Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Πράσινος Άρης (Τόμος Α') - Kim Stanley Robinson

  Πράσινος Άρης (Τόμος Α’) – Kim Stanley Robinson

  -

  Πράσινος Άρης (Τόμος Α’) – Kim Stanley Robinson

  Ένα χρόνο μετά την κριτική για το πρώτο βιβλίο της βραβευμένης τριλογίας του Kim Stanley Robinson σχετικά με τον κοντινότερο διαστημικό μας γείτονα, ήρθε η ώρα να γράψω την άποψή μου και για τη συνέχεια, τον Πράσινο Άρη (Τόμος Α’). Η αλήθεια είναι πως η αίσθηση που μου άφησε η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου δεν διαφέρει και πολύ (για να μην πω καθόλου) από αυτή της περσινής χρονιάς με τον Κόκκινο Άρη. Καλύτερα όμως, ας δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά τι πραγματεύεται το βραβευμένο με Hugo και Nebula έργο του Αμερικανού συγγραφέα.

  Προσωπική άποψη: Ηλίας Τσιάρας

  Κατέληξε πως αν ήθελαν να ακριβολογήσουν, ο αλτρουισμός δεν υπήρχε. Ήταν απλώς εγωισμός που έβλεπε μακροπρόθεσμα τα πράγματα, που αναγνώριζε τα πραγματικά κόστη της συμπεριφοράς και φρόντιζε να τα πληρώσει με σκοπό να μη συσσωρεύσει μακροπρόθεσμο χρέος. Ήταν μια πολύ συνετή διαχείριση, μάλιστα, αν την κατεύθυνες και την εφάρμοζες σωστά.

  Πράσινος ΆρηςΗ ιστορία μας ξεκινά πενήντα περίπου χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 2061, τον άτυπο πρώτο πόλεμο που συγκλόνισε την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, όπως αυτός περιγράφεται στις τελευταίες σελίδες του Κόκκινου Άρη. Ο πλανήτης ανήκει πλέον ολοκληρωτικά –φαινομενικά τουλάχιστον– στις πανίσχυρες υπερεθνικές εταιρείες της Γης, καθώς οι Πρώτοι Εκατό έποικοι, όσοι έχουν επιβιώσει από τις προαναφερθείσες ταραχές δηλαδή, ζουν πλέον σε μυστικά, υπόγεια καταφύγια. Δεν είναι οι μόνοι, όμως. Μαζί με αυτούς, υπάρχει κι ένας υπολογίσιμος πυρήνας ιδεολόγων οι οποίοι είναι αηδιασμένοι από την τροπή των πραγμάτων και τη σύγχρονη μορφή δουλείας που έχει επιβάλει η αντιγηραντική θεραπεία.

  Εάν στο πρώτο βιβλίο ο ίδιος ο πλανήτης ήταν ένα μωρό που μόλις είχε γεννηθεί, σε ό,τι αφορά του γήινους τουλάχιστον, στον Πράσινο Άρη το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει. Θεωρώ πως ολόκληρο το μυθιστόρημα είναι μια μεγάλη ιστορία ενηλικίωσης με ήρωα τον ίδιο τον Άρη, με ανθρωπόμορφο εκπρόσωπο αυτής της διαδικασίας τον Νιργκάλ, έναν από τους γενετικά τροποποιημένους –και τεχνητά γονιμοποιημένους – γιους της Χιρόκο. Και φυσικά, όπως συμβαίνει από την απαρχή του χρόνου στη Γη, έτσι και στον Άρη, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η επανάσταση δεν αργεί να φουντώσει και πάλι, μετά την επανασύνδεση του Κόκκινου Πλανήτη με το καλώδιο/ασανσέρ που έσπειρε τη διχόνοια στο πρώτο μέρος της τριλογίας και προκάλεσε μια τρομακτική εισροή νέων εποίκων.

