Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Τίμος Χαλκιάς & Στέλλα Τριανταφύλλου

  Συνέντευξη – Τίμος Χαλκιάς & Στέλλα Τριανταφύλλου

  -

  Συνέντευξη – Τίμος Χαλκιάς & Στέλλα Τριανταφύλλου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον κύριο Τίμο Χαλκιά, οφθαλμίατρο, συγγραφέα, εικονογράφο, και την κυρία Στέλλα Τριανταφύλλου, φιλόλογο, συγγραφέα και φοιτήτρια ψυχολογίας. Θα μιλήσουμε για το βιβλίο τους που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου «Ο Μάκης Οφθαλμάκης και ο Δόκτωρ Οφθαλμύταρος», αλλά και για πολλά άλλα ακόμα.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.
  Με αφορμή την πανδημία και τις δύσκολες αλλά και πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, γράψατε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Κορώνα και γράμματα» που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο, σε δική σας μάλιστα εικονογράφηση, κύριε Χαλκιά. Ποια είναι η σχέση σας με τη ζωγραφική;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Εμείς σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στη σελίδα σας! Αν και «Ο Μάκης Οφθαλμάκης και ο Δόκτωρ Οφθαλμύταρος» προηγήθηκε χρονικά στη συγγραφή του, στο «Κορώνα και Γράμματα» δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη έκδοσή του, ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση μικροί και μεγάλοι αναγνώστες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Προσφέραμε το έργο χωρίς εμπορικό κέρδος ως δώρο για όλο τον κόσμο για την κατάσταση που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε. Με τον τρόπο αυτό κυκλοφορίας καταφέραμε να κρατήσουμε τη διαδικασία πιο συνοπτική. Η απόφαση αυτή μας έδωσε παράλληλα μεγαλύτερη ελευθερία και έλεγχο πάνω στην τελική μορφή του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εικονογράφησης, την οποία επιμελήθηκα εγώ, αλλά την οποία δεν θα μπορούσα να είχα ολοκληρώσει στον ίδιο χρόνο και με την ίδια ποιότητα χωρίς τη Στέλλα. Συγκεκριμένα, τα σκίτσα ήταν δικά μου αλλά ο χρωματισμός έγινε συνεργικά, σε χρόνο ρεκόρ. Το σκιτσάρισμα είναι κάτι που αγαπούσα από μικρός και με το οποίο ενασχολούμουν ερασιτεχνικά με κάθε ευκαιρία, από τη σχολική εφημερίδα ως σατιρικά σκίτσα από την καθημερινότητά μου. Το «Κορώνα και Γράμματα» υπήρξε, λοιπόν, μια ευτυχής διέξοδος!

  Και στα δυο βιβλία σας έχετε επιλέξει τον έμμετρο λόγο. Κάτι που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Τον θεωρείτε εύκολο τρόπο γραφής σε σχέση με τον πεζό λόγο; Συναντήσατε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

  Συνέντευξη - Τίμος Χαλκιάς & Στέλλα Τριανταφύλλου
  Συνέντευξη – Τίμος Χαλκιάς & Στέλλα Τριανταφύλλου

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Ήταν συνειδητή επιλογή, για την οποία προηγήθηκε εννοείται συζήτηση. Ο έμμετρος λόγος προσφέρεται ιδιαίτερα, κατά τη γνώμη μας, για παιδικά βιβλία, μιας και εντυπώνεται πιο εύκολα στη μνήμη, τραβάει την προσοχή και δίνει πολλές ευκαιρίες για λεκτικά παιχνίδια που είναι ευχάριστα για τον συγγραφέα και ενισχύουν τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών. Η χρήση ριμών μπορεί να έχει πολλά επίπεδα δυσκολίας ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση του «Μάκη Οφθαλμάκη», για παράδειγμα, το γεγονός ότι έπρεπε για κάθε στροφή να έχουμε στο μυαλό μας το τρίπτυχο ακριβής πληροφορία-χιούμορ-ομοιοκαταληξία παρουσίασε συχνά προκλήσεις και οι στίχοι δουλεύτηκαν ξανά και ξανά μέχρι να μας ικανοποιούν πλήρως. Στο «Κορώνα και Γράμματα», που το περιεχόμενο είναι από τη φύση του πιο εύληπτο και γνωστό στον κόσμο από την καθημερινότητα, είχαμε μεγαλύτερα περιθώρια δημιουργικής ελευθερίας.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ο Μάκης Οφθαλμάκης και ο Δόκτωρ Οφθαλμύταρος

