Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η μάσκα της ψευδαίσθησης - Μαργαρίτα Χαντζιάρα

  Η μάσκα της ψευδαίσθησης – Μαργαρίτα Χαντζιάρα

  -

  Η μάσκα της ψευδαίσθησης

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Για ακόμα μια φορά ταξίδεψα στην Αγγλία και στο Κολλέγιο “Ρίβερβιου” στο Γκρίνουιτς, αυτή τη φορά με τη βοήθεια των Εκδόσεων Φυλάτος για να εξιχνιάσουμε έναν φόνο, μια παρτίδα σκακιού με μονόδρομο τη νίκη εις βάρος του αντιπάλου. Καπετάνιος μας η πρωτοεμφανιζόμενη Μαργαρίτα Χαντζιάρα και μέσο “Η μάσκα της ψευδαίσθησης”.

  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, αστυνομικό βιβλίο μυστηρίου που από τις πρώτες σελίδες του μας βάζει στον κόσμο του μ’ ένα ειδεχθές και προμελετημένο έγκλημα, χωρίς ίχνη αντίστασης. Σκληρές κι έντονες εικόνες, ολοζώντανες περιγραφές και πετυχημένες παρομοιώσεις σε ορθή χρήση της γλώσσας και της δύναμής της.

  Το δεξί του μάτι ήταν καρφωμένο μ’ έναν παγωμένο τρόπο στο κενό, λες και παρακολουθούσε με παράπονο μπροστά του να ξετυλίγονται όλα όσα δεν πρόλαβε να ζήσει σ’ αυτή τη ζωή.

  18 Δεκεμβρίου. Η ικανή σε μπερδέματα και πολύπλοκες καταστάσεις, η ψύχραιμη, η οξυδερκής, η κλειστή, η λογική, η ανέκφραστη, η λιγομίλητη, η ανεξάρτητη, η απρόσιτη, η σκληρή, η απρόβλεπτη, η θρησκευόμενη αλλά ανυπότακτη αρχιεπιθεωρήτρια Έμιλυ Χατζηπέτρου, η 35χρονη κόρη του συνταξιούχου δικαστικού/ποινικολόγου Τομ, που πάσχει από αλτσχάιμερ και της θανούσας Τζόαν, η δίδυμη αδερφή της αισιόδοξης και δυναμικής καθηγήτριας του κολλεγίου Άννας Χατζηπέτρου, καλείται με ελάχιστα στοιχεία να εξιχνιάσει μια φαινομενικά προσωπική υπόθεση δολοφονίας, μίσους και θυμού, με θύμα τον 17χρονο σπουδαστή Μάικ Μπάρλεϋ, μαθητή της αδερφής της, έναν ήσυχο νέο με ενδιαφέροντα την κολύμβηση, τα βιβλία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Γνωρίζει μόνο πως το έγκλημα τελέστηκε το προηγούμενο βράδυ, από δεξιόχειρα, με ένα αμβλύ αντικείμενο. Θα κάνει τα πάντα για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

  Ποιος ήρθε έτοιμος να σκοτώσει τον Μάικ;

  Άλλωστε πήρε τα μέτρα του και δεν άφησε καθόλου ίχνη. Ήταν πάρα πολύ προσεκτικός και όλα κύλισαν σύμφωνα με το σχέδιο, όπως ακριβώς τα είχε προβλέψει. Μα ήταν τόσο έξυπνος! Το μυαλό του έτρεχε χιλιόμετρα μακρύτερα από το μυαλό ενός μέσου ανθρώπου. Και έβρισκε λύσεις εκεί που ο καθένας θα είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά.

  Πάθος και ηθική. Η χρόνια πείρα της αρχιεπιθεωρήτριας ακόμα δεν έχει καταφέρει να την κάνει να συμβιβαστεί με την σκληρή πραγματικότητα, όπου η κάθε μέρα φόνου αντιστοιχούσε σ’ ένα βίαιο ξύπνημα απ’ τον βολεμένο λήθαργο της προγραμματισμένης καθημερινότητας κι απ’ το παιδαριώδες, ουτοπικό όνειρο μιας ζωής χωρίς βίας. Συνεχώς βρισκόταν στο μεταίχμιο εκεί όπου η λευκή κορδέλα οριοθέτησης ενός τόπου εγκλήματος είναι το σύνορο που χαράζει δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο πραγματικοτήτων.

  Από τη μία η ευτυχία και η ανεμελιά που βίωνε στο οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον κι από την εντελώς αντίπερα όχθη ο πόνος, η παράνοια, οι δολοφονικές μανίες και ο θάνατος. Πού άνηκε η ίδια; Πώς παραμερίζεις κάθε θρυμματισμένη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και κάθε επίμονη αυτοενοχοποίηση σε μια έρευνα δολοφονίας; Παίζουν ρόλο τα αιματηρά εκφοβιστικά σκίτσα βασανιστηρίων με τη φράση

  “ΜΕΙΝΕ ΜΑΚΡΙΑ! ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙΣ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!”;

  Τα κεφάλαια είναι όσο χρειάζεται σε μέγεθος και πυκνότητα. Φεύγουν γρήγορα. Έχουν συνοχή. Σε κεντρίζουν να συνεχίσεις. Δεν κουράζουν. Ο ρεαλισμός διάχυτος.

  Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η προσπάθεια αυτοχειρίας του επίσης μαθητή Ρίτσαρντ Ρόουντ. Οι έρευνες φανερώνουν την ύπαρξη μιας θρησκευτικής αίρεσης/μειονότητας. Ο επιστάτης του κολεγίου Τζιμ Μπλέικ φαίνεται να ανήκει στους φανατισμένους, πωρωμένους, παράλογους κόλπους των “ανθρώπων του Θεού” που οφείλουν να φέρνουν την αλήθεια στις ψυχές των υπολοίπων, μαχόμενοι για την εξάλειψη της μοναξιάς και του πόνου.

  Σχετίζονται, όμως, με τα νεαρά, μοναχικά, περιθωριοποιημένα, κλειστά κι ανέκφραστα αγόρια που εξαφανίζονται τριγύρω; Κι όλα αυτά γίνονται με ή χωρίς τη γονική συγκατάθεση; Ή μήπως εμπλέκεται η κοπέλα του Μάικ Μπάρλεϋ, Τζέσικα Γουντ; Ή υπάρχει συμμαχία Μπλέικ-Γουντ; Και ο εξαφανισμένος αδερφός Άρθρουρ Γουντ; Ακολούθησε τον παραδοσιακό, οικογενειακό μονόδρομο ή όχι;

  «Αλλά, νομίζω πως δεν πρέπει να το βάζουμε εύκολα κάτω, ούτε ν’ αφήνουμε τα διάφορα εμπόδια στον δρόμο μας να ανακόπτουν τόσο εύκολα την πορεία μας. Και πολύ περισσότερο, πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε έτσι απλά στον καθένα να γκρεμίζει αυτό που εμείς ονειρευτήκαμε και πιστέψαμε. Γιατί, Ρίτσαρντ, αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά κάτι που ν’ αξίζει, όπως είπες πριν, ποτέ δεν παραιτούμαστε από τα όνειρά μας και πολύ περισσότερο από την ίδια τη ζωή!»

  19 Δεκεμβρίου. Τα ευρήματα σχετικά με την αίρεση είναι θολά. Φαίνεται να απαξιώνουν τη βία τα μέλη της. Με τον “όρκο απόλυτου εγκλεισμού” στην ουσία φυλακίζονται εκούσια για 7 υποχρεωτικά έτη σε ένα ησυχαστήριο, με οποιοδήποτε ολίσθημα ή παραστράτημα, η απείθεια να τιμωρείται από τον τέλειο και απόλυτο ρυθμιστή, τον “Έλεγχο”.

  Μετάνοια και υπακοή. Μόνο…

  20 Δεκεμβρίου. Σκωτία. Μεταφερόμαστε σαν άλλοι Χάρι Πότερ σε ένα μεσαιωνικό, αποκλεισμένο κάστρο, το άβατο της κοινότητας. Είναι, άραγε, γεμάτο από προβατόσχημους λύκους; Η ιστορία ρέει αβίαστα, χωρίς παύσεις ή κοιλιές. Η γραφή της συγγραφέως είναι γεμάτη λεπτομέρειες, περιγραφές κι επίθετα. Τρομερά ευφάνταστη μυθοπλαστική.

  Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πόσο ταιριαστές και φυσικές ήταν οι τοποθεσίες που περιγράφονταν σε κάθε σκηνή με τα συναισθήματα που προκαλούσαν. Για ατμόσφαιρα, βλέπε την ταινία Mάτια Ερμητικά Κλειστά…

  Η “Εκκλησία των Πρωτοτόκων για ορισμένους “Εκλεκτούς”. Αίρεση ή κλειστή λέσχη κάποιων επιφανών; Θρησκευτική κοινότητα ή παραθρησκευτική οργάνωση; Αυστηρά για όσους πρωτότοκους απορρίπτονται απ’ τον κόσμο! Οι ξεχωριστοί καλούνται να ξεπεράσουν τα όριά τους και ν’ αγγίξουν την κορυφή. Σαν άλλοι αφοσιωμένοι ιππότες, πιστοί, υπάκουοι, με αυτοέλεγχο, καθοδηγούνται στην τελειότητα μέσω δοκιμασιών ή βασανιστηρίων.

  Σε ποιον ανήκει η έκκληση για βοήθεια;

  21 Δεκεμβρίου. Κλίμα εκφοβισμού, μιζέριας, σχιζοφρένειας. Μίγμα σκοταδισμού, φανατισμού και προσηλυτισμού. Αμφισβήτηση εμπιστοσύνης σε κάθε πρωταγωνιστή. Και θαμμένα ανατριχιαστικά μυστικά σαν τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν!

  40 σελίδες πριν το τέλος του βιβλίου. Η δράση έχει γίνει πια κινηματογραφική. Οι χαρακτήρες έχουν καταλήξει σε ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η πλοκή και η αγωνία κορυφώνονται. Όλα μοιάζουν να έχουν αποκαλυφθεί ή να οδεύουν προς τη λύση.

