Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Παντοτινά - Ρίγος 3 - Maggie Stiefvater

  Παντοτινά – Ρίγος 3 – Maggie Stiefvater

  -

  Παντοτινά – Ρίγος… Πρώτη εντύπωση: Εδώ τελειώνει το ταξίδι… Ένα ταξίδι ρομαντικό, με ένταση και πάθος, με ανατροπές και την αδρεναλίνη σου να “χτυπάει κόκκινο” πολύ συχνά.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το τελευταίο βιβλίο μιας αγαπημένης σειράς, του Ρίγους. Η αγωνία κορυφώνεται, ”ρίγος” σε συνταράσσει απ’ τη συγκίνηση, αισθάνεσαι ”άπνοια” απ’ τις εξελίξεις και χάνεσαι ”παντοτινά” στον μαγικό κόσμο του Σαμ και της Γκρέις.

  Ένα συγκλονιστικό ταξίδι που σε ηρεμεί με τη λυρικότητα του, σε αγγίζει με την ειλικρίνειά του, σε συντροφεύει με τα μυστικά που κρύβει.

  Σύνοψη Παντοτινά – Ρίγος

  Ο φανταστικός κόσμος του Μέρσι Φολς έχει αλλάξει τελείως με την Άπνοια, το προηγούμενο βιβλίο της σειράς. Ανατροπές πολλές. Η Γκρέις, μεταμορφωμένη σε λύκο αφήνει τον Σαμ μόνο του, στον ανθρώπινο κόσμο. Χαμένη στο δάσος, προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα και το νέο εαυτό της, έχοντας τη στήριξη της αγέλης, που δεν την αφήνει μόνη. Ο Σαμ, προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του σ’ έναν κόσμο εχθρικό προς αυτόν. Και με την Γκρέις να έχει ανακηρυχτεί επίσημα αγνοουμένη, όλες οι υποψίες πέφτουν σ’ αυτόν, τον τελευταίο άνθρωπο που την είδε ζωντανή. Το ματωμένο ρούχο της Γκρέις, το παρελθόν του, ο κλειστός χαρακτήρας του, η θλίψη του, όλα συνηγορούν εναντίον του. Δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τον εαυτό του. Ο χρόνος κυλάει δύσκολα χωρίς εκείνη κοντά του…

  Παντοτινά
  Παντοτινά – Ρίγος 3 – Maggie Stiefvater

  Μέχρι που η Γκρέις μεταμορφώνεται ξανά σε άνθρωπο. Μόνο που οι μεταμορφώσεις της είναι ασταθείς και δεν μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους, ούτε καν στους γονείς της για να απαλλάξει τον Σαμ από την καχυποψία όλων. Ως αγνοουμένη, κρύβεται, και με τον Σαμ, τον Κόουλ και την Ίζαμπελ προσπαθούν, από κοινού, να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Κάθε ένας τους κάνει την αυτοκριτική του κι όλοι καλούνται να κάνουν επιλογές από τις οποίες κρίνεται το μέλλον τους. Ο χρόνος πιέζει. Κανείς δεν ξέρει τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Δύο θάνατοι συγκλονίζουν. Και οι κάτοικοι της πόλης είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα, την ύπαρξη της αγέλης των λύκων στην περιοχή τους.

  Θα τα καταφέρουν να εξοντώσουν τους λύκους; Θα ξεπεράσουν οι ήρωες τους εαυτούς τους; Θα μπορέσουν ο Σαμ και η Γκρέις να είναι μαζί κι αν ναι, με ποια μορφή;

  Σαμ και Γκρέις

  Σαμ και Γκρέις.

  Γκρέις και Σαμ.

  Ο απόλυτος έρωτας.

  Η σπονδυλική στήλη αυτής της ιστορίας.

  Παντοτινά – Ρίγος

  Μπαίνουν σε τροχιά, ο ένας γύρω απ’ τον άλλον και μένουν ενωμένοι, ακόμη κι όταν είναι σωματικά χώρια.

  Ο Σαμ μας γοητεύει με την ηρεμία του, την αφοσίωσή του, την ανάγκη του για την Γκρέις. Εξακολουθεί να είναι ένας κλειστός και ήσυχος τύπος, χαμένος στον δικό του κόσμο και βαθιά συναισθηματικός. Σκέφτεται και αναλύει το παρελθόν του, προσπαθώντας να βρει τη θέση του στον κόσμο.

  Σ’ έναν κόσμο στον οποίο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί χωρίς την Γκρέις στο πλευρό του. Η αρχική καχυποψία του για τον Κόουλ μετατρέπεται σιγά-σιγά σε σεβασμό και η σχέση τους αποκαθίσταται. Η θλίψη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν είναι διάχυτη. Η απώλεια του ανθρώπου που θεωρούσε πατέρα του αφήνει βαρύ πλήγμα στην καρδιά του και μελαγχολία για όσα έχασε.

  Η Γκρέις με μορφή λύκου, η Γκρέις με μορφή ανθρώπου, παραμένει το αύταρκες, δυναμικό κορίτσι που γνωρίζουμε εξ αρχής. Αυτό που γοητεύει σε κάθε σελίδα του βιβλίου είναι η ανάγκη της για την παρουσία του Σαμ. Ο θάνατος της φίλης της συγκλονίζει κι αυτήν και εμάς. Αφήνει άλλους να πρωταγωνιστήσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες. Καίγεται από επιθυμία να έχει δικαίωμα στη ζωή, μια ζωή με τον έρωτά της.