  Είναι εύκολη η συνύπαρξη δυο συγγραφέων στη δημιουργία ενός βιβλίου; Έχετε διαφωνίες;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Οι όποιες διαφωνίες προέκυψαν ήταν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, παραγωγικές και οδήγησαν σε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Αν και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας νιώθει πιο άνετα να δουλεύει (π.χ. πιο δομημένος έναντι πιο αυθόρμητος) παρουσίαζε, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια, ορισμένες διαφορές, γρήγορα μάθαμε να συνδυάζουμε τα δυνατά μας σημεία σε ένα αποτέλεσμα όπου «το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Όταν υπάρχει μια καλή συνεργασία, αυτή λειτουργεί ως ένα φίλτρο αντικειμενικού παρατηρητή το οποίο συχνά είναι αδύνατο να έχει κάποιος για τη δική του δουλειά. Σου μαθαίνει, επίσης, να μην «ερωτεύεσαι» κάθε ιδέα και να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις που ενδεχομένως θα την αναδείξουν πολύ καλύτερα από την αρχική της έκφανση στο μυαλό σου. Αυτός είναι και ο τρόπος που δουλεύουμε πλέον, δεν μοιράζουμε σαφώς διαχωρισμένους ρόλους, αντιθέτως, για κάθε ένα κομμάτι της συγγραφής ο καθένας προσθέτει τουβλάκια εναλλάξ μέχρι το αποτέλεσμα να μας ευχαριστεί το ίδιο και τους δύο.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του δεύτερου βιβλίου σας από τον Άγγελο Κομίνη. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Ο Άγγελος, εκτός από ταλαντούχος εικονογράφος, είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης με τον οποίο η επικοινωνία, η οποία βεβαίως είναι κρίσιμη σε ένα παιδικό βιβλίο, ήταν αρτιότατη από την αρχή. Καθώς η παραγωγή του κειμένου ήταν ανέκαθεν στο μυαλό μας συνυφασμένη με τις εικόνες, που λειτουργούν τόσο συνοδευτικά όσο και επεξηγηματικά, ήταν ουσιαστικό να έχουμε κοινή γραμμή σε όλα τα στάδια. Είχαμε μια δια ζώσης συνάντηση και αρκετές διαδικτυακές που τη διαδέχτηκαν, στις οποίες εμείς καταθέσαμε τις ιδέες μας αφήνοντας πλήρη δημιουργική ελευθερία, με μοναδικό αίτημα να υπάρχει έντονο το στοιχείο της φαντασίας παρά μια «στεγνή» απεικόνιση ενός ιατρείου. Ο Άγγελος με τη σειρά του μας απηύθυνε καίριες ερωτήσεις τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για το πλαίσιο και εγώ (Τ.Χ.) του παρείχα μια σειρά εικόνων αναφοράς για τα διάφορα ιατρικά εργαλεία που απεικονίζονται. Από τα προσχέδια ως και την τελική εικονογράφηση είχαμε στενή επικοινωνία, που για εμάς ήταν συναρπαστική, μιας και είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς δουλεύει ένας επαγγελματίας εικονογράφος, ενώ για τον Άγγελο ήταν, ελπίζουμε, καρποφόρα ως προς το τελικό, πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

