Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Η τελευταία μαύρη γάτα - Ευγένιος Τριβιζάς

  Η τελευταία μαύρη γάτα – Ευγένιος Τριβιζάς

  -

  Το βιβλίο του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Απευθύνεται σε ηλικίες 8+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα απολαυστικό μυθιστόρημα γεμάτο χιούμορ, φαντασία, αλλά και σκληρές αλήθειες, για το πόσο άσπλαχνος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα και γενικά απέναντι σε κάθε αδύνατο και ευάλωτο πλάσμα.

  Σε ένα μακρινό νησί, οι μαύρες γάτες θεωρούνται φορείς της γκαντεμιάς, υπεύθυνες για όλα τα δεινά που μαστίζουν τον τόπο. Κι όλα αυτά γίνονται ξαφνικά από τη «Λέσχη Προληπτικών», που σιγά σιγά πείθει την πολιτική ηγεσία αλλά και οικονομικούς παράγοντες του νησιού για τη γρουσουζιά που φέρνουν στο νησί οι μαύρες γάτες, και ξεκινά ένας ανελέητος διωγμός των άτυχων μαύρων ζώων. Παντού συναντά κανείς αφίσες με φρικτά μηνύματα:

  ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ.

  ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ

  ΔΡΑΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΙΑΤΕΣ

  ΝΑ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ

  ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ.

  ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ!

  ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ

  ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ!

  Πίσω όμως από την εξόντωση των γατών υπάρχει ένα δόλιο σχέδιο. Θα βγει άραγε η αλήθεια στο φως; Θα καταφέρουν οι γάτες να σωθούν και να βγάλουν στην επιφάνεια το σχέδιο και όσους έχουν αναμειχτεί σε αυτό με σκοπό το οικονομικό όφελος;

  Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα και σίγουρα όχι μόνο από παιδιά. Ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θίγει πολλά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας. Ρατσισμός, προκαταλήψεις, πολιτικές αυθαιρεσίες, οικονομικά σκάνδαλα αναφέρονται στην ιστορία που μας αφηγείται. Κάποιες από τις περιγραφές του σκληρές, αλλά πέρα ως πέρα αληθινές. Καταφέρνει μέσα από τις μεγάλες δόσεις χιούμορ να κρατήσει τις ισορροπίες. Αρκετές φορές αναρωτήθηκα, πόσο σκληρός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος; Για χάρη των χρημάτων μπορεί να φτάσει τόσο χαμηλά; Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας αποδεικνύει ότι κάποιοι άνθρωποι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα.

  Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική επιλογή, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Δίνει τροφή για σκέψη και αφορμή για πολλές συζητήσεις. Συζητήσεις για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, και φυσικά για τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Είμαι σίγουρη ότι θα δεχτούμε πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά μας σχετικά με τις συμπεριφορές των ανθρώπων, και ίσως οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε δεν θα είναι εύκολες για μας.

  Περίληψη: Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

  Η Tελευταία μαύρη γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

  Η Τελευταία μαύρη γάταΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η τελευταία μαύρη γάτα

  Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

  Σελίδες: 408

  ΙSBN:  978-960-501-730-9

  Ημ. Έκδοσης: 20/02/2012

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here