Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΣμαρώ: Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα - Δέσποινα Χατζή

  Σμαρώ: Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα – Δέσποινα Χατζή

  -

  Σμαρώ. Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα.

  Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού.

  Γράφει η Μαρία Στρατή

  Η Σμαρώ Παπάζογλου είναι μια φιλομαθής και έξυπνη μαθήτρια του Ζάππειου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως, με μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τα γράμματα. Έχει πολλά όνειρα και μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον. Δύο χρόνια πριν τα Σεπτεμβριανά, η νεαρή Ζαππίδα γοητεύεται από το ανήσυχο πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το ανοιχτό μυαλό της. Ένας μεγάλος έρωτας δεν θ’ αργήσει να γεννηθεί. Όμως, η ζωή του καθηγητή έχει κάποια κενά. Η αινιγματική σιωπή του και τα συχνά ταξίδια του στο Παρίσι δημιουργούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

  Η Δέσποινα Χατζή κάνει εκτενή αναφορά στη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και την αρμονική συνύπαρξη διαφόρων εθνοτήτων. Επίσης, η συγγραφέας εντάσσει στην πλοκή τους αριστερούς διανοούμενους του Παρισιού της δεκαετίας του ’50, θέλοντας να τονίσει τη συμβολή των γραμμάτων και των τεχνών σε δύσκολες εποχές.

  Οι τέχνες και τα γράμματα, είτε διακωμωδούν είτε διεκτραγωδούν, θα αποτελούν πάντα τον κύριο εκφραστή του «ωραίου», κυρίως σε καιρούς δύσκολους.

  Τα τραγικά γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 αλλάζουν τη ζωή της οικογένειας Παπάζογλου στην Πόλη. Οι διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και τα χαμάμ μοιάζουν με μια όμορφη μακρινή ανάμνηση. Παράλληλα, ένα ατύχημα του Κωνσταντίνου στο Παρίσι θα σταθεί αφορμή να αμφισβητήσει η Σμαρώ τα αισθήματα του αγαπημένου της, κάτι το οποίο θα την οδηγήσει σε έναν δυστυχισμένο γάμο με έναν τυχοδιώκτη, ο οποίος εποφθαλμιά την προίκα της. Η Σμαρώ υποφέρει από τον βίαιο και άπιστο σύζυγό της, αλλά κυρίως ασφυκτιά από τα κοινωνικά πρέπει.

  Η Σμαρώ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον βίαιο σύζυγό της στην Αθήνα. Οι συγκυρίες την αναγκάζουν να αφήσει για λίγο τον γιο της, τον Μηνά, στον πατέρα του. Έτσι, εκείνος θα βρει τρόπο να της τον πάρει για πάντα από κοντά της. Η μνήμη πάντοτε θα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, ιδίως για τον Μηνά, ο οποίος δεν γνωρίζει πώς και γιατί εξαφανίστηκε η μητέρα του.

  Πρόσωπα θλιμμένα, σχήματα και περιγράμματα θολά και πονεμένα.

  Ήταν γραπτό από τη μοίρα να γαλουχήσουν απογόνους θλιμμένους και φυλακισμένους στα δεσμά του χρόνου.

  Τι απέγινε η Σμαρώ και πώς χάθηκαν τα ίχνη της;

  Ο επιτυχημένος γιατρός Μηνάς Βογιατζόγλου έκανε αρκετές προσπάθειες να αναζητήσει τη μητέρα του, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Η απόφασή του να απεγκλωβιστεί από έναν αποτυχημένο γάμο και η απόφαση της κόρης του, της Σμαρώς, να σπουδάσει στο Παρίσι, του έδωσαν μια επιπλέον ώθηση να αναζητήσει ξανά τη μητέρα του. Η έρευνα του Μηνά ενισχύεται με τη βοήθεια της καλής του φίλης Αρλέτ Μαρσέν. Ένα στοιχείο θα τους οδηγήσει στο Παρίσι και στη Μασσαλία μισό αιώνα πίσω και εκεί ίσως να βρίσκεται η λύση του γρίφου.

  Η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει μια όμορφη πλοκή γεμάτη αγωνία. Οι ανατροπές έρχονται στα κατάλληλα σημεία, κάτι το οποίο κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Τα φανταστικά πρόσωπα του βιβλίου αλληλεπιδρούν μέσα στο πρίσμα της ιστορίας. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι η συγγραφέας έχει κάνει ενδελεχή ιστορική έρευνα, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στους ανθρώπους που βίωσαν κάποια τραγικά ιστορικά γεγονότα.

  Περίληψη: Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

  Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.

  Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω.

  Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

  ΣμαρώΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Σμαρώ. Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα

  Συγγραφέας: Δέσποινα Χατζή

  Εκδόσεις: Μίνωας

  ISBN: 978-618-02-0932-7

  Ημερομηνία έκδοσης: 20/11/2017

  Σελίδες: 576

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here