Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΤα τρία φώτα - Claire Keegan

  Τα τρία φώτα – Claire Keegan

  -

  «Τα τρία φώτα» είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως Claire Keegan που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρτίνας Ασκητοπούλου. Πρόκειται για μια υπέροχη νουβέλα που διαβάζεται με μια ανάσα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σε ένα χωριό της Ιρλανδίας, μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ένα κορίτσι πηγαίνει με τον πατέρα του στη φάρμα των Κινσέλα. Θα μείνει εκεί μέχρι να γεννήσει η μητέρα της. Η οικογένειά της είναι φτωχή και πολυμελής. Ένα ακόμα νέο παιδί θα προστεθεί προσεχώς στην οικογένεια.

  Ένα κομμάτι μου θέλει ο πατέρας μου να με αφήσει εδώ πέρα, ενώ ένα άλλο κομμάτι θέλει να με πάει πίσω, σε αυτά που ξέρω. Είμαι σε ένα σημείο που δεν μπορώ να είμαι αυτό που ήμουν πάντα ούτε να γίνω αυτό που θα μπορούσα.

  Ο πατέρας της φεύγει βιαστικά και μέσα στο αυτοκίνητο μένουν τα λιγοστά πράγματα που έχει πάρει από το σπίτι. Δεν έχει ούτε καν ένα ρούχο. Μέχρι να της αγοράσουν νέα ρούχα, οι Κινσέλα της δίνουν κάποια που υπάρχουν στο σπίτι τους, χωρίς να της δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις. 

  Σιγά σιγά, το κορίτσι προσαρμόζεται, δέχεται τις φροντίδες, το ενδιαφέρον και την αγάπη του ζεύγους Κινσέλα. Ό,τι της είχε λείψει στην πραγματική της οικογένεια, τα βρίσκει από την προσωρινή της «οικογένεια». 

  Ο Κινσέλα παίρνει το χέρι μου. Με το που το παίρνει, συνειδητοποιώ ότι ο πατέρας μου δεν με κράτησε ούτε μια φορά  από το χέρι, και κάτι μέσα μου θέλει να με αφήσει ο Κινσέλα για να μη νιώθω έτσι. Είναι στενάχωρο συναίσθημα, αλλά όσο περπατάμε αρχίζω να ηρεμώ και δεν σκέφτομαι άλλο τις διαφορές της ζωής μου στο σπίτι και της ζωής που έχω εδώ.

  Υπάρχει όμως κάτι που δεν γνωρίζει για το ζεύγος Κινσέλα και θα το μάθει κατά την παραμονή της στο σπίτι. 

  Μια ιστορία που αφήνει γλυκόπικρη γεύση στον αναγνώστη. Η συγγραφέας έχει την ικανότητα να λέει πολλά μέσα σε ελάχιστες σελίδες. Μια ιστορία για την απώλεια, τις οικογενειακές σχέσεις και την αγάπη που έχουμε όλοι ανάγκη. H σκιαγράφηση του μικρού κοριτσιού είναι εξαιρετική. Ένα παιδί που απλά υπάρχει στην οικογένειά της, χωρίς καμιά φροντίδα και ενδιαφέρον από τους γονείς της. Η μητέρα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μες στην οικογένεια, στα χωράφια, στους απλήρωτους λογαριασμούς και στους εργάτες, και ο πατέρας ένας παρόντας-απόντας. 

  Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο Davy Byrnes και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες με μεγάλη αναγνωστική απήχηση.

  Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που διαβάζεται σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά η ιστορία του εντυπώνεται στο μυαλό των αναγνωστών για αρκετό διάστημα μετά την ανάγνωση. Αξίζει να διαβαστεί. Είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε πολύ τη γραφή της Κeegan.

  Περίληψη: Ένα σύγχρονο κλασικό, μια σπαρακτική ιστορία για τα παιδικά χρόνια, την απώλεια, και πρωτίστως την αγάπη. Βρισκόμαστε στην ιρλανδική επαρχία, στην κάψα του καλοκαιριού. Ένας πατέρας πηγαίνει το μικρό κορίτσι του να ζήσει με κάποιους συγγενείς, στο αγρόκτημά τους∙ η μικρή δεν γνωρίζει πότε, ή ακόμα και αν, θα την ξαναπάρουν πίσω στο σπίτι της. Στο σπίτι των Κινσέλα, βρίσκει στοργή και ζεστασιά, πράγματα που ως τότε δεν είχε νιώσει ποτέ, κι έτσι σιγά σιγά, ζώντας μαζί τους, το κορίτσι ανθίζει. Στο νέο αυτό σπιτικό όμως, όπου όλα είναι τόσο φροντισμένα, υπάρχει κάτι που παραμένει ανείπωτο – κι αυτό το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει.

  Τα τρία φώτα - Claire Keegan

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος:  Τα τρία φώτα (Foster)

  Συγγραφέας: Claire Keegan

  Μετάφραση: Μαρτίνα Ασκητοπούλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

  ΙSBN: 978-618-03-3631-3

  Ημερομηνία έκδοσης: 27/04/2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