Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία ΠΟΥΕΝΤ - Αλίσια Παρσεκιάν

  ΠΟΥΕΝΤ – Αλίσια Παρσεκιάν

  -

  ΠΟΥΕΝΤ

  19 σπονδυλωτά διηγήματα για τη ζωή

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Μέσα της γινόταν πόλεμος. Δεν γνώριζε πλέον, αν είχε καρδιά, αν είχε ψυχή και αν θα έβρισκε ποτέ τα λείψανα αυτής της καρδιάς ή της ψυχής για να τα θάψει. Αν κάποιος ή κάποιοι, τα έκλεψαν και τα περιφέρουν κάπου, σ’ ένα άλλο μέρος, μακριά από εκεί που βρίσκεται εκείνη, ως λάφυρα πολέμου.

  Δανάη. Μια ιδιαίτερη ηρωίδα. Σε μια παράσταση ζωής. Η ζωή της έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Μυστικά, αναμνήσεις, προδοσίες και σκοτεινά μονοπάτια, κηρύττουν ανελέητο πόλεμο στην αγάπη. Η διαφυγή της, ένας χορός έντονων συναισθημάτων.

  Το εξώφυλλο …είμαι εγώ. Λίγο μωβ σε ασπρόμαυρο φόντο.

  Ο έρωτας μεταμορφώνει, μετουσιώνει, ανακαλύπτει, αποκαλύπτει, αφανίζει. Καθορίζει. Η αγάπη επουλώνει, αγκαλιάζει, ηρεμεί…

  Ακόμα κι εκείνη, χωρίς ανταπόκριση, μπορεί να σε καθορίσει και να σε μετουσιώσει.

  ΠΟΥΕΝΤΉταν ένα μικρό μα δυνατό ανάγνωσμα. Σαν μια νουβέλα σε 19 ιστορίες της ίδιας πρωταγωνίστριας. Δεν είχε τίποτα περιττό. Απλά, εύκολα στην ανάγνωση, σύντομα διηγήματα αλήθειας, καταστάσεις που έχουμε γνωρίσει και βιώσει κι εμείς. Ποιητική σχεδόν η γραφή του. Με μικρές, κοφτές προτάσεις. Απόλυτες.

  Στο βιβλίο πραγματεύονται θέματα όπως ο έρωτας, η φιλία, η αρρώστια, ο θάνατος, η προσπάθεια για ζωή, τα πάθη, η βία, οι οικογενειακές σχέσεις, οι εξαρτήσεις, τα όνειρα. Στα συν, να σημειωθεί πως η συγγραφέας Αλίσια Παρσεκιάν θα δώσει τα έσοδα του βιβλίου για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του ψυχικού και σωματικού πόνου των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς για την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπισή τους (φαρμακευτική αγωγή, καλυτέρευση ποιότητας ζωής των ασθενών).

  «Εδώ να μείνω ακόμα θα σαπίσω από σιγουράδα, τεμπελιά και καλοπέραση. Άνοιξε την πόρτα να φύγω. Δεν είμαι άγγελος, δεν είμαι μαϊμού, είμαι άνθρωπος. Άνθρωπος, πάει να πει πολεμιστής, εργάτης, αντάρτης. Έξω ψυχανεμίζομαι, θεριά που δαγκώνουν, ποτάμια που πνίγουν, φωτιές που καίνε. Θα βγω να πολεμήσω. Άνοιξε την πόρτα να φύγω».

                                                                                               Νίκος Καζαντζάκης

  Προσωπικά, μου άφησε γλυκόπικρα συναισθήματα. Κάθε μέρα, σε κάθε έκφανση της ζωής ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια που βιάζει κι ένα κομμάτι της ψυχής μας. Απουσίες, κατάρρευση, πένθος… Είναι όμως στα χέρια μας και στο μυαλό μας να βρούμε τρόπο να την αντιμετωπίσουμε και να προσχωρήσουμε παραπέρα. Οφείλουμε να μένουμε σε βουβά δάκρυα, όσο κοφτερός και αβάσταχτος φαντάζει ο πόνος.

  ΠΟΥΕΝΤ

  ΠΟΥΕΝΤ

  Να παλεύουμε με τους εθισμούς, τις εξαρτήσεις και τις βόλτες χωρίς επιστροφή γιατί υπάρχει πολλή μοναξιά εκεί έξω. Τίποτα να μην παίρνουμε σαν δεδομένο. Ακόμη κι ο επαγγελματισμός και τα όνειρα -υλικής ή μη- καταξίωσης, μερικές φορές μπορούν να συγκρουστούν με τα αληθινά συναισθήματα -φιλία, έρωτας…- Ας σπάσουμε τα δεσμά που μας κρατούν δέσμιους στις ξοφλημένες, με μια μάσκα που γλιστράει, μνήμες.

  Μένουμε συχνά στην εικόνα, στην εντύπωση. Τι ανάγκη έχει; Είναι η πρίμα… Πανέμορφη, μα τόσο φοβισμένη. Ένα μικρό αερικό. Ανάλαφρη, ψάχνει ένα μέρος να κουρνιάσει. Δεν κάνει την ψυχή σου να σκιρτήσει;

  Μούδιασμα στέρησης, αϋπνίες, άδειασμα, κενό. Συνηθίσαμε στα δίχτυα ασφαλείας και στα παυσίπονα, στο κάθε τι πρόσκαιρο που δεν έχει δύναμη να φτάσει στην καρδιά.

  Όλα αλλάζουν. Εσείς θα μείνετε στάσιμοι; Παλέψτε να απελευθερωθείτε από τα βαρίδια της ψυχής, ετοιμαστείτε, πολεμήστε… Βρείτε κάτι που να λειτουργεί για σας όπως οι πουέντ για τη μπαλαρίνα. Όταν τις βάζει, σηκώνεται ψηλά και πάντα τα καταφέρνει!

  Περίληψη: ΠΟΥΕΝΤ Η Δανάη, πρίμα μπαλαρίνα στη Νέα Υόρκη, αφηγείται τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή της.

  Η μητρική αγάπη τη συντροφεύει σε κάθε της βήμα. Ο έρωτας την καθορίζει και τη μετουσιώνει. Κρυμμένα μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια και ανομολόγητες μνήμες, κηρύττουν ανελέητο πόλεμο στην αγάπη.

  Οι φιλίες της δοκιμάζονται. Ο θάνατος την πληγώνει ανεπανόρθωτα.

  Το βίαιο πάθος ενός άντρα τη στιγματίζει. Όλα αλλάζουν για τη Δανάη. Η ψυχή και το σώμα της καταρρέουν. «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι γίνεται το κύκνειο άσμα της στο Ηρώδειο.

  Είναι αυτή η αρχή του τέλους ή το ξεκίνημα μιας ολότελα νέας ζωής, δίχως επιλογές;

  Δεκαεννιά σπονδυλωτά διηγήματα,
  για τις ρωγμές της ζωής που αλλάζουν σχήμα και χρώμα.

  «Kάποτε χόρευα, θυμάσαι;». ΠΟΥΕΝΤ 

  ΠΟΥΕΝΤΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Πουέντ

  Συγγραφέας: Αλίσια Παρσεκιάν

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 978-960-626-085-8

  Σελίδες: 92

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή 

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here