα Τρίκαλα, δεν καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει. Ξέρει όμως ότι κάτι συμβαίνει. Διαφορετικά, γιατί η μητέρα του να είναι τόσο ανήσυχη και να λέει ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά; Γιατί να κλείνει σαν κυνηγημένη τα παράθυρα, όταν ο πατέρας βάζει να ακούσει στο ραδιόφωνο ξένους σταθμούς; Γιατί πρέπει να σωπαίνουν «για να μη βρουν τον μπελά τους»; Με τα χίλια ζόρια του είπε ότι έχουν Δικτατορία. Ότι όποιοι δεν συμφωνούν μ’ αυτό τιμωρούνται. Ευτυχώς, ο Γιάννης έχει το ημερολόγιό του. Το υπέροχο, μεγάλο ημερολόγιο με την κλειδωνιά, που του χάρισε ο πατέρας του. Εκεί θα γράφει όλες του τις σκέψεις χωρίς να φοβάται κανέναν. Κι ίσως μια μέρα έρθει πάλι η Δημοκρατία.

  Οι πελαργοί θα ξανάρθουνΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι πελαργοί θα ξανάρθουν

  Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα

  Εκδόσεις: Κέδρος 

  Σελίδες: 192

  ISBN:  978-960-04-5022-4

  Ημ. Έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here