Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας

  Στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας

  -

  Στους δρόμους του κρασιού της ΝεμέαςΟ Διόνυσος αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από τους ανθρώπους γιατί τους γνώρισε την υπέροχη γεύση του κρασιού. Λένε πως το πρωτοφανέρωσε στον βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο τσοπάνης του, ο Στάφυλος, είχε βρει ένα περίεργο φυτό γεμάτο καρπούς κι ενθουσιασμένος τους έφερε στον βασιλιά του. Ο Οινέας έστυψε τους καρπούς και απόλαυσε τον πλούσιο χυμό τους. Από τότε ο Διόνυσος ονόμασε αυτόν το χυμό οίνο και τους καρπούς σταφύλια. Πάντα με τον θύρσο στο ένα του χέρι και ένα δοχείο κρασιού στο άλλο, γύριζε στις πόλεις. Όπου έβρισκε φιλόξενους και πρόσχαρους ανθρώπους, τους μάθαινε πώς να φτιάχνουν κρασί. 

  Το Αγιωργίτικο, η βασική ερυθρή ποικιλία της Νεμέας, οφείλει το όνομά του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, τον σημερινό Δήμο Νεμέας, που ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα διέθετε μεγάλης έκτασης αμπελώνες από τους οποίους παραγόταν το μαυροκόκκινο, εύγευστο και δυνατό Αγιωργίτικο κρασί. Η ποικιλία αυτή αποτελεί ουσιαστικά απόγονο της Φλιασίας αμπέλου, που ποτέ δεν έπαψε στο πέρασμα των αιώνων να καλλιεργείται στο οροπέδιο της Νεμέας. 

  Στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας

  Στη Νεμέα υπάρχουν μικρά οικογενειακά οινοποιεία που βαδίζουν δίπλα στην παράδοση έως μεγάλες και σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες. Καθένα από τα οινοποιεία αυτά έχει να μας διηγηθεί μια μοναδική ιστορία και φυσικά να μας ξεναγήσει στους αμπελώνες του, να μας παρουσιάσει τις τεχνικές οινοποίησης που χρησιμοποιεί και τελικά να μας μυήσει στα κρασιά του μέσα από γευσιγνωσίες.

  Η επίσκεψη σε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίηση. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες κατευθύνονται στον χώρο εμφιάλωσης και στο κελάρι όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διαφορετικές ετικέτες των οινοποιείων, μαζί με διάφορα τοπικά προϊόντα. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς κρασιού.

   Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://helectra.wordpress.com/

  Προηγούμενο άρθροΗ Παναγιά του Βράχου
  Επόμενο άρθροΔιαβάζοντας στη Στυμφαλία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here