Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Ούτε νότα - Θοδωρής Παπαϊωάννου

  Ούτε νότα – Θοδωρής Παπαϊωάννου

  -

  Ένα βιβλίο για τη μουσική είναι το παραμύθι του Θοδωρή Παπαϊωάννου Ούτε νότα” από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Αμ δε! Πρόκειται για ένα βιβλίο για τα όνειρα!

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Για την υποστήριξή τους, για τη συμπαράσταση, για τη δύναμη και την επιμονή παρά τις δυσκολίες, για την πίστη στην επίτευξη των στόχων. Επίσης, για την ελευθερία της έκφρασης, για την παιδική φαντασία και τη δημιουργικότητα. Για ηλικίες άνω των 3 ετών.

  Ο κύριος Παπαϊωάννου με την υπέροχη εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά μας χαρίζουν ένα ανάγνωσμα γεμάτο νότες, χρώματα και γέλιο. Ο αγαπημένος συγγραφέας, επηρεασμένος από τον κόσμο της μουσικής, μας προσφέρει μια ιστορία με πολλές «σωστές ή μη» νότες, ικανή να εμπνεύσει κάθε αναγνώστη να ακολουθήσει το δικό του όνειρο και κυρίως να δημιουργήσει χωρίς τύψεις… σαματά!

  Το κουδούνι τώρα το χτυπούσαν, εκτός από τους αποπάνω, οι αποδίπλα και οι αποκάτω. Μεγάλη επιτυχία το βιολί – περισσότεροι θαυμαστές! Έπρεπε να το είχα φανταστεί.

  «Ποπό, τι πράγμα είναι αυτό, ο ήχος τρυπάει τους τοίχους», και κάτι τέτοια άκουγα να λένε οι γείτονες, που σήμαινε πως το βιολί μου μάλλον έκανε θραύση.

  Ένα παραμύθι εκφραστικό και κεφάτο, που επικεντρώνεται στα μουσικά όργανα, στο πώς μπορείς να τα φτιάξεις από καθημερινά υλικά, στην ελευθερία να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα χωρίς στερεότητα, μόνο με πειραματισμούς, στη γονική ανοχή-αποδοχή των παιδικών μεταβλητών επιλογών. 

  Με το γιουκαλίλι έπαιζα ασταμάτητα.

  Η αδερφή μου χόρευε σαν χαβανέζα, ενώ οι γονείς κλείνονταν στο άλλο δωμάτιο.

  Οι αποπάνω δεν άργησαν να χτυπήσουν πάλι το κουδούνι. «Κουρδίστε το τουλάχιστον! Τ’ αφτιά μας!»

  Τι στο καλό, όλοι πρόβλημα με τα αφτιά τους έχουν σ’ αυτή την πολυκατοικία;

  Όμποε, γιουκαλίλι, βιολί, κόρνο, ντραμς… Κάθε παιδί, αγόρι ή κορίτσι, ας επιλέξει το κατάλληλο για κείνο, εκείνο που μιλά στην καρδιά του …κι ας αντιδρούν τα γειτονικά “αυτιά”. Μόνο έτσι θα είναι γεμάτο μελωδίες και πραγματική χαρά.

  Περίληψη: 

  Έχω ένα όνειρο: Να παίξω μουσική.
  Ποιο όργανο όμως να διαλέξω;
  Μάλλον δεν έχει σημασία.
  Σημασία έχει να γεμίσω το σπίτι με νότες.
  Και το αποπάνω.
  Ίσως και το διπλανό.
  Και το αποκάτω.
  Ίσως, ολόκληρη την πολυκατοικία.
  Ίσως…

  Το παιδί που πρωταγωνιστεί στο νέο εικονογραφημένο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου, έχει ένα όνειρο: θέλει να παίξει μουσική! Όμως δεν ξέρει ποιο όργανο να επιλέξει.

  Ανακαλύπτει ένα βιβλίο με όλα τα είδη των μουσικών οργάνων, χάνεται στις σελίδες του και φαντάζεται πώς θα μοιάζουν οι ήχοι τους, οι μουσικές τους.

  Τα δοκιμάζει -με τον τρόπο του- όλα, ένα-ένα: το όμποε, το κόρνο, το γιουκαλίλι, το βιολί… Τα κατασκευάζει και γεμίζει το σπίτι με μουσική. Οι νότες φτάνουν ως στο διπλανό σπίτι αλλά και σε ολόκληρη την πολυκατοικία! Μάλλον δεν έχει σημασία ποιο όργανο θα επιλέξει γιατί κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

  Στοιχεία βιβλίου

  Ούτε νότα - Θοδωρής ΠαπαϊωάννουΤίτλος: Ούτε νότα

  Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

  Εικονογράφος: Βασίλης Σελιμάς

  Εκδόσεις: Ίκαρος

  ISBN: 978-960-572-489-4

  Σελίδες: 36

  Ημερομηνία έκδοσης: 04/07/2022

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