  Κόουλ και Ίζαμπελ.

  Ένα ζευγάρι που η σχέση τους είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή των Σαμ και Γκρέις. Σχέση έντονη, καθένας με διαφορετικά “θέλω”. Ο Κόουλ δεν εγκαταλείπει ποτέ. Η κόντρα του με τον Σαμ, η υποτίμηση του από τον Σαμ, δεν τον εμποδίζει να αναλύσει, να ψάξει, να δοκιμάσει λύσεις για το πρόβλημά τους, να βρει το μυστικό πίσω από τη μεταμόρφωσή τους σε λυκανθρώπους.

  Εντυπωσιάζει με την επιμονή του, με το μυαλό του. Στο τέλος, αυτή η περίεργη σχέση με τον Σαμ, σχέση ζήλιας και υποτίμησης, βρίσκει την ισορροπία της και γίνεται αλληλοσεβασμός. Εκκεντρικός κι ενθουσιώδης. Τρελός και πολύπλευρος. Μια ιδιοφυΐα πίσω από ένα προσωπείο.

  Η Ίζαμπελ κουρασμένη απ’ όλα αυτά, δεν αντέχει το βάρος κι εγκαταλείπει. Ένα πλουσιοκόριτσο, σκληρό κι άκαρδο, μα τόσο τρυφερό και ευαίσθητο όταν της δώσεις την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τον εαυτό της. Η έλξη για τον Κόουλ υπάρχει. Λειτουργούν καλά μαζί, μοιάζουν, όμως, τόσο πολύ μεταξύ τους ως χαρακτήρες, που αναπόφευκτα συγκρούονται.

  Ενστάσεις: Έχει κυκλοφορήσει και τέταρτο βιβλίο της σειράς, το οποίο, όμως, ποτέ δεν εκδόθηκε στα ελληνικά… Τι κρίμα να έχει να πει κι άλλα η συγγραφέας κι εσύ να μην έχεις τη δυνατότητα να τα διαβάσεις.

  Συναισθήματα: Ρέει αβίαστα η γραφή της Maggie Stiefvater. Παντοτινά – Ρίγος… Αγαπώ τις λέξεις που επιλέγει να βάζει σε σειρά και σου δημιουργούν τόσο υπέροχες εικόνες. Λατρεύω τον τρόπο που σου “ζωγραφίζει” συναισθήματα. Εισάγει νέες περιπέτειες, νέους προβληματισμούς, νέους κινδύνους, αυξάνοντας σταδιακά τον ρυθμό και την ένταση, ενώ εσύ ακολουθείς μαγεμένος την πορεία των ηρώων. Κι όλα αυτά, με την ποιητική της γραφή.

  κι αυτό το βιβλίο από τη μεριά των δύο κεντρικών ηρώων, σε κάνει να τους κατανοήσεις, να μπεις στη θέση τους και να τους αγαπήσεις, ακόμη πιο πολύ. Το γλυκόπικρο τέλος σε γεμίζει με νοσταλγία για μια ιστορία, που, και να την ξαναδιαβάσεις, δε θα είναι ποτέ όπως η πρώτη φορά που την διάβασες. Όμως παραμένει η αίσθηση πως οι ήρωες είναι υπαρκτοί και νοιάζεσαι να μάθεις τι έγινε μετά.

  Συμπέρασμα: Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο, με έναν μύθο τόσο γνωστό αλλά εντελώς πρωτότυπο. Μια μαγική ιστορία αγάπης, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

  Περίληψη: Στο Ρίγος, η Γκρέις κι ο Σαμ βρίσκουν ο ένας τον άλλον. Στην Άπνοια πρέπει να παλέψουν για να μείνουν μαζί. Στο Παντοτινά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, γιατί οι κάτοικοι του Μέρσι Φολς έχουν σκοπό να εξολοθρεύσουν όλους τους λύκους… Μπορεί ο Σαμ κι ο έρωτάς του για τη Γκρέις να αλλάξουν πραγματικά έναν εχθρικό, αρπακτικό κόσμο; Στο τελευταίο μέρος της συνταρακτικής τριλογίας που ξεκίνησε με το Ρίγος, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον πρόκειται να συγκρουστούν σε μια ανόθευτη στιγμή – μια στιγμή ζωής ή θανάτου, ενός αντίου ή μιας αιωνιότητας… Ακόμα ένα ρομαντικό, σπαρακτικό βιβλίο αγάπης με έντονα ποιητικά στοιχεία από την πολυαγαπημένη Maggie Stiefvater.
  ΠαντοτινάΣτοιχεία βιβλίου:
  Τίτλος: Παντοτινά – Ρίγος

  Συγγραφέας: Maggie Stiefvater

  Μεταφραστής: Περικλής Μποζινάκης

  ΕκδότηςΠατάκης

  Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης στην Ελλάδα: Φεβρουάριος 2012

  Σειρά: Ρίγος ( The wolves of Merci Falls)

  ISBN: 9789601641867

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here