Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Ορφέας και Ευρυδίκη» της Καλλιόπης Κύρδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, λάτρεψα τις υπέροχες εικόνες που δημιούργησε η Σάντρα Ελευθερίου. Αποτύπωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγάπη ανάμεσα στην Ευρυδίκη και τον Ορφέα.

Έχοντας πλέον στο μυαλό μου τις μοναδικές αυτές εικόνες του βιβλίου, ξεκίνησα την ανάγνωση. Και ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία αγάπης μεταξύ των δυο νέων; Το κείμενο της συγγραφέως δίνει μια πιο ρομαντική πινελιά σε αυτήν την αγάπη. Η αγάπη και η μουσική κυριαρχούν στο βιβλίο και οι μικροί αναγνώστες γνωρίζουν τον μύθο με έναν απολαυστικό τρόπο.

Προσπαθούσε να τρυπήσει το σκοτάδι με το βλέμμα του. Ώσπου έφτασε στον θρόνο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης. Γονάτισε μπροστά τους τραγουδώντας. Κι έκλεινε στο τραγούδι όλη τη λύπη του κόσμου κι όλη τη λαχτάρα και την αγάπη που άνθρωπος ή Θεός μπορεί να νιώσει.

Ορφέας και ΕυρυδίκηΣτις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά σχετικές με την ιστορία που διάβασαν. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να γίνουν έστω για λίγο συγγραφείς και να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ορφέα και την Ευρυδίκη.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια στον Κύκλο: Αγάπες. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμα τα βιβλία: Η Δανάη και η βροχή και Πλούτωνας και Περσεφόνη.

Περίληψη: Από αγάπη γεννήθηκε ο κόσμος κι από αγάπη κόντεψε να χαθεί. Πολλές φορές. 
Στη αρχή του κόσμου, οι αγάπες των θεών και των ανθρώπων ήταν τόσο δυνατές, που έφερναν τα πάνω κάτω. Όπως η αγάπη του Ορφέα, που ζωντανός κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να κλέψει από τον θάνατο την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Οπλισμένος μόνο με τη μουσική του και τη λαχτάρα του για εκείνη.

Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στοιχεία Βιβλίου

Ορφέας και ΕυρυδίκηΤίτλος: Ορφέας και Ευρυδίκη

Συγγραφέας: Καλλιόπη Κύρδη

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 40

ISBN: 978-618-03-0263-9

Ημ. Έκδοσης: 11/05/16

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here