Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τ’ αηδονιού το δάκρυ - Γεώργιος Τζιτζικάκης

  Τ’ αηδονιού το δάκρυ – Γεώργιος Τζιτζικάκης

  -

                                                 Τ’ αηδονιού το δάκρυ

        Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Πόσο πολύ αξίζει να διαβάζεις βιβλία από όλους τους συγγραφείς, από όλους τους εκδοτικούς οίκους!! Αλήθεια, πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε συγγραφέα να μας μεταφέρει στην δική του ιστορία, στο δικό του ταξίδι!! Προσωπικά,το έχω εφαρμόσει και διαβάζω πολλά βιβλία που με τραβούν από την περίληψή τους ή από την γνώμη άλλων «βιβλιοφάγων» στις ομάδες βιβλίων στο F/b.

  Τ’ αηδονιού το δάκρυΤο συγκεκριμένο βιβλίο του Γιώργου Τζιτζικάκη είχε πολλές καλές κριτικές και πράγματι ήταν από τα καλύτερα που διάβασα το φετινό καλοκαίρι!!! Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη στην Κρήτη, ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά, σου παίρνει τα μυαλά, δεν ησυχάζεις μέχρι να το φτάσεις στο τέλος, στη σελίδα 605!!!! Ακριβώς, 605 σελίδες και ούτε καταλαβαίνεις πότε τις διαβάζεις!!! Είναι τόσο υπέροχη η πλοκή, η αφήγηση, η Κρητική διάλεκτος, η μεταφορά σε δύο διαφορετικά χρονικά επίπεδα, που πάντα μου αρέσει πολύ!!!

  «Μια Κρητικοπούλα δυο πράγματα γνωρίζει καλά για τον άντρα της: πώς να κρατήσει έναν γάμο στα δύσκολα και πώς να μεγαλώσει παιδιά με το τίποτα»

  Η ιστορία ξεκινά όταν η Κλειώ βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν άσχημο γάμο, που είχε διαφορετικές προδιαγραφές όταν ξεκίνησε. Βουτηγμένη στην κατάθλιψη, τρώει συνέχεια και βουλιάζει στο καθημερινό τίποτα, αποδεχόμενη την απομάκρυνση του συζύγου της και τις απιστίες του… Μέχρι που η Κρητική της καταγωγή και το απόλυτο τέλμα την αφυπνίζουν και παίρνει αποφάσεις να αλλάξει τα πάντα γύρω της..

  «-Αχ, ρε μάνα… άφησε να πέσει απ’ τα χείλη της το παράπονο. Δυνατό. Παφλασμός σε σκοτεινή θάλασσα όπου κάποιος πετά ένα σακί στην επιφάνειά της. Έτσι σκεφτόταν η Κλειώ τις χαμένες, πλέον, ελπίδες στη ζωή της. Σαν ένα βαρύ σακί η ύπαρξή της, βυθιζόταν μέρα με τη μέρα σ’ έναν απέραντο ωκεανό θλίψης»

  Παράλληλα, ο συγγραφέας μας πηγαίνει στην Κρήτη, την δεκαετία του 1980, όπου γεννιέται η Κλειώ, μας γνωρίζει τον λεβέντη Γιώργη, τον πατέρα της και την Κωστούλα, την υπέροχη δυνατή μητέρα της, οι οποίοι πασχίζουν να σώσουν την μικρή Κλειώ, νεογέννητη τότε, που σβήνει σιγά-σιγά χωρίς γνωστή αιτία… Στις συνεχείς προσπάθειές τους μαθαίνουν πως μία τριπλή μεγάλη κατάρα ευθύνεται για τον επικείμενο χαμό του παιδιού τους.

  «Τρεις φορές δυνατή έπεσε πάνω στο κοπέλι η δική σου κατάρα και τρεις πρέπει και να λυθεί. Μία, όντε θα πάρεις το άδικο βάρος κάποιου δικού σου. Δεύτερη, όντε ζυγώνει η λευτεριά και πάλι την εχάσεις, όπως μια μάνα χάνει το παιδί τζη. Και μια τρίτη, πιο τρομερή, όντε σε θάψουνε, Γιώργη, το κοπέλι πρέπει να φύγει απ’ τα Χανιά κι αν κάποτες γαήρει στον τάφο σου, τότε θα λύσει το κακό κι απ’ το σπάσιμο ξανά ζωή θε να βγει.»

  Πώς θα το αντιμετωπίσει άραγε το δυναμικό ζευγάρι;

  Τ’ αηδονιού το δάκρυΙστορία πολυδιάστατη, με παράξενα πρόσωπα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και μοίρες πλεγμένες μεταξύ τους πολύ γερά.

  Διαβάζεις το κείμενο και νομίζεις πως βλέπεις ταινία μπροστά σου, οι περιγραφές των χαρακτήρων αλλά και των τοπίων απίστευτες. Αν ήμουν σκηνοθέτης, πολύ θα ήθελα να σκηνοθετήσω αυτό το έργο!! Ειδικά η περιγραφή του Γιώργη, του πατέρα της Κλειούς, την ώρα που χορεύει λεβέντικα και σείεται η γη κάτω από τα πόδια του είναι σκηνή που με συγκινεί πολύ!! Σαν αετό τον σκέφτομαι με τα χέρια του ανοιχτά, έτσι ψηλός που είναι!! ..Και ποιο θα ήταν καλύτερο πρότυπο πατέρα για μία κόρη;;;;;

  Τριάντα χρόνια πέρασαν μέχρι να έλθει η ώρα που η Κλειώ θα αναζητήσει την αλήθεια στη ζωή της, τριάντα ολόκληρα χρόνια που πέρασαν βασισμένα σε ψέματα και άγνοια. Φθάνει όμως η ώρα που παίρνει τα ηνία της ζωής της, αποφασισμένη και ψάχνει τα πάντα!!

  Θα φθάσει σε ένα αποτέλεσμα που θα την ικανοποιήσει; Θα μάθει για την τριπλή κατάρα που κυνηγά την οικογένειά της;; Θα την εξαλείψει;;

  Φοβερός ο τρόπος γραφής του συγγραφέα, απίστευτα όμορφοι οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει και εμφανής η αγάπη του για την Κρήτη.

  Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που δύσκολα ξεχνάς!!! Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και συγχαρητήρια στις Εκδόσεις Ωκεανίδα που πρόσθεσαν στα αγαπημένα μου, ξεχωριστά βιβλία ακόμη ένα δικό τους, μετά από το υπέροχο «Πέτρα και μέλι» της Χριστίνας Ζέμπη.

  Περίληψη: Τ’ αηδονιού το δάκρυ Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.

  Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σε έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.

  Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη. Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη – ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος:  Τ’ αηδονιού το δάκρυ

  Συγγραφέας: Τζιτζικάκης Γεώργιος Ελ.

  Εκδότης:  Ωκεανίδα

  ISBN:  9789604107391

  Αριθμός Σελίδων:  608

  Έτος Έκδοσης:  2015

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here