Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οι Τρεις Άσοι - Λένα Μαντά

  Οι Τρεις Άσοι – Λένα Μαντά

  -

  Είχα αρκετά χρόνια να διαβάσω βιβλίο της Λένας Μαντά. Θυμάμαι πως δύο μου είχαν αρέσει πολύ. Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι και το Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης είναι τα αγαπημένα μου από τη συγγραφέα. Οι Τρεις Άσοι έφτασαν στα χέρια μου και, με μία διάθεση ανακάλυψης εκ νέου της δημοφιλούς συγγραφέως, δεν αντιστάθηκα.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η περίληψη του βιβλίου τα λέει όλα, αλλά ας τα επαναλάβω κι εγώ μέσα από τη δική μου οπτική, φροντίζοντας να μην πω κάτι που θα προδώσει το τέλος του βιβλίου.

  Σε ένα αστυνομικό τμήμα, τρεις γυναίκες με συνοδεία τους δεκάχρονους γιους τους συναντιούνται για πρώτη φορά. Μία νύχτα δύσκολη για όλους, μιας και οι πατεράδες των αγοριών έχουν φυλακιστεί για παρανομίες. Δύο αυτοκινητάκια στα χέρια του ενός αγοριού αρκούν για να ξεκινήσει μία παντοτινή φιλία. Κι επειδή όλοι έχουν γενέθλια πρώτη του μηνός, υιοθετούν το παρατσούκλι Οι τρεις Άσοι.

  Τα αγόρια δεν χάνουν την επαφή μεταξύ τους και πάντα στηρίζονται ο ένας στον άλλον. Μεγαλώνοντας, ακολουθεί καθένας την κλίση του. Ο Δούκας αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις του πατέρα του (το κομμάτι εκείνο που στηρίζεται στην πορνεία ενώ –μιας και έχει ηθικό χαρακτήρα– αποφεύγει τα πάρε δώσε με τη διακίνηση ναρκωτικών). Ο Αρσένης, πιστός στο όνειρό του, γίνεται αστυνομικός, και χάρη στα πολλά ταλέντα και τις ικανότητες που διαθέτει, ανεβαίνει γρήγορα στην ιεραρχία της αστυνομίας και γίνεται ο φόβος και ο τρόμος των κακοποιών της Αττικής. Ο Μάριος θέλει να αφοσιωθεί στον Θεό και έτσι γίνεται Επίσκοπος.

  «Απόψε», άρχισε ο Μάριος, και όλοι στράφηκαν σ’ εκείνον με ελπίδα, «πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και να δώσουμε υποσχέσεις που θα τηρήσουμε, αν θέλουμε να σώσουμε αυτό που έχουμε! Και κυρίως εσείς οι δύο!»
  Ο Αρσένης και ο Δούκας κοιτάχτηκαν. Καταλάβαιναν ακριβώς τι ήθελε να πει ο φίλος τους και ένευσαν καταφατικά. 
  «Ποτέ ο ένας στα πόδια του άλλου!» είπε πρώτος ο Δούκας.
  «Ό,τι κι αν γίνει, πάνω απ’ όλα οι τρεις Άσοι!» συμφώνησε ο Αρσένης.
  «Δώστε τα χέρια!» διέταξε ο Μάριος. 

  Κι ενώ όλα κυλούν ομαλά και οι τρεις φίλοι διαπρέπουν στο επαγγελματικό στερέωμα, προστατεύουν τη σχέση τους, υπερσκελίζοντας τα όποια προβλήματα εμφανίζονται λόγω των αντιθέσεων στις καριέρες που επέλεξαν. Μέχρι που έρχεται η ανατροπή…

  Μια γυναίκα ”αράχνη”. Η Λυδία. Από μικρή ήταν εγκληματική φυσιογνωμία. Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να γίνει η πιο κακιά από όλους τους κακούς. Εξολοθρεύοντας κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στο διάβα της, αποφασίζει να μπλέξει στα δίχτυα της (και φυσικά να καταστρέψει) τον Δούκα αλλά και τον Αρσένη.

  Αν ήταν σωστές οι υποψίες της, τότε ο Δούκας δεν είχε μέλλον… Και θα το έκανε χωρίς τύψεις. Στον εαυτό της τουλάχιστον μπορούσε να παραδεχτεί πως το μεγάλο της πάθος ήταν ο Αρσένης. Αν ήταν σε θέση να ερωτευτεί, αν ήταν εφικτό να νιώσει κάποτε οποιοδήποτε συναίσθημα, τότε θα ήταν ήδη απόλυτα ερωτευμένη μαζί του.

