Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Πώς νιώθει ένας συγγραφέας μόλις ολοκληρώσει το έργο του;

  Πώς νιώθει ένας συγγραφέας μόλις ολοκληρώσει το έργο του;

  -

  Πώς νιώθει ένας συγγραφέας μόλις ολοκληρώσει το έργο του;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Για να φτάσουμε στο σημείο να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, είναι απαραίτητο να δούμε όλη την πορεία της δημιουργίας ενός διηγήματος ή μυθιστορήματος.

  Το αρχικό στάδιο, η σύλληψη της ιδέας, μπορεί να έρθει είτε από ένα περιστατικό που θα ακούσει τυχαία (το οποίο μπορεί να συνοψίζεται ακόμη και σε μία σειρά), είτε από κάτι το οποίο τον απασχολεί τον τελευταίο καιρό. Η ιδέα αυτή δεν μπορεί να ξεφύγει από το κεφάλι του, αλλά αντίθετα παραμένει εκεί και καλλιεργείται για καιρό, ώσπου τη στιγμή που θα αποφασίσει να κάτσει και να καταγράψει τις σκέψεις του, οι λέξεις θα γράφονται αβίαστα, χωρίς σχεδόν μηχανικά. Ο συγγραφέας μπορεί να βασιστεί λοιπόν σε κάτι που έτυχε να

  ακούσει και από αυτό να δημιουργήσει κάτι ολοκαίνουργιο, που πιθανόν να απέχει

  αρκετά από την αρχική ιδέα.

  Μπορεί να χρειαστεί να ψάξει πληροφορίες για να έχουν τα γεγονότα της ιστορίας του μια λογική ροή, μπορεί να κολλήσει σε μία σκηνή και να μείνει εκεί για καιρό, χωρίς να ξέρει πώς θα εξελιχθεί το έργο και σίγουρα έχει αφιερώσει πολύ χρόνο, αρχικά στο σχεδιάγραμμα της ιστορίας (σκιαγράφηση των χαρακτήρων, χαρακτηριστικές σκηνές, χρονοδιάγραμμα – γιατί για κάθε βιβλίο, κυρίως αυτά που είναι μεγάλα σε όγκο, χρειάζονται σημειώσεις πριν ξεκινήσει η συγγραφή) κι έπειτα στην υλοποίησή του.

  Πώς νιώθει ένας συγγραφέας μόλις ολοκληρώσει

  Καθώς γεμίζουν οι σελίδες, ο συγγραφέας αποκτά όλο και περισσότερο κίνητρο για να συνεχίσει, αφού δεν έχει το κουράγιο να αφήσει στη μέση το δημιούργημά του, ενώ ταυτόχρονα ενθουσιάζεται με το προϊόν που παράγει και με τις δεξιότητές του και νιώθει να μπαίνει κι αυτός μέσα στην ιστορία και να κατευθύνει τους ήρωες με τον τρόπο που αυτός θέλει (άλλος ένας λόγος για να ξεκινήσει κανείς να γράφει – διαβάζει την ιστορία ακριβώς όπως θα ήθελε να είναι, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.)

  Όλοι όσο αποπειράθηκαν να γράψουν κάτι έχουν δεχθεί εκτός των άλλων και αρνητικά σχόλια και κριτικές από τον περίγυρό τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά αντιθέτως, βοηθάει στο να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους και τα λάθη στον τρόπο έκφρασης και να τα διορθώσουν (αν φυσικά είναι πρόθυμοι να ακούσουν).

  Και τελικά, μετά από πολύ κόπο, σκέψη, ενθουσιασμό, διορθώσεις και ξενύχτια, ο συγγραφέας φτάνει στο στόχο του. Έχει πλέον στα χέρια του το αποτέλεσμα των προσπαθειών του, κάτι που έφτιαξε από την αρχή ως το τέλος μόνος του, με τον τρόπο και το ρυθμό που αυτός ήθελε, το «παιδί» του.

  Κι ας ξέρει ότι το βιβλίο του δεν συγκρίνεται με τα έργα μεγάλων λογοτεχνών, γι’ αυτόν είναι κάτι πανέμορφο και μοναδικό, με τη δική του ιδιαίτερη αξία, η οποία θα αναδειχθεί κάποια στιγμή. Κι αν προσπαθήσει κάποια στιγμή να το εκδώσει, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί την απόρριψη, θα προσπαθήσει όμως ξανά και ξανά και στο τέλος θα τα καταφέρει, γιατί πιστεύει στην αξία του βιβλίου του και ξέρει ότι θα βρεθούν κι άλλοι που θα το εκτιμήσουν. Κι όταν τελικά το πιάσει στα χέρια του εκδομένο, ξέρει ότι οι κόποι του ανταμείφθηκαν και είναι περήφανος για τον εαυτό του αλλά και για αυτό που δημιούργησε.

  Πώς νιώθει ένας συγγραφέας μόλις ολοκληρώσει το έργο του

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here