Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

  Συνέντευξη – Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

  -

  Συνέντευξη – Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Το κρυμμένο χαμόγελο» από τις Εκδόσεις Γράφημα.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Είστε αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής;

  Φ.Κ.: Τυχαία είναι εκείνα που φαινομενικά δεν ορίζουμε, οπότε είμαι λίγο επιφυλακτική με το πόσο και πώς χρησιμοποιούμε τη λέξη. Όνειρο ζωής, όχι, δεν ήταν. Ήταν όμως μια ευτυχής συγκυρία, όταν η αυτογνωσία συνάντησε το πλήρωμα του χρόνου. Φυσικά, πάντα συνέβαινε να σημειώνω σκέψεις και εντυπώσεις της ζωής μου.

  Το τελευταίο σας βιβλίο «Το κρυμμένο χαμόγελο» όχι μόνο είναι μια υπέροχη ιστορία, αλλά στηρίζει και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αφού με κάθε αγορά του βιβλίου ενισχύεται ο οργανισμός με δύο ευρώ. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο; Γράφτηκε αποκλειστικά για τα 25 χρόνια προσφοράς του Οργανισμού στα παιδιά;

  Φ.Κ.: Γράφτηκε έπειτα από μία επίσκεψή μου σε μία από τις δομές φιλοξενίας παιδιών, και συγκεκριμένα στο Σπίτι της Πεντέλης. Είχα ακούσει και παρακολουθήσει το έργο του Οργανισμού, αλλά αυτό που είδαν τα μάτια μου και ένιωσε η καρδιά μου ήταν πέρα από κάθε περιγραφή. Τόσο, που στον γυρισμό για το σπίτι μου τα δάκρυά μου δεν σταματούσαν να τρέχουν από τα μάτια μου. Ήδη μάλιστα, πριν αποχωρήσω εκείνο το όμορφο καλοκαιρινό βράδυ, συζητήσαμε με τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο για την πιθανότητα να το γράψω. Και συνέβη.

  Η στιγμή της έκδοσης ήταν άλλη μία τυχαία αλλά μοιραία στιγμή.

  Το βιβλίο σας είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Λόγω της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες το χαμόγελο έχει φύγει από τα χείλη μας. Το βιβλίο σας φέρνει ξανά την ελπίδα. Πιστεύετε ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα έχουμε αλλάξει ως άνθρωποι, θα βλέπουμε πιο θετικά τη ζωή και όσα μας προσφέρει;

  Συνέντευξη - Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
  Συνέντευξη – Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

  Φ.Κ.: Ουσιαστικά μιλάμε για οικονομική αστάθεια σε συνδυασμό με αποστασιοποίηση και διασπορά φόβου. Απερίγραπτα πολυσύνθετη κατάσταση για τις ατομικές και κοινωνικές ζυμώσεις που συμβαίνουν. Στην οικονομική κρίση που ζήσαμε από το 2010 μπορούσαμε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον, να αγκαλιαστούμε για να δώσουμε κουράγιο, να μιλήσουμε χωρίς αποστάσεις. Αυτό που συμβαίνει ξεπερνάει κατά πολύ εκείνο. Οπότε για μένα αυτό το «τέλος της πανδημίας» δεν προσδιορίζεται, αρχικά. Σίγουρα πάντως θα είμαστε αλλαγμένοι. Ανησυχώ για την κατεύθυνση της αλλαγής, βέβαια.

  Και σχετικά με το αν «θα βλέπουμε πιο θετικά τη ζωή και όσα μας προσφέρει», είναι μία θεώρηση στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Με προβληματίζει, όμως, ότι οι άνθρωποι ξεχνάμε.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το κρυμμένο χαμόγελο

  Έχετε λάβει βραβεύσεις για τις δράσεις σας, έχετε δει το πρώτο σας βιβλίο «Μια ζαχαρένια συνταγή», να μεταφέρεται στο θέατρο. Υπήρξατε υποψήφια του θεσμού «Γυναίκες της χρονιάς» γνωστού περιοδικού στην κατηγορία Γυναίκες της προσφοράς. Είχατε ονειρευτεί επιτυχίες όταν κρατήσατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο;

  Φ.Κ.: Εκείνο που γνώριζα είναι το πάθος με το οποίο το έγραψα και οι έντονες στιγμές που βίωσα γράφοντάς το. Ένιωθα επίσης ότι ο κόσμος θα το αγαπήσει. Αυτό ονειρευόμουν. Έτσι κι έγινε. Από αυτή την αγάπη ξεκίνησαν όλα.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Φ.Κ.: Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν γράφω κάτι. Είναι πολύ έντονη η δραστηριότητά μου με το υπό σύσταση Αστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ, που αποτελεί μια συνέχεια των φεστιβάλ παιδικού βιβλίου που υλοποιούσα στην Αστυπάλαια για δύο συναπτά έτη. Όμως, είναι υπό έκδοση ένα βιβλίο, για τη συνεργασία του οποίου είμαι πολύ περήφανη και θα είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες σε περίπου δύο μήνες.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Φ.Κ.: Θα ήθελα να τους πω να μη σταματήσουν να ονειρεύονται. Και ποτέ να μη σταματήσουν να τροφοδοτούν τα όνειρά τους με τη δύναμη της σκέψης και της ψυχής. Τα όνειρα έχουν μία δυναμική ασύλληπτα μεγάλη. Και πάντα πραγματοποιούνται όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σας και να φέρει πολλά χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here