  «Στην πραγματικότητα η Εκκλησία των Πρωτοτόκων δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία ή οτιδήποτε τέτοιο. Επικαλούνται, φυσικά, έναν δικό τους θεό που τον έχουν φτιάξει ακριβώς στα μέτρα τους, μα στην ουσία πιστεύουν στον εαυτό τους θεοποιώντας παράλληλα τον Έλεγχο. Είναι απλά μια κοινωνία ανθρώπων, που επειδή τους αρέσει να νιώθουν πω είναι ξεχωριστοί και θέλουν να επωφελούνται με διαφόρων ειδών προνόμια, δημιουργούν συνθήκες που τους ενώνουν με μόνο τίμημα να δέχονται εντολές από έναν ελεγχομανή άνθρωπο που αρέσκεται να πιστεύει πως μ’ αυτόν τον τρόπο σώζει τον κόσμο!»

  Κι όμως. 22 Δεκεμβρίου. Αναπάντεχες, σκοτεινές και δυσοίωνες εξελίξεις, αδιέξοδα, συγκρούσεις και ανατροπές μας οδηγούν σε διαφορετικούς θύτες. Τι ισχύει τελικά;

  Κάθε πραγματικότητα κρύβει κινδύνους και παγίδες. Κανένας κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Όσοι ηδονικοί φαντάζουν, τόση οδύνη κρύβουν. Ποτέ δε μπορείς να πεις με σιγουριά πως γνωρίζεις τους γύρω σου. Τις περισσότερες φορές, κλείνουμε τα μάτια και επιλέγουμε τη μάσκα της ψευδαίσθησης. Επιλέγουμε το οριοθετημένο περιθώριο οθονών… Όλα για το γόητρο, για μια ακόμα “νίκη”.

  Η μάσκα της ψευδαίσθησης -
  Η μάσκα της ψευδαίσθησης – Μαργαρίτα Χαντζιάρα

  Το βιβλίο είναι άκρως ατμοσφαιρικό, όμορφα δομημένο, ενδιαφέρον και επίκαιρο. Εγείρει ευαισθητοποίηση, προβληματισμούς, αφορμές για συζήτηση κι επικοινωνία… Η συγγραφέας έχει χειριστεί άψογα, πολύ μεθοδικά την αφήγηση, τα θέματα που θέλει να θίξει και τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Φιλία, οικογένεια, αληθινοί και εικονικοί/ψηφιακοί κόσμοι, αντιζηλία, τεχνολογία και η χρήση της, ψυχικές ασθένειες. Οι ήρωες ολοζώντανοι, έχουν πολλά να μας πουν. Αναμένονται νεότερά τους. Αρχίζει να αχνοφαίνεται μια πολλά υποσχόμενη πορεία στους κόλπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

  Απλά. Με σύγχρονα, κοινωνικά θέματα και ζωντανή αφήγηση, έχεις επιτυχία. Σ’ έναν κόσμο που έχει εθιστεί στις ψευδαισθήσεις, που του αρέσει να φορά μάσκες και να χάνεται σε εικονικές πραγματικότητες, η λογοτεχνία πάντα θα κερδίζει! Υπόσχεση!

  Περίληψη: Η μάσκα της ψευδαίσθησης Το παγωμένο και ομιχλώδες πρωινό της 18ης Δεκεμβρίου σκορπά το πένθος σε μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου, που μέσα στην πολυτέλεια και τη χλιδή της έμοιαζε πραγματικά άτρωτη. Η τραγική είδηση της άγριας δολοφονίας του νεαρού Μάικ Μπάρλεϋ ξυπνά τους κατοίκους του Γκρίνουιτς συνταράσσοντας την πλούσια κοινωνία τους και κλονίζοντας συθέμελα τη φαινομενικά τέλεια και αψεγάδιαστη ζωή τους.

  Η ελληνικής καταγωγής Αρχιεπιθεωρήτρια Έμιλυ Χατζηπέτρου αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την πολύκροτη αυτή υπόθεση παρακολουθώντας ταυτόχρονα τη ζωή της δίδυμης αδερφής της να τινάζεται στον αέρα, καθώς σιγά σιγά το παζλ που δημιουργείται, αποκαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά και εμπλέκει όλο και περισσότερα άτομα από το οικείο, κοινωνικό περιβάλλον.

  Μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο που δημιουργείται γύρω τους, οι δίδυμες αδερφές θα βρεθούν μπροστά σε δυνατά διλήμματα, θα κληθούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και τελικά θα έρθουν αντιμέτωπες με έναν ύπουλο, εικονικό κόσμο, την ύπαρξη του οποίου δεν μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν. Εκεί που η αλήθεια γίνεται ψέμα και το ψέμα αλήθεια, θα καταφέρουν να βρουν τον πραγματικό δολοφόνο;

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η μάσκα της ψευδαίσθησης

  Συγγραφέας: Μαργαρίτα Χαντζιάρα

  Εκδόσεις: Φυλάτος

  ISBN: 978-618-5318-64-2

  Σελίδες: 336

  Χρονολογία έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή 

  Επεξεργασία εικόνας: Πουλτσίδη Νεκταρία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here