  Οπότε λοιπόν ο Βλαντ του είχε κάνει κάποιες αλλαγές στο πρόσωπο, και τώρα οι γυναίκες ανταγωνίζονταν η μια την άλλη για να τραβήξουν την προσοχή του Σαξ, παρόλο που ήταν ο ίδιος άνθρωπος που ήταν πάντα. Ένας άνθρωπος για τον οποίο η Φίλις δεν είχε δείξει ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον, τότε που έδειχνε όπως τον είχε φτιάξει η φύση. Ήταν δύσκολο να μη νιώθεις κάποιον κυνισμό γι’ αυτό. Να σε θέλουν, ναι∙ μα να σε θέλουν για ασήμαντα πράγματα…

  Σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, ο συγγραφέας επιστρατεύει μερικούς παλιούς γνώριμους (λίγο πολύ, όλους τους εναπομείναντες των Πρώτων Εκατό), πλαισιώνοντάς τους με νέους παίκτες στο επικίνδυνο πολιτικό και κοινωνικό παιχνίδι που έχει στηθεί και απειλεί την εύθραυστη ειρήνη του Άρη. Προσωπικός μου αγαπημένος δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Κογιότ, ο λαθρεπιβάτης του διαστημικού σκάφους Άρης. Δεν θα κρύψω πως μου έλειψε το ενδιαφέρον δίπολο Μπουν-Τσάλμερς – βρήκα τους νέους χαρακτήρες κάπως άγευστους. Είναι καλά και ρεαλιστικά σκιαγραφημένοι, αλλά δεν έχουν τη σπιρτάδα των δύο βασικών πρωταγωνιστών του Κόκκινου Άρη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο Νιργκάλ, ο οποίος προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ματιά στην αφήγηση, κυρίως λόγω των συνθηκών στις οποίες μεγάλωσε, αλλά και του νεαρού της ηλικίας του. Όπως περνάνε τα κεφάλαια, τον βλέπουμε να ωριμάζει και να αμφισβητεί κάποια θέσφατα που του έχει εμφυσήσει η Χιρόκο, όπως ακριβώς και ο ίδιος ο πλανήτης δείχνει να επαναστατεί εναντίον των ‘γονέων’ του, των εποίκων.

  Δεν υπήρχε λύση. Μια μέρα, εκεί που περπατούσε δυστυχισμένα στο ασημόγκριζο μούχρωμα ενός φθινοπωρινού απογεύματος, του πέρασε από το νου ότι η παιδική του ηλικία είχε φύγει. Αυτό σήμαινε εκείνη η αίσθηση. Τώρα ο Νιργκάλ ήταν κάτι άλλο, ούτε ενήλικας ούτε παιδί, ήταν ένα μοναχικό ον, ένας ξένος στην πατρίδα του. Η μελαγχολική συνειδητοποίηση του έφερε μια ιδιόμορφη χαρά.

  Ο Πράσινος Άρης είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό βιβλίο, γεμάτο επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με την εποίκηση ενός αφιλόξενου πλανήτη. Εάν σας άρεσε ο Κόκκινος Άρης, είμαι βέβαιος πως θα σας ικανοποιήσει και το δεύτερο μέρος της τριλογίας. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα, το βρήκα ‘βαρύ’ και λιγάκι εκτός εποχής. Είμαι ένας αναγνώστης που λατρεύει τους έξυπνους διαλόγους και ένα βιβλίο το οποίο έχει δεκατέσσερις (14!) σελίδες χωρίς έστω έναν τυπικό χαιρετισμό ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, μου είναι πολύ δύσκολο να το αγαπήσω.

  Περίληψη: Η κλασική πολυβραβευμένη τριλογία που εξιστορεί τον αποικισμό του Άρη συνεχίζεται με ένα συναρπαστικό και διαχρονικό μυθιστόρημα που βάζει τους αποίκους ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό τους: τον εαυτό τους.

  Πέρασε σχεδόν μια γενιά από τότε που προσεδαφίστηκαν στον Άρη οι πρώτοι πιονέροι, και η μεταμόρφωσή του σε έναν γεώμορφο πλανήτη συνεχίζεται. Όμως δεν θέλουν όλοι να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο. Στις μεθόδους τους αντιτίθενται εκείνοι που είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την άγρια, άγονη ομορφιά του πλανήτη-πατρίδα τους. Έχοντας στην ηγεσία την πρώτη γενιά παιδιών που γεννήθηκαν στον Άρη, δεν αργούν να έρθουν στο πλευρό των ανταρτών μερικοί από τους αρχικούς αποίκους. Σ’ αυτόν τον μεγαλοπρεπή καμβά, πάθη, συνεργασίες και αντιζηλίες ξεσπούν σε μια ιστορία φαντασμαγορική όσο και ο ίδιος ο πλανήτης.

  Στοιχεία βιβλίων

  Πράσινος ΆρηςΤίτλος: Πράσινος Άρης, Τόμος Α’

  Συγγραφέας: Kim Stanley Robinson

  Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  ISBN: 978-618-5194-42-0

  Σελίδες: 448

  Έτος Έκδοσης : 2019

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here