Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας για να γεμίσει το...

  Ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας για να γεμίσει το κείμενό του;

  -

  Ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας για να γεμίσει το κείμενό του;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Πολλές φορές όταν ένας συγγραφέας καταπιάνεται με ένα κείμενο, συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θα ήθελε (είτε δεν επαρκεί ο αριθμός των λέξεων για κάποιο διαγωνισμό, είτε δεν είναι αρκετά μακροσκελές ώστε να εκδοθεί ως αυτοτελές κείμενο κ.α.). Με τον ίδιο τρόπο, οι δημιουργοί ταινιών συχνά παρατηρούν ότι το σενάριο το οποίο έχουν στα χέρια τους δεν είναι από μόνο του αρκετό ώστε η ταινία να καλύψει την προκαθορισμένη διάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταφεύγουν σε προσθήκες στο κείμενό τους, οι οποίες θα του προσδώσουν τον επιθυμητό όγκο και διάρκεια, όμως θα μειώσουν την ποιότητα του παραγόμενου έργου και ίσως και το ενδιαφέρον των αναγνωστών ή των θεατών.

  συγγραφέαςΈνα ειδύλλιο ή μια ιστορία αγάπης είναι συνήθως ένας εύκολος τρόπος να γεμίσουν οι σελίδες ενός βιβλίου και ακόμα και οι ίδιοι οι συγγραφείς έχει τύχει να παραδεχτούν ότι ο σκοπός τους όταν το εισήγαγαν στην ιστορία τους ήταν συγκεκριμένος. Τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο είναι εύκολο στην ανάγνωση, αφού είναι περιστατικά τα οποία οι αναγνώστες έχουν δει αμέτρητες φορές σε ταινίες ή σε άλλα βιβλία και ξέρουν τι να περιμένουν, αλλά και επηρεάζονται από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες. Επίσης, είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί ακατάπαυστη πηγή άντλησης πληροφοριών, αφού υπάρχει έκδηλο και στην καθημερινότητα. Επομένως δεν είναι δύσκολο για τον συγγραφέα να πλάσει μια τέτοια ιστορία για να μεγαλώσει το κείμενό του.

  Οι μακροσκελείς περιγραφές τοπίων, δωματίων, προσώπων ή αντικειμένων, κάποιες φορές πραγματοποιούνται με σκοπό να τονιστεί κάποιο στοιχείο της ιστορίας, να δοθεί έμφαση σε μια εικόνα ή να χρησιμοποιηθούν αργότερα για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό ή για να κάνουν πιο αληθοφανές το κείμενο, αφού ο αναγνώστης θα μπορέσει να βρει στοιχεία της δικής του καθημερινότητας και μέχρι ένα βαθμό να ταυτιστεί.

  Άλλες φορές όμως επινοούνται από το συγγραφέα με μοναδικό σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των λέξεων του έργου. Σε αυτή την περίπτωση ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι περιγραφές δεν αποσκοπούν σε κάτι και κουράζονται, αφού η ανάγνωσή τους δεν προσφέρει κάποιο όφελος.

  συγγραφέαςΌσον αφορά τις ταινίες, επικρατεί γενικά η άποψη ότι οι σκηνές με πολλή βία και αίμα (στοιχεία splatter) είναι η εύκολη λύση για να μεγαλώσει η διάρκειά τους. Οι σκηνές αυτές δεν χρειάζονται διαλόγους και ίσως ούτε προσοχή από σκηνοθετικής άποψης, αφού η βίαιη εικόνα αρκεί από μόνη της για να παρασύρει τους θεατές, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επιμηκυνθεί ώστε να διαρκέσει όσο κρίνουν οι δημιουργοί ότι είναι απαραίτητο, ώστε να κερδίσουν το χρόνο που χρειάζονται.

  Είναι γενικά εμφανές ότι δεν είναι όλα τα βιβλία και οι ταινίες με τις οποίες ασχολούμαστε καλοδουλεμένες. Πιθανόν λοιπόν ένας από τους λόγους για τους οποίους να συμβαίνει αυτό, να είναι ο παραπάνω, ότι δηλαδή προστίθενται στοιχεία τα οποία δεν στοχεύουν στον εμπλουτισμό της ιστορίας, αλλά στην αύξηση της διάρκειάς της.

  Ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας για να γεμίσει το κείμενό του;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here