Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στο Πάπιγκο

  Διαβάζοντας στο Πάπιγκο

  -

  Διαβάζοντας στο Πάπιγκο

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τα Ζαγοροχώρια, θα κάνουμε μια στάση στο Μεγάλο Πάπιγκο, για να απολαύσουμε καφέ και χειροποίητο γλυκό σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Αναφερόμαστε στο Κουκουνάρι. Πρόκειται για ένα παντοπωλείο-καφενείο-ζαχαροπλαστείο.

  Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για εσάς. Θα ξεκινήσουμε με ένα βιβλίο για τους μικρούς μας αναγνώστες, «Τα μυστικά του πέτρινου γεφυριού» της συγγραφέως Μαρίας Δασκαλάκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει για πρώτη φορά τον ξάδερφό του στο μικρό χωριό του Ζαγορίου από το οποίο κατάγεται ο πατέρας του. Στη Γερμανία όπου μένουν αρρωσταίνει συνέχεια κι η αλλαγή περιβάλλοντος ελπίζουν να του κάνει καλό. Όμως ποια είναι η ηλικιωμένη γυναίκα με το τατουάζ στο χέρι που πουλά σαλιγκάρια στα γύρω χωριά; Τι σημαίνει το παράξενο όνομά της; Γιατί κουβαλά μαζί της ένα κίτρινο αστέρι; Τα παιδιά μαθαίνουν μια καινούργια λέξη: Ολοκαύτωμα. Ανακαλύπτουν έτσι μια πλευρά της Ιστορίας που δεν είχαν ακούσει ποτέ κι αρχίζουν να σκαλίζουν τη ζωή της ηλικιωμένης… Θα ρίξουν φως στα μυστήρια που την τυλίγουν; Θα φέρουν εις πέρας τη μυστική τους αποστολή;

  Επόμενη αναγνωστική επιλογή, το βιβλίο «Μαύρο νερό» του συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

  Ένας πατέρας κι ο ανάπηρος γιος του, με όπλο την αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, παλεύουν να επιβιώσουν σ’ ένα χωριό που ερημώνει, στα βουνά της Ηπείρου. Γύρω τους έχει συντελεστεί μια οικολογική καταστροφή· το νερό πλέον δεν πίνεται, τα ζώα και τα φυτά είναι δηλητηριασμένα. Ο αγώνας τους δίνεται με λόγο λιτό και ποιητικό στο “Μαύρο νερό”.

  Τελευταία μας επιλογή, το βιβλίο «Η μοναξιά της πέτρας» του συγγραφέα Βαγγέλη Ζαφειράτη, από τις εκδόσεις Ροές.

  Η Μοναξιά της πέτρας είναι ένα οδοιπορικό μνήμης σε έναν τόπο ονειρικής ομορφιάς και σκληρής πραγματικότητας, μια απόπειρα χαρτογράφησης της συνείδησής του όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες.

  Διαβάζοντας στο Πάπιγκο

  Ο Βαγγέλης Ζαφειράτης, με τη νοσταλγική αλλά και αγωνιώδη ματιά του, καταγράφει θρύλους και τραγούδια που ηχούν όλο και πιο σπάνια, περιγράφει την πάλη των Ελλήνων Ηπειρωτών, που άλλοτε πασχίζουν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον εχθρικό κι άλλοτε να ενσωματωθούν σε μια πατρίδα που τους αντιμετωπίζει σαν ξένους, μιλάει για ιστορικά γεγονότα αλλά και συλλογικούς πόθους που διακατέχουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού, με έναν λόγο τον οποίο διακρίνει η ωμή νηφαλιότητα αλλά κι ένας γλυκός λυρισμός.

  Μάρτυρές του δεν είναι μόνον οι άνθρωποι –οι αφηγήσεις των κατοίκων ή οι αναμνήσεις προσώπων που καθόρισαν την τύχη τούτης της γωνιάς– αλλά και η ίδια η φύση, η γη και οι πέτρες, που με τη σιωπηλή, ήρεμη παρουσία τους στέκονται αδιάφορες την εποχή της ακμής και απαθείς τα χρόνια του μαρασμού, συνθέτοντας τη δική τους, ιδιότυπη ελεγεία.

  Ελπίζουμε να σας άρεσαν τα βιβλία που διαλέξαμε και να απολαύσατε το ταξίδι μας στα Ζαγοροχώρια. Την επόμενη εβδομάδα, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here