  Δεν θα γράψω τι θα συμβεί ανάμεσα στους τρεις άσους και την… ντάμα που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Αλλά μπορώ να σας πω πως οι ανατροπές είναι αρκετές, αν και συχνά αναμενόμενες.

  Χμμμ… Αν έπρεπε να περιγράψω το βιβλίο με μία λέξη, θα επέλεγα αυτή: διασκεδαστικό. Θυμίζει κάτι από τούρκικο σίριαλ, αν και δεν είμαι ειδήμων στο θέμα, μιας και παρακολουθώ μόνο όση ώρα κάνω ζάπινγκ περιμένοντας να τελειώσουν οι διαφημίσεις στο πρόγραμμα που βλέπω. Δεν ξέρω τι είχε η συγγραφέας στο μυαλό της όταν συνέλαβε την ιδέα του μυθιστορήματος και τι ήλπιζε να προσφέρει στον αναγνώστη…

  Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έχει τα πάντα. Καταγραφή της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τις οικογένειες των τριών άσων, ήθη και έθιμα που καθοδηγούν συμπεριφορές, συστήματα αξιών που χτίζουν χαρακτήρες, έρωτες σε αγνή αλλά και συμφεροντολόγα μορφή, μια οπτική της ελληνικής μαφίας, ένα παράθυρο προς την ορθοδοξία και τον ιερατικό κόσμο, και φυσικά το τετριμμένο αλλά πάντα ισχυρό ”η δικαιοσύνη θα λάμψει στο τέλος και ο καθένας θα πάρει ό,τι του αξίζει”.

  Η πλοκή του είναι απλοϊκή. Τριάντα χρόνια κυλούν με ανούσια γεγονότα για τους πρωταγωνιστικούς ήρωες, που σε καμιά περίπτωση δεν πλάθουν τις ισχυρές προσωπικότητες που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ενώ, ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί δευτερεύοντες ήρωες που ”σώζουν” την κατάσταση, όπως η μητέρα του Μάριου και η μητέρα της Λυδίας. Οι χαρακτήρες, αν και καλά δομημένοι, φαίνονται ρηχοί και ανάξιοι να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Γεγονότα παρατραβηγμένα και καταστάσεις που στην πραγματική ζωή θα μας συγκλόνιζαν, στο βιβλίο δημιουργούν ένα αίσθημα ιλαρότητας. Δεν μπόρεσα να ταυτιστώ με κανέναν ήρωα. Δεν υπήρξε καμία σκηνή και κανένα γεγονός στο βιβλίο που να με έκανε να συγκινηθώ ή να σκεφτώ έστω τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση κάποιου ήρωα.

  Βέβαια έχει και τα θετικά του. Ευφάνταστο σενάριο (αν και σε υπερθετικό βαθμό για τα γούστα μου), καλογραμμένο, γρήγορο στην ανάγνωσή του, ό,τι χρειάζεται ένας αναγνώστης που επιθυμεί να χαλαρώσει συντροφιά με ένα βιβλίο. 

  Καταλήγοντας, δεν θα το χαρακτήριζα κακό, ίσα ίσα που πέρασα ευχάριστα την ώρα μου διαβάζοντάς το. Το ότι δεν με συγκίνησε δεν το καθιστά ανάξιο. Φαίνεται πως οι δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις απέχουν πολύ από μυθιστορήματα που επικεντρώνονται στη μοίρα και στα μονοπάτια που εκείνη χαράζει. Όπως και να ‘χει, η Λένα Μαντά έχει αποδείξει περίτρανα πως μπορεί να μαγέψει με την πένα της κάθε αναγνώστη. Απλά, με αυτό το εγχείρημά της, προσωπικά δεν με έπεισε.

  Περίληψη: Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα και έστησε το παιχνίδι.
  Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…

  Οι τρεις άσοιΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι Τρεις Άσοι

  Συγγραφέας: Λένα Μαντά

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 480

  Έτος έκδοσης: 2020

  ISBN: 978-618-01-3326-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΗ διερμηνέας (απόσπασμα) – Annette Hess
  Επόμενο άρθροΤάσος Νούσιας

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here