Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΣκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου Πανταζή - Πρόδρομος Doe

  Σκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου Πανταζή – Πρόδρομος Doe

  -

  Σκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου Πανταζή. Ένα βιβλίο τρυφερό, γραμμένο από έναν γιο και αφιερωμένο στον πατέρα του, ένα όμορφο ανάγνωσμα.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Βρήκα τον τρόπο που είναι γραμμένο το βιβλίο πρωτότυπο. Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: σκόρπια καρέ από τη ζωή του Θανάση, του πρωταγωνιστή. Δεν υπάρχει καμία συνέχεια στην ιστορία με την έννοια της χρονολογικής εξέλιξης, οι εικόνες έρχονται διάσπαρτες από όλη τη ζωή του. Σε μια σελίδα είναι έφηβος και στην άλλη συνταξιούχος, μετά γνωρίζει την κοπέλα του και στο επόμενο καρέ πραγματοποιεί το όνειρό του και γυρίζει ταινία. Είναι λίγο σαν να πιάνει ο αφηγητής τυχαία μέσα από ένα κουτί μια φωτογραφία και να σου περιγράφει την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Ή έτσι φαίνεται όσο διαβάζεις το βιβλίο, επειδή φτάνοντας στην τελευταία σελίδα καταλαβαίνεις ότι τα “καρέ” που μας δίνει ο συγγραφέας στην ουσία περιγράφουν σχεδόν όλη τη ζωή του Θανάση, ή τουλάχιστον τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής.

  Ο Κολινδρός είναι ορεινό χωριό και οι άνεμοι είναι τακτικοί επισκέπτες του ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Έτσι δεν είναι τελείως παράξενο που η ιδανική άπνοια εκείνου του πρωινού των πρώτων γυρισμάτων της ταινίας μετατράπηκε σε ένα αεράκι, που σήκωσε μερικά φύλλα και κάποιες φούστες, και μισή ώρα μετά σε έναν ημιάγριο στρόβιλο που έπαιρνε παραμάζωμα ανθρώπους, κάμερες και νταούλια.

  Κάτι ακόμα που σίγουρα αξίζει να αναφέρω είναι η τρυφερότητα που βγάζει όλο το κείμενο. Χωρίς να βασίζεται σε οτιδήποτε, θυμίζει μελόδραμα, χωρίς να προσπαθεί να επιβάλλει τη συγκίνηση, ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει φανερή σε κάθε πρόταση του βιβλίου μια γλυκιά αγάπη, η οποία φαίνεται ακόμη κι όταν οι σκηνές που περιγράφει θα μπορούσαν να προβάλλουν θυμό ή στεναχώρια. Καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο, ενίοτε σχεδόν αστείο, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό το οποίο ευχαριστήθηκα πολύ.

  Ο ταξιτζής τους έκλεψε. Το κατάλαβαν όταν παρατήρησαν πως έκαναν για τρίτη φορά κύκλο γύρω από ένα μεγάλο οίκημα με κήπους και φρουρούς στην είσοδο. Μια χλιαρή διαμαρτυρία του Στέλιου έφερε την γκρινιάρικη απάντηση του οδηγού πως προσπαθούσε να ξετρυπώσει τη διεύθυνση που του είχαν πει και πως τα ορνιθοσκαλίσματα του δασκάλου τους έκαναν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

  Στο οπισθόφυλλο γράφει: “δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί να γίνει βιβλίο η ζωή του” και τελικά αυτή η φράση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Η ζωή του Θανάση, μια (σχετικά) συνηθισμένη ζωή για την εποχή της και τους χώρους στους οποίους αυτός κινήθηκε, είναι αφοπλιστικά τραβηχτική. Δεν του συνέβη κάτι εξαιρετικά συγκλονιστικό, δεν ήταν παρών σε κοσμοϊστορικά γεγονότα, είναι ένας καθημερινός άνθρωπος και αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει τόσο μοναδικό. Μου άρεσε που τον γνώρισα έστω και μέσα από αυτό το βιβλίο.

  Σηκώθηκε από το χώμα, σκούπισε τα δάκρυα από τα μάγουλα, αλλά όχι τις λάσπες από τα ρούχα του. Μύριζε γη, μύριζε ζωή. Χαμογέλασε στον αδερφό του που κοιτούσε παραξενεμένος και μπήκε στο αμάξι του. Έβαλε μπρος και από το ανοιχτό παράθυρο του φώναξε:

  “Τι γίνεται, θα ξεκινήσουμε; Ωσότου να κοιμηθώ, έχω να κάνω δρόμο. Κι έχω να κάνω δρόμο, ωσότου να κοιμηθώ.”

  Περίληψη: Ο Αθανάσιος Πανταζής αποφάσισε την πρώτη μέρα της σύνταξής του να γυρίσει μία ταινία.

  Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχε ιδέα από σκηνοθεσία, δεν διέθετε κάμερες, μικρόφωνα ή οτιδήποτε σχετικό με τεχνικό εξοπλισμό (εκτός από μία κλακέτα που αποκτήθηκε με ιδιαίτερο κόπο). Δεν ήξερε ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφους ή, τέλος πάντων, κάποιον που να σκαμπάζει δύο πράγματα από τέχνη.

  Το μόνο που διέθετε ήταν πείσμα και μια άκρατη λατρεία για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

  Και για κάποιο λόγο πίστεψε πως αυτά είναι αρκετά.

  Αυτό είναι το βιβλίο ενός γιου για τον πατέρα του.

  Κι η ιστορία μίας ταινίας που στήθηκε κάτω από αδιανόητες συνθήκες.

  Και λίγο από την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εξήντα χρόνια.

  Μα πάνω απ’ όλα τα έργα και οι ημέρες ενός συνηθισμένου ανθρώπου που τελικά δεν είναι τόσο συνηθισμένος.

  Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη μπορεί να γίνει βιβλίο η ζωή του.

  Στοιχεία βιβλίου

  Σκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου ΠανταζήΤίτλος: Σκόρπια Καρέ από τη Ζωή του Αθανάσιου Πανταζή

  Συγγραφέας: Πρόδρομος Doe

  Εκδόσεις: Γράφημα

  ISBN: 978-618-5494-45-2

  Σελίδες: 212

  Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