Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου

  Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου

  -

  Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου. Aνάμεσα στην πόλη της Άρτας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 140 μέτρων, βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου. Είναι μια τεχνητή λίμνη, όγδοη κατά σειρά στον κατάλογο των τεχνητών λιμνών της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε από τη συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι, από όπου πήραν την ονομασία  τους το φράγμα και η λίμνη.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το φράγμα δόθηκε σε λειτουργία το 1981, έχει 450 μέτρα πλάτος στη βάση του, 580 μέτρα μέγιστο μήκος και 107 μέτρα ύψος. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου) και συγκρατεί τα νερά του Άραχθου, ελέγχοντας και τη ροή του ποταμού, ο οποίος και περνά μέσα από την πόλη της Άρτας. Η λίμνη έχει επιφάνεια 18.3 τ.χλμ., μέγιστο μήκος τα 17.7 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 7.3 χλμ. Επίσημες αναφορές για το βάθος της λίμνης δεν υπάρχουν.

  Η λίμνη φιλοξενεί πολλές ποικιλίες ψαριών, όπως κυπρίνους, μπριάνες, άγρια πέστροφα, χέλι. Καταφύγιο βρίσκουν και πολλά πτηνά όπως πάπιες, αλκυόνες, κ.ά.

  Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσεγγίζοντας τη λίμνη έχει το κομμάτι του οικισμού της Κάτω Καλεντίνης, το οποίο εγκαταλείφθηκε και καταποντίστηκε, εν μέρει, όταν δημιουργήθηκε το φράγμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε και τα νερά σκέπασαν ένα μέρος του. H πτώση της στάθμης της λίμνης που γίνεται ανά περιόδους αποκαλύπτει κάποια παλιά σπίτια και άλλα κτήρια, δημιουργώντας ένα μυστήριο σκηνικό, με εντυπωσιακότερο όλων το παλιό δημοτικό σχολείο, που αποτελεί και το μεγαλύτερο αυτών.

  Η δημιουργία της λίμνης δεν κάλυψε μόνο τον οικισμό, αλλά έκοψε και ένα πλήθος δρόμων στη γύρω περιοχή, με σημαντικότερη διακοπή τον δρόμο Άρτας-Ζυγού. Ο δρόμος αυτός ένωνε την πόλη της Άρτας με τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Ο νέος δρόμος πλέον έχει παρακάμψει το χωριό, που πλέον μοναχικό αγναντεύει τη λίμνη. Ο παλιός δρόμος υπάρχει και σε οδηγεί στη λίμνη.

  Πηγή: https://www.myvillage.gr/

  Πηγή κεντρικής εικόνας: https://www.lakesnetwork.org

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here