Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Χαρά Σωτηροπούλου

  Συνέντευξη – Χαρά Σωτηροπούλου

  -

  Συνέντευξη – Χαρά Σωτηροπούλου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Χαρά Σωτηροπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η περιπέτεια του Κοκό» από τις εκδόσεις Φυλάτος.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής;

  Χ.Σ: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ για την ευκαιρία να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο. Η συγγραφή υπήρχε πάντοτε στη ζωή μου και η έκδοση αυτού του παραμυθιού ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα. Θυμάμαι πως όταν έκλεισα το πρώτο βιβλίο που διάβασα, αυτόματα μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω και εγώ κάτι. Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά, αφού έτσι κυλούν οι μέρες μου μέχρι και σήμερα, με πολύ διάβασμα και με πολύ γράψιμο!

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το παιδικό σας βιβλίο «Η περιπέτεια του Κοκό» από τις εκδόσεις Φυλάτος. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  Συνέντευξη - Χαρά Σωτηροπούλου
  Συνέντευξη – Χαρά Σωτηροπούλου

  Χ.Σ: Η αλήθεια είναι πως αγαπώ πολύ το παιδικό βιβλίο και τα παραμύθια και εξακολουθώ να τα διαβάζω μέχρι και σήμερα. Πιστεύω πως τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό, ειδικά στην εποχή μας που η τεχνολογία κυριαρχεί. Θυμάμαι το συναίσθημα που ένιωσα διαβάζοντας το πρώτο μου βιβλίο και ακριβώς αυτό θα ήθελα να μεταφέρω και εγώ στα σημερινά παιδιά. Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα, να αγγίξει και να προβληματίσει. Η ιδέα για την περιπέτεια του Κοκό γεννήθηκε από την τελευταία σκηνή του βιβλίου, που χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά, θα ήθελα να περάσει το μήνυμα ότι η πραγματική και ουσιαστική αγάπη κρατάει για πάντα!

  Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας όταν κρατήσατε για πρώτη φορά στο χέρι σας το βιβλίο;

  Χ.Σ: Νομίζω πως οι λέξεις είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν τη χαρά και τη συγκίνηση που ένιωσα! Για εμένα δεν είναι μια απλή ιστορία, αλλά ένα κομμάτι της καρδιάς μου που πρώτη φορά μοιράζομαι με τόσο ευρύ κοινό. Κρατώντας το βιβλίο στο χέρι μου, πέρα από όλα τα θετικά συναισθήματα, μου αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά πως όταν θέλουμε κάτι πολύ, μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από αγάπη, ενώ και η εικονογράφηση δένει απόλυτα με το κείμενο. Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σας ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Χ.Σ: Η αγάπη κινεί τα πάντα γύρω μας, και αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εικονογράφος, η Βιβή Μαρκάτου, με την οποία είχαμε μια άψογη και αρμονική συνεργασία. Όσον αφορά την ερώτηση, εάν ένα βιβλίο δεν έχει στερεότυπα, βία και ρατσιστικά μηνύματα, σίγουρα είναι κατάλληλο. Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο που υπάρχει εκεί έξω είναι ”καλό”, αρκεί να βρεθεί στα χέρια του ιδανικού για αυτό αναγνώστη. Τα παιδιά έχουν ζωηρή φαντασία και αντιλαμβάνονται τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από εμάς και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί, ούτε στο παιχνίδι ούτε και στα παραμύθια! Εάν ένα βιβλίο κάνει ένα παιδί να γελάσει, να συγκινηθεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί, ακόμα και απλά να περάσει καλά, τότε σίγουρα έχει πετύχει τον σκοπό του!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Η περιπέτεια του Κοκό

  Οι παρουσιάσεις όπως τις γνωρίζαμε, λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει προς το παρόν. Υπάρχουν σκέψεις για μια διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου σας;

  Χ.Σ: Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη σε πολλά επίπεδα. Δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο κόσμος του βιβλίου. Βέβαια, πιστεύω πως η τέχνη γενικότερα θα αποτελεί πάντα συντροφιά, ειδικά αυτές τις ημέρες, αφού είναι μια διέξοδος από την πραγματικότητα. Η τεχνολογία προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις, και όλο και περισσότεροι συγγραφείς προγραμματίζουν διαδικτυακές παρουσιάσεις, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία! Είναι κάτι που σκέφτομαι και εγώ, σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω και περισσότερες λεπτομέρειες!

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα «Η περιπέτεια του Κοκό», αλλά υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Χ.Σ: Φυσικά, το γράψιμο είναι μια εσωτερική ανάγκη που δεν μπορείς να ελέγξεις εξάλλου! Προς το παρόν θα ήθελα να απολαύσω το ταξίδι της πρώτης ιστορίας μου, και όταν νιώσω πως θα έρθει η ώρα, θα χαρώ πολύ ο κόσμος και τα παιδιά να γνωρίσουν και τους επόμενους ήρωές μου!

  Εκτός όμως από τη συγγραφή, ασχολείστε και με την αρθρογραφία. Διαχειρίζεστε το blog Read O’ Clock. Τι θα βρει ο αναγνώστης στο Blog σας;

  Χ.Σ: Το ReadOclock.gr είναι ένας χώρος όπου μοιράζομαι με τους αναγνώστες την αγάπη μου για το βιβλίο. Παρουσιάζω βιβλία, νέες κυκλοφορίες, γράφω κριτικές, γνωρίζω στο κοινό νέους συγγραφείς, αλλά γράφω και διάφορα άρθρα ή και δημοσιεύω κάποια δικά μου κείμενα.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Χ.Σ: Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, καθώς χωρίς αυτήν τίποτε δεν μπορεί να γίνει πράξη. Και επίσης, να μην ξεχνάνε ποτέ το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Να το ακούν και να το αφήνουν πότε πότε να βγαίνει στην επιφάνεια!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Χ.Σ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here