Τρίτη, Οκτώβριος 15, 2019
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Στο Κάστρο της Σίφνου

  Στο Κάστρο της Σίφνου

  -

  Στο Κάστρο της Σίφνου

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ξεκινάμε τη γνωριμία μας με το νησί από το κάστρο του. Στα ανατολικά του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, είναι χτισμένο το ιστορικό χωριό Κάστρο, που αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Η ζωή εκεί συνεχίζεται αυτόνομα από τους προϊστορικούς χρόνους, σε πείσμα των αιώνων που περνούν, διατηρώντας πάντα κάτι από την παλιά αίγλη και αρχοντιά της.

  κάστρο της Σίφνου

  Το Κάστρο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς μεσαιωνικής πολεοδομικής δομής. Για λόγους ασφάλειας, κύριο γνώρισμα του οικισμού είναι η στενότητα, η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, οι λίγες μικρές αυλές, οι στενοί δρόμοι με τις ελάχιστες άμορφες διαπλατύνσεις και η μοναδική πλατεία που ανοίγεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ο επισκέπτης μπαίνει και σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους – στοές, τις “λόζιες”, τις οποίες άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν τον οικισμό σαν πολεμικοί πύργοι.

  κάστρο της ΣίφνουΤα σπίτια του Κάστρου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα στενομέτωπα μονόσπιτα και τ’ αρχοντόσπιτα. Τα στενομέτωπα μονόσπιτα κυρίως του εξωτερικού δακτυλίου, είναι κτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζουν το εξωτερικό τμήμα του οικισμού.

  κάστρο της ΣίφνουΤο Κάστρο ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης! Θα έλεγε κανείς πως σε τούτο εδώ το μέρος ο χρόνος έχει σταματήσει, ενώ η ατμόσφαιρα αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη μεταδίδοντας κάτι από την αίγλη μιας άλλης εποχής. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά πεζούλια, οι σκοτεινές στοές, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα στις εισόδους, οι αρχαίοι κίονες που χρησιμοποιήθηκαν ως αρχιτεκτονικά μέλη μεταγενέστερων κτιρίων, οι μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες που συναντά κανείς στα σοκάκια, οι μικρές αυλές των σπιτιών και το γραφικό εκκλησάκι της “Εφταμάρτυρος” σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία που πρέπει όλοι να ζήσουν!

  Στο Κάστρο λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου, το οποίο περιλαμβάνει θαυμάσιες συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Στην είσοδο του Κάστρου βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Κάστρου, το οποίο στις μέρες μας δεν λειτουργεί ως σχολείο. Ανοίγει όμως τις πόρτες του το καλοκαίρι και φιλοξενεί στις αίθουσες του διάφορες εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: http://e-sifnos.com/

  Απάντηση