Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οδοντωτή μνήμη - Ευρυδίκη Νικήτα

  Οδοντωτή μνήμη – Ευρυδίκη Νικήτα

  -

  Το βιβλίο Οδοντωτή μνήμη μου το πρότεινε ένας πολύ καλός φίλος μου, ο συγγραφέας Γαβριήλ Αλεξάνδρου. Είναι δομημένο με κεφάλαια, που το καθένα τους έχει ως τίτλο κάτι που σχετίζεται με τα δόντια και παραλληλίζεται η ζωή των ηρώων μ’ αυτά: 

  Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

  Έξω απ’ τα δόντια, Δόντια γάλακτος, Πονόδοντος, Μασητήρες, Φρονιμίτες, Κυνόδοντες, Κοπτήρες, Πανοραμική, Θήκες, Πέτρα, Τερηδόνα, Διπλό εμφύτευμα, Εκμαγείο, Απονεύρωση, Σφράγισμα, Εξαγωγή.

  Ο Άρης ζει στην Γερμανία και είναι ερωτευμένος με την Εύα. Για χατίρι των γονιών του, την αφήνει και επιστρέφει στην Ελλάδα για να παντρευτεί την Αθηνά, τελειόφοιτο του Οικονομικού με δικό της λογιστικό γραφείο.

  Ο Ορφέας θέλει να γίνει χορευτής, αλλά τελικά σπουδάζει αρχαιολογία για να νιώθει κοντά στην Sabine, που σπουδάζει κι αυτή αρχαιολογία. Είναι ερωτευμένος με την Ελίνα, οδοντίατρο και παιδική του φίλη, η οποία είναι κόρη του νονού του, Δημήτρη, επίσης οδοντιάτρου.

  Κάνουν δύο παιδιά: τον Ορφέα και την Δανάη

  Ο Άρης είναι θύμα του πατέρα του. Η Αθηνά είναι θύμα του Άρη. Ο Ορφέας είναι θύμα του πατέρα του. Η Ελίνα είναι θύμα της μάνας της. Ο Ορφέας σχετίζεται με την Ελίνα. Η Ελίνα κατρακυλά στις σκάλες.

  Ο Ορφέας βρίσκεται στη φυλακή. Ο Άρης τον επισκέπτεται μόνο με τη συνοδεία της Αθηνάς.

  Άραγε τον αγαπάει;

  Το βιβλίο είναι γραμμένο και στα τρία πρόσωπα γραφής: πρωτοπρόσωπη, δευτεροπρόσωπη και τριτοπρόσωπη.

  Δυσκολεύεσαι στην αρχή να το παρακολουθήσεις, καθώς δεν μπορείς ν’ αντιληφθείς ποιος μιλάει, αλλά από ένα σημείο και μετά, μπαίνεις στο νόημα. Λογοτεχνία με εικόνες σκόρπιες και λέξεις συμπυκνωμένες. Προσωπικά, το διάβασα δύο φορές για να μπω ολότελα στην ιστορία του.

  Περίληψη: Δύο αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες εξάρτησης. Δύο παράλληλες -όχι χρονικά- αλλά συναισθηματικά ιστορίες ζωής. Ίσως και αγάπης, εάν η αγάπη φτάνει ως εκεί που βλέπει κανείς τα λάθη του στο πρόσωπο του άλλου ή βλέπει στο πρόσωπο αυτό τη σωτηρία από αυτά τα λάθη.

  Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, κάποτε γονιών, πατέρας θύμα του πατέρα, μητέρα θύμα εκείνου.

  Ένα ζευγάρι νεαρών, άντρας θύμα του εαυτού του, κοπέλα θύμα της μητέρας της.

  Ο καιρός κυλά μέσα σε τεχνητές χαρές, δάκρυα δειλίας, αλλά και αχτίδες ελπίδας, γιατί κάποτε, κάποιος χόρεψε πάνω στη μπαλαρίνα με τα κερασένια χείλη του λούνα παρκ, κάποια κολύμπησε ξένοιαστα σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί, κάποιος άλλος ζωγράφιζε τα χωράφια του χωριού του και κάποια άλλη αποκοιμιόταν μυρίζοντας την πίπα του πατέρα της στο σαλόνι.

  Στ’ αλήθεια, γινόμαστε αυτό που μας κάνουν οι γονείς μας;

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Οδοντωτή μνήμη

  Συγγραφέας: Νικήτα Ευρυδίκη

  Εκδότης: Ιωλκός

  ISBN: 9789604268474

  Αριθμός Σελίδων: 127

  Έτος Έκδοσης: 2016

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here