  Στο βιβλίο σας «Ο Μάκης Οφθαλμάκης και ο Δόκτωρ Οφθαλμύταρος», με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο προτρέπετε τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην όραση να μη φοβηθούν τον γιατρό και την εξέταση που θα τους κάνει. Εξαιρετικό βοήθημα και για τους γονείς η αναφορά που κάνετε στο τέλος του βιβλίου με τα στάδια της παιδοφθαλμολογικής εξέτασης. Από την εμπειρία σας ως γιατρός, τα παιδιά φτάνουν στο ιατρείο μόνο όταν κάποιο πρόβλημα είναι πια φανερό; Δεν είμαστε ως λαός εξοικειωμένος με την πρόληψη;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία, όπως γνώριζε τόσους αιώνες πριν ο Ιπποκράτης, αλλά πολλές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε όταν όλα είναι καλά. Ωστόσο, η ουδός είναι ευτυχώς πιο χαμηλή όταν πρόκειται όχι για τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά για το παιδί μας, και όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μου ειδικότητα, σπάνια βλέπουμε ευτυχώς περιπτώσεις παραμέλησης. Για αυτό ευθύνονται αρκετοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότητα που έχει στην κοινωνία μας η βλεμματική επικοινωνία και χάρη στην οποία η παραμικρή αλλαγή θα γίνει πιθανότατα αντιληπτή άμεσα από τον γονέα. Επιπλέον, υπάρχει το φίλτρο του δασκάλου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να είναι ο πρώτος που θα παρατηρήσει μια δυσκολία στην όραση και θα επιστήσει την προσοχή του κηδεμόνα. Τέλος, οι απαραίτητες επισκέψεις στον παιδίατρο στην παιδική ηλικία καθιστούν πιθανότερο κάποια ανωμαλία να γίνει έγκαιρα αντιληπτή ώστε το παιδί να παραπεμφθεί σε οφθαλμίατρο για περαιτέρω εκτίμηση. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν ότι ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος συνιστάται περί τον 6ο μήνα ζωής, στα 3 χρόνια, καθώς και πριν την έναρξη του σχολείου (5-6 ετών).

  Τα παιδιά δυστυχώς, από πολύ μικρή ηλικία, περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Ειδικά τώρα με την πανδημία που ακόμα και η εκπαίδευση γίνεται μέσω υπολογιστών, τα μάτια των παιδιών μας ταλαιπωρούνται. Τι θα πρέπει να προσέχουμε μικροί και μεγάλοι;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.:: Αυτή είναι πολύ μεγάλη κουβέντα με ποικίλες προεκτάσεις. Πρόκειται για μια επίταση ενός φαινομένου που ήδη ήταν σε έξαρση, αυτού της κατακόρυφης αύξησης της εξάρτησης των ζωών μας από οθόνες. Οι ισορροπίες, όσον αφορά τα παιδιά, γίνονται ακόμα πιο δύσκολες όταν υπεισέρχεται και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει με την τηλεκπαίδευση. Ως αρχές, είναι καταλυτικής σημασίας να έχουν εδραιωθεί όρια από τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών, ώστε αυτά να μπορούν ως φυσική επέκταση να εφαρμοσθούν στη χρήση οθονών με ένα προσυμφωνημένο πλάνο. Επίσης, καλό είναι η χρήση υπολογιστή, tablet ή κινητού να γίνεται σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού και να αποφεύγεται το βράδυ πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι. Τέλος, ουσιαστικό είναι να γίνονται μικρά προγραμματισμένα διαλείμματα ξεκούρασης των ματιών αγναντεύοντας μακριά για μερικά λεπτά κάθε μισάωρο περίπου χρήσης μιας οθόνης. Δυστυχώς, όπως ο καθηγητής Οφθαλμολογίας κ. Ζιάκας χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου μας, το ποσοστό εμφάνισης μυωπίας στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται ραγδαία και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο lifestyle που επιβάλλει η εποχή μας. Τα «όπλα» που έχουμε στα χέρια μας ευτυχώς, επίσης, εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, και εδώ ωστόσο η θέση της πρόληψης παραμένει αναντικατάστατη.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Υπάρχουν τόσο ήρωες που έχουν ήδη πάρει μορφή μέσα στον δικό τους φανταστικό κόσμο, όσο και άλλοι που ζουν αποκλειστικά στη φαντασία μας. Πιστεύουμε πως περιμένουν να αγγίξουν ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού μας κοινού! Να είστε σίγουροι πως σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Τ.Χ. & Στ.Τρ.: Να έχετε περιέργεια, κέφι, αισιοδοξία και σαν τον Μάκη Οφθαλμάκη μεγάλη φαντασία!
  Σας ευχαριστούμε που μας συνοδεύετε στο ταξίδι μας αυτό και συντελείτε στο να μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και να τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here