Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Αφροδίτη Αλεξοπούλου

  Συνέντευξη – Αφροδίτη Αλεξοπούλου

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Αφροδίτη Αλεξοπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Πολυτίμη» από τις εκδόσεις Συρτάρι.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

  Πολυτίμη - Αφροδίτη Αλεξοπούλου
  Συνέντευξη Αφροδίτη Αλεξοπούλου

  AΦ.Α. Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το βιβλίο μου. Από μικρή αγαπούσα να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύω με τις ιστορίες που εκτυλίσσονταν σε αυτά. Στην εφηβεία μου ξεκίνησα να γράφω κείμενα πάνω στους προβληματισμούς που είχα για τη ζωή και όσα απασχολούν τους εφήβους σε αυτή την ηλικία. Η σπίθα να γράψω δικό μου βιβλίο εκδηλώθηκε πολύ αργότερα και αφού είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Κατά καιρούς έγραφα μικρά διηγήματα, κάποια στιγμή όμως ένιωσα την επιθυμία να γράψω μια ολοκληρωμένη ιστορία και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το βιβλίο. 

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί η ηρωίδα σας η Πολυτίμη;

  ΑΦ.Α. Η Πολυτίμη είναι μια ηρωίδα εμπνευσμένη από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου και της μητέρας μου για όσα περνούσαν οι γυναίκες στην κλειστή κοινωνία του χωριού τα παλαιότερα χρόνια. Πάντα άκουγα με ενδιαφέρον τις διηγήσεις τους και αισθάνθηκα την επιθυμία να δημιουργήσω μια ηρωίδα που θα έπαιρνε τη ζωή στα χέρια της και θα χάραζε τη δική της πορεία ενάντια στο κατεστημένο της εποχής της. 

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Πολυτίμη

  Η Πολυτίμη είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ξέρει να αγαπάει αληθινά, να συγχωρεί, αλλά και να κυνηγάει τα όνειρά της με επιμονή και υπομονή. Συναντάμε στοιχεία του χαρακτήρα σας στην Πολυτίμη;

  ΑΦ.Α. Η Πολυτίμη είναι προϊόν μυθοπλασίας και σε καμία περίπτωση δεν έχω κοινά βιώματα με την ηρωίδα. Ωστόσο, και εγώ από μικρή κυνηγώ τα όνειρά μου με επιμονή και υπομονή και πιστεύω στη δυναμική των γυναικών και όσα μπορούν να κατακτήσουν σε έναν κόσμο που ακόμη παλεύουμε για την ισότητα των φύλων. 

  Η ιστορία του βιβλίου σας μας μεταφέρει στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Δύσκολη η θέση της γυναίκας, τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα. Ήταν εγκλωβισμένες στην ιδεολογία της αποκατάστασης μέσω του γάμου και της τεκνοποίησης. Αποφάσιζαν άλλοι για τις δικές τους ζωές. Αν ζούσατε στην εποχή της ηρωίδας σας, θα ακολουθούσατε το δικό της παράδειγμα;

  ΑΦ.Α. Αν ζούσα εκείνη την εποχή, εύχομαι να είχα το σθένος της Πολυτίμης και να πάλευα για τα πιστεύω μου, χωρίς να υποταχθώ στις αποφάσεις των άλλων για εμένα. Τον χαρακτήρα μας όμως τον διαμορφώνουν το περιβάλλον που μεγαλώνουμε, η οικογένειά μας, τα βιώματά μας, η κοινωνία μας, και είναι δύσκολο για μια κοπέλα που γαλουχείται να είναι υποταγμένη σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία να υψώσει ανάστημα, όπως στην εποχή που αναφέρεται το βιβλίο. Ισχυρό κίνητρο για την Πολυτίμη και τις επιλογές που έκανε ήταν το παιδί της και η επιθυμία της να το προστατεύσει με κάθε τρόπο. Όντας και εγώ μητέρα, ξέρω ότι θα έκανα τα πάντα για το παιδί μου. 

  Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε στο μέλλον να ασχοληθείτε;

  ΑΦ.Α. Έχω καταπιαστεί και με άλλα λογοτεχνικά είδη μέσα από διηγήματα που έχω κατά καιρούς γράψει, όπως είναι το αστυνομικό και το φαντασίας. Αυτή τη στιγμή όμως με εκφράζει περισσότερο το κοινωνικό μυθιστόρημα. 

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά, περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  ΑΦ.Α. Το επόμενο συγγραφικό μου εγχείρημα έχει να κάνει με ήρωες της σύγχρονης εποχής που μοχθούν για τα πιστεύω τους και τις επιλογές τους. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  ΑΦ.Α. Ευχαριστώ τους αναγνώστες που αγκάλιασαν την «Πολυτίμη» και ταξίδεψαν αναγνωστικά μαζί της και εύχομαι διαβάζοντας το βιβλίο να ανακάλυψαν και οι ίδιοι πολύτιμα κομμάτια της δικής τους ζωής που τους δίνουν κίνητρο να παλεύουν στην καθημερινότητά τους. 

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή συνέχεια.

  Επεξεργασία κεντρικής φωτογραφίας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