Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΘέατραTeatro Οlimpico

  Teatro Οlimpico

  -

  Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στη γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Vicenza, για να γνωρίσουμε ένα μοναδικό θέατρο, το Teatro Οlimpico.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Andrea Palladio, που του ανατέθηκε το έργο όταν ήταν ήδη εβδομήντα δυο ετών. Ο σχεδιασμός του θεάτρου  ήταν εμπνευσμένος σαφώς από τα ρωμαϊκά θέατρα. Μπορεί να το σχεδίασε, αλλά δεν κατάφερε να δει το θέατρο ολοκληρωμένο. Μετά τον θάνατό του, ο γιος του, Silla Palladio, ανέλαβε την επίβλεψη του έργου και το παρέδωσε το 1583.

  Το σκηνικό στη σκηνή, που είναι σχεδιασμένο από τον Vincenzo Scamozzi για να δώσει την εντύπωση των δρόμων που χάνονται σε έναν μακρινό ορίζοντα, εγκαταστάθηκε το 1585 για την πρώτη παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο και είναι το παλαιότερο σκηνικό που σώζεται ακόμη.

  Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο θέατρο το 1585 κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Παρουσιάστηκε η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

  Η φήμη του νέου θεάτρου εξαπλώθηκε πρώτα στη Βενετία και μετά σε όλη την Ιταλία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων. Παρά τη θριαμβευτική έναρξη, στη συνέχεια η δραστηριότητα του θεάτρου διακόπηκε. Έγινε απλά ένα μέρος συνάντησης. Σε αυτό το θέατρο βρέθηκε ο Πάπας Πίος VI το 1782, ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας το 1816, και ο Φερδινάνδος ο Α’ το 1838.

  Το θέατρο διαθέτει 400 θέσεις. Εκεί τώρα πραγματοποιούνται θεατρικές και μουσικές παραγωγές. Γνωστές είναι οι Μουσικές Εβδομάδες και τα φεστιβάλ «Omaggio a Palladio» και «Vicenza in Lirica».

  Το Teatro Olimpico είναι, μαζί με το Teatro all’antica στη Sabbioneta και το Teatro Farnese στην Πάρμα, τα μόνο αναγεννησιακά θέατρα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα δύο τελευταία θέατρα βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Teatro Olimpico. Από το 1994, το Teatro Οlimpico αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

  Εκτός από διάφορες παραστάσεις που πραγματοποιούνται, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί το θέατρο για μια ξενάγηση και να μάθει τα πάντα για την ιστορία του. Επίσης, με την αγορά ενός εισιτηρίου, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να δουν μια μικρή παράσταση των δέκα λεπτών με ήχο και φως.

  Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Teatro Οlimpico εδώ: http://www.teatrolimpicovicenza.it/

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